Wikipedista:Vlapon/sandbox

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arthur.city
Logo mobilní aplikace Arthur
Logo mobilní aplikace Arthur
Základní informace
Datum založení2016
Jazykčeština
Klíčové osoby
MajitelVladimír Ponechal, Petr Komín
Odkazy
WebOficiální stránky

Arthur.city (Arthur) je internetová služba založená v roce 2016 Vláďou Ponechalem a Petrem Komínem. Původně se jednalo o službu čistě určenou pro cestovní ruch. Služba měla být odpovědí na roztříštěný trh informačních portálů v cestovním ruchu v ČR, kdy většina služeb obsahovala pouze tematické informace zacílené na jednu oblast, na portálech se nacházelo nadměrné množství reklamy nebo dezinformačního balastu a fakticky žádný portál (možná až na kudyznudy.cz) se nezabýval hromadnou agregací a konsolidací akcí a událostí (živých dat) z celé ČR. Arthur.city je sociální síť a řeší všechny tyto problémy, zejména pak pracuje s živými daty. Původní zacílení služby na cestovní ruch se postupně rozšiřuje o další oblasti a přibývají další pod-služby pro uživatele.

Sběr dat pro Arthur.city[editovat | editovat zdroj]

Arthur.city poskytuje víceúčelové rozhraní pro automatizované i manuální přebírání dat z externích zdrojů a nashromážděná data potom sdílí ve službě Arthur.city. Arthur konsoliduje data z turistického ruchu, kultury, sportu, historie, architektury, ze sociálního soužití, a v DB se nachází i zajímavosti, objekty, akce, události, informace od samospráv apod. Službu Arthur je otevřená datová platforma pro služby třetích stran, obce, města, státní a podnikatelské subjekty, různé portály, ale i obyčejné lidi – pro kohokoliv, kdo má k dispozici data, která jsou umístěná v prostoru (GPS). Registrace i využití služby je zdarma.

Mobilní aplikace Arthur

Sociální síť a uživatelé[editovat | editovat zdroj]

Arthur.city je sociální síť. Uživatelé mezi sebou vytváří vazby, mohou vkládat své sdělení nebo informace, upravovat záznamy, přidávat fotografie, lajkovat nebo dislajkovat, komentovat, přidávat k záznamům fotografie. Arthur je určen pro sociální soužití, pro plánování volného času, pro zjišťování informací z okolí (jako encyklopedie), ale i pro předávání dlouhodobých nebo krátkodobých informací.

Mobilní aplikace Arthur[editovat | editovat zdroj]

Součástí Arthur.city je pokročilá mobilní aplikace s rozšířenou realitou. Aplikace zobrazuje data podle vzdálenosti od pozice klienta a vybírá a zobrazuje data podle preference uživatele. Aplikace uživateli zobrazuje relevantní informace z jeho okolí, kdekoliv se po ČR pohybuje. Uživatel může vyhledávat v databázi Arthur za pomocí fultextového vyhledávání a aplikace ho naviguje na místo určení.

V mobilní aplikaci Arthur využívá rozšířenou realitu, což dává využití aplikace další rozměr.

Rozšířená realita v mobilní aplikaci Arthur

Arthur.city v zahraničí[editovat | editovat zdroj]

Služba Arthur.city pokrývá celou ČR, nicméně lze ji používat i v zahraničí. Další rozšiřování platformy v zahraničí počítá s daty od uživatelů, partnerů, zákazníků a s „otevřenými“ daty.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]