Přeskočit na obsah

Wikipedista:Vimevite/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jan Král[editovat | editovat zdroj]

Jan Král

Narození 16. července 1930 Praha
Úmrtí 2. prosince 2020
Profese chemik
Ocenění Ocenění městské části Prahy 9 (2016)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chybí svobodný obrázek.

Přehled medailí
Ragby
zlato Mistrovství Československa ragbyový tým Praga

Jan Král (*16. července 1930 Praha, + 2. prosince 2020) je bývalý československý ragbyový reprezentant, hráč RK AZKG Praga, trenér a funkcionář RC Pragy Praha.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

  • Život
  • Sportovni kariéra
  • Reference
  • Související články

Život[editovat | editovat zdroj]

Ragbistu  Jana Krále si přátelé, bývalí spoluhráči i protihráči, rovněž i bývalí svěřenci z dorosteneckých i z  žákovských týmů Pragy  považovali a uznávali ho  coby  spolehlivého rojníka z první řady, úspěšného  trenéra nebo i jako ragbyového  činovníka, který byl z řad členů ragbyového klubu Pragy pár let nejstarší.  Jan Král pamatoval toho hodně i jako přímý účastník Pražského povstání.


Aby nebyl vysočanský patriot. Vždyť se narodil,  celý svůj život zde bydlel a chodil zde i do školy, nakonec profesí  chemik pracoval v tehdejším vysočanském podniku  Barvy laky. Ve Vysočanech jsem i začal hrát ragby. Nebylo to nejdříve sice  za Pragovku, ale za tým ČKD Stalingrad, který se však rozpadl a já jsem přešel do Pragovky, která v té době měla také hřiště ve Vysočanech u Rokytky," zavzpomínal pro ragbyový magazín Českeragby.cz  ragbyový jubilant Jan Král.

Jan Král byl Pražan, vysočanský patriot, který pamatoval dobu, kdy kolem jejich domku jezdily ještě  trolejbusy a pak  možná pětina obyvatel Prahy sem do  Vysočan  každý den jezdila za svým zaměstnáním, neboť ve Vysočanech   byly  už za Rakouska - Uherska umístněny významné podniky v zemi.


"Byl jsem dokonce i aktivním účastníkem Pražského povstání a kde jinde než ve Vysočanech.  Třebaže mi ještě nebylo patnáct, byl jsem ve skupině ozbrojených  mužů hlídající  zajaté Němce,  kteří nehodlali bojovat a  při povstání se vzdali,"  zavzpomínal na starou historickou událost z první poloviny dvacátého století legendární ragbista  Jan Král.

Svého rodáka a devadesát let ve Vysočanech žijícího spoluobčana  Jana Krále před lety ocenila i radnice Prahy 9, když mu předala pamětní list podepsaný starostou Prahy 9. 


Sportovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

"Honzu  Krále znám déle než  šedesát  let. Byl tvrdým pravým pilířem, který po skončení hráčské dráhy začal trénovat mládež a nevyhýbal se ani bafuňaření a tak svému klubu pomohl i ve funkci předsedy ragbyové Pragovky, kterým byl několik let. Je to skvělý kamarád, který hrál hlavní roli nejenom na hřišti, ale  i při třetím poločase. Pamatuji si , že  dokázal svým  zpěvem rozezpívat i hráče soupeře, kteří bez ohledu na neznalost češtiny s námi zpívali české lidové písničky a hrozně se jim to líbilo.  Pragovka byla pověstná první řadou  rojníků a v ní hráli právě Král, Kadlec a Hradec. Vzpomínám si na jedno utkání, které jsme před pětapadesáti lety  hráli ve Walesu na prvním zájezdu na ostrovy. To utkání jsme prohráli, ale po zápase v tamějším klubu přišel za Honzou soupeřův levý pilíř, aby mu zdal poctu.  Nutno dodat, že  soupeřův rojník v té době hrál zrovna za waleskou  reprezentaci," zavzpomínal na svého kamaráda spoluhráče z klubu i z reprezentace legendární ragbista Eduard Krützner v den Králových devadesátin.


Ragby Jan Král sledoval do konce života. Měl v ragbyovém mlýně stále svá rodinná želízka v ohni. Ligu za Pragovku hrál jednak Králův syn Filip, který nyní trénuje mládež v Pragovce a  dědečkovu oblíbenou hru hrají i vnuci Michal a Jakub a kde jinde než za Pragu a od ragbyové školky si  to s ragbyovým míčem už několik let zkouší, jak mu to půjde i desetiletý pravnuk Sebastián. I jim čas od času Jan Král vyprávěl, jak se dříve hrálo ragby a  ukáže jim i  staré francouzské nebo weleské noviny, které o utkání ragbistů Pragy v zahraničí psaly obsáhlé reportáže.

Reference[editovat | editovat zdroj]

kol: Zemřel legendární ragbista Pragy Jan Král / Devítka / leden 2021 strana 28 [1]

ps: Smutek kolem ragbyového mlýna. Zemřel legendární ragbista Pragy Jan Král Českéragby.cz / 2.12.2020 [2]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  1. KOL. Zemřel legendární ragbista Pragy Jan Král. Devítka [online]. Městská část Praha 9, leden 2021 [cit. 2021-02-06]. Dostupné online. 
  2. PS. Smutek kolem ragbyového mlýna. Zemřel legendární ragbista Pragy Jan Král. ceskeragby.cz [online]. 2.12.2020 [cit. 2021-12-02]. Dostupné online.