Wikipedista:Vladimír Pelc Platforma ČSBS 2019/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) − Platforma „Vraťme vážnost ČSBS“

Tuto informační stránku na Wikipedii založili členové Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS), kteří chtějí, aby se svazu vrátila společenská vážnost, kterou současné předsednictvo svazu degraduje (předsednictvo: předseda Ing. Jaroslav Vodička, první místopředseda Ing. Emil Kulfánek, místopředseda Mgr. Milan Andres, místopředseda Emil Šneberg).

Ve svazu českých bojovníků za svobodu vznikla platforma s názvem „Vraťme vážnost ČSBS“. Platforma, která zahrnuje oblastní organizace tvořící 20 % členů svazu, byla vytvořena jako reakce na aktuální hospodářské a politické problémy ČSBS, a chce je řešit. K původním deseti signatářům platformy se připojují další oblasti svazu.


Signatáři platformy „Vraťme vážnost ČSBS“ provozují vlastní informační web (www.vratme-vaznost-csbs.cz). Je naplněním svobody slova a svobody projevu. Je nezávislou informační platformou. Není redakční radou platformy cenzurován; nepodléhá ani zásahům současného vedení svazu. Na jeho stránkách mohou své názory, úvahy, podněty, týkající se činnosti ČSBS, publikovat všichni členové svazu i občané. Čtenáři se na něm dovědí pravdivé a seriózní informace o naší činnosti. Cílem je jeho prostřednictvím pravdivě informovat členy svazu i veřejnost o dění ve svazu a dále snaha navrátit vážnost našemu svazu. Na tvorbě jeho obsahu se podílejí oblastní organizace, které tu publikují informace o svých akcích, jednotliví členové svazu a naši sympatizanti. Web je jim všem otevřen. Plní tak funkci informačního média pro členy ČSBS i pro veřejnost, protože současné předsednictvo ÚV ČSBS ho na ústředním webu a v časopisu Národní Osvobození neplní.

Mailová adresa platformy, pomocí které lze komunikovat se signatáři platformy a na niž lze zasílat informace, připomínky, podněty, úvahy k publikování na našem webu je vratmevaznostcsbs@seznam.cz.

Základním dokumentem platformy je otevřený dopis všem členům Ústředního výboru ČSBS ze dne 29. 4. 2019, v němž je obsaženo kritické hodnocení stavu svazu (viz). Z jeho obsahu uvádíme:


V ČSBS, který byl založen jako nestranický a nezávislý spolek, převážily osobní politické preference některých vedoucích funkcionářů, takže ČSBS je jimi zneužíván k prosazování zájmů zcela jiných, než jsou zájmy svazu. Fakt, že čelní představitelé ČSBS, a někdy dokonce i ČSBS celý, pozbyli svého dlouholetého postavení váženého spolupořadatele i řečníka na klíčových pietních shromážděních v Terezíně, Lidicích a Ležákách, je smutným a ostudným vysvědčením činnosti současného předsednictva ÚV ČSBS. Ze stejného důvodu se někteří přední ústavní činitelé České republiky odmítají účastnit pietních akcí v přítomnosti předsedy ČSBS. Neutěšenou situaci dokresluje fakt, že kvůli některým krokům předsednictva ÚV ČSBS odmítají náš svaz finančně i jinak podporovat také některá města.

Současné vedení, prokázalo, že není schopno ČSBS důstojným způsobem reprezentovat, prosazovat jeho principy a hodnoty, ani odborně a manažersky svaz vést a rozvíjet. Není schopno obhájit existenci samotného ČSBS, ani obhájit pozici předsedy v očích veřejnosti. Musí být proto nahrazeno jinými lidmi.

Pro činnost ČSBS je nezbytné, aby nové předsednictvo ÚV ČSBS poslání a hodnoty ČSBS důsledně a důstojně naplňovalo. Co je nutné změnit, je způsob prosazování myšlenek a hodnot, na kterých byl ČSBS postaven, budován a kvůli kterým byl až donedávna českou společností pozitivně vnímán.

Musíme dát najevo, že svaz rozhodně nejsou pouze mediálně viditelní členové předsednictva ÚV ČSBS, ale že svaz jsme my, řadoví členové a oblastní organizace. My pečujeme o odkaz těch, kdo trpěli a umírali za svobodu a suverenitu naší země. My se snažíme předávat nezkreslenou historickou pravdu. Je nezbytná maximální otevřenost našeho svazu vůči veřejnosti, tedy jednak přítomnost zástupců sdělovacích prostředků na jednáních ústředního výboru svazu a dále maximální informovanost veřejnosti o všech aspektech činnosti na ústředním webu svazu, aktivním vystupováním členů předsednictva a vedoucích jednotlivých pracovních skupin apod. svazu ve sdělovacích prostředcích, a profesionálním vystupováním tiskového mluvčího svazu vůči veřejnosti.

Považujeme za nepřijatelné a v rozporu s posláním a stanovami ČSBS, aby svaz vyznamenával medailemi ČSBS bývalé příslušníky represivních složek nedemokratického režimu, kteří se prokazatelně aktivně podíleli na represích nebo kteří jednají v rozporu se stanovami a posláním ČSBS. Chceme, aby stanovy svazu potvrdily hodnoty a principy ČSBS, a byly rozšířeny o zákaz vyznamenávání takových osob.

Cílem činnosti naší platformy je snaha o záchranu ČSBS, jeho poslání a jeho myšlenek, zastavení jeho marginalizaci a ostouzení v očích veřejnosti, zastavení dalšího úbytku členů. Základní podmínkou pro nezbytné změny uvnitř svazu i pro obnovení jeho prestiže je personální výměna předsednictva Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu (ÚV ČSBS).

Platforma trvá na dodržování stanov svazu, které jsou v mnoha případech současným předsednictvem porušovány.

Současné předsednictvo ÚV ČSBS uplatňuje vůči vnitřním i vnějším podnětům ke změně činnosti svazu a zejména ke kritickým názorům členů svazu informační blokádu: Své názory jako členové svazu nemůžeme prezentovat na centrálním webu ČSBS ani v časopise Národní osvobození. Členové ČSBS tak nejsou informováni o problémech, které je podle našeho názoru nezbytné ve svazu řešit, veřejnost není informována o čestné práci mnoha členů svazu pro společnost. Současné předsednictvo ÚV ČSBS nedostatečně informuje veřejnost o vnitřním dění ve svazu.

Kvůli nedemokratickým praktikám současného předsednictva, které nepřijímá žádnou kritiku, ani rozdílný názor, ze svazu vystoupilo mnoho společensky významných členů; kvůli nedemokratickému vedení také svaz není přitažlivý pro mladé spoluobčany.

Současné předsednictvo ÚV ČSBS nedostatečně a zejména nekvalifikovaně reaguje na aktuální politické dění, které se témat obsažených ve stanovách svazu týkají.

Signatáři platformy si jsou vědomi existence dlouhodobé, vytrvalé a agresivní kampaně vedené některými médii i některými politickými silami nejen proti ČSBS jako organizaci, ale také proti jejímu poslání, kterým je hájit nezkreslenou historickou pravdu a poválečné státoprávní uspořádání. Touto kampaní ale nelze omluvit vše. Vyjadřujeme zásadní znepokojení nad nedostatečnou reprezentací ČSBS navenek, nad vnitřním organizačním chaosem, nad nejasnostmi kolem prodeje majetku ČSBS i jeho hospodaření a zejména nad některými kroky současného vedení ČSBS, které vedou k poklesu prestiže ČSBS v očích veřejnosti i orgánů státní správy a samosprávy, a v neposlední řadě též k odlivu členů. Vedení ČSBS tak nahrává kampani vedené těmi silami, jejichž cílem je ČSBS marginalizovat nebo zlikvidovat.

Převážná většina finančních prostředků ze státní dotace (6,3 mil. Kč) končí v Praze, v Legerově 22 – sídle předsedy, předsednictva a kanceláří ÚV ČSBS. Do všech zbývajících oblastí v celé republice jde jen něco přes deset procent. Přitom hlavní činnost svazu se uskutečňuje právě v oblastech. Existující vedení není schopno provést taková ekonomická opatření, aby se ve značné části každého roku v posledních obdobích nežilo z úvěrů.

Český svaz bojovníků za svobodu je pro nás symbolem principů a hodnot, za které naši předkové umírali a které se od roku 1946 snažili oni – stejně jako my dnes − předávat novým generacím. Naší snahou je zastavení nedůstojného úpadku ČSBS.

Na webové stránce platformy (www.vratme-vaznost-csbs.cz) jsou komentáře k aktuálním politickým záležitostem, týkajícím se tematiky odboje za 2. světové války a jeho současné reflexi. V rubrice ohlasy našich čtenářů publikujeme názory, myšlenky a postřehy čtenářů na obsah tohoto webu, ale i na politické a hospodářské dění zejména v ČR. V kapitole s názvem činnost ČSBS informujeme o práci jednotlivých oblastí svazu, o tom, a o čem centrální web informace nepřináší. Rubrika historie se vrací k významným historickým událostem ve světle odkazu pro současnost i budoucnost. Publikujeme v ní historické statě i odkazy na obrazové dokumenty. V části dokumenty publikujeme důležité historické dokumenty. Rubrika připomínka významných výročí obsahuje seznam významných výročí boje za svobodu naší vlasti a historie druhé světové války.