Wikipedista:Ventruba/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Technologie[editovat | editovat zdroj]

Schématický diagram IPS LC Displeje

Implementation[editovat | editovat zdroj]

V tomto případě mají lineární polarizační filtr P a A jejich osy přenosu ve stejném směru. Aby se získala kroucená nematicová struktura vrstvy LC o délce 90 stupňů mezi dvěma skleněnými deskami bez aplikovaného elektrického pole (stav "OFF"), jsou vnitřní plochy skleněných desek ošetřeny tak, aby vyrovnaly hraniční molekuly LC v pravém úhlu . Tato molekulární struktura je prakticky stejná jako u TN LCD. Uspořádání elektrod e1 a e2 je však odlišné. Jelikož jsou ve stejné rovině a na jediné skleněné desce, generují elektrické pole, které je v podstatě rovnoběžné s touto deskou. Schéma není měřítko: vrstva LC je jen málo mikrometrů tlustá a je tedy velmi malá ve srovnání se vzdáleností mezi elektrodami.

Molekuly LC mají pozitivní dielektrikum anisotropy a sladí se s jejich dlouhou osou rovnoběžně s aplikovaným elektrickým polem. Ve stavu "OFF" (zobrazeném vlevo) se světlo L1 stane lineárně polarizováno polarizátorem P. Kroucená nematicová LC vrstva otáčí osa polarizace světla procházejícího o 90 stupňů, takže v ideálním případě nedochází k průchodu světla polarizátorem A. Ve stavu "ON" se mezi elektrodami aplikuje dostatečné napětí a generuje se odpovídající elektrické pole E, které nastaví LC molekuly, jak je znázorněno na obrázku vpravo. Zde může světlo L2 procházet polarizátorem A.

V praxi existují jiné schémata implementace s odlišnou strukturou molekul LC - například bez jakéhokoliv zkroucení ve stavu "OFF". Jelikož obě elektrody jsou na stejném substrátu, zabírají více prostoru než TN matricové elektrody. To také snižuje kontrast a jas. [1]

Super-IPS byl později zaveden s lepší dobou odezvy a reprodukcí barev.[2]

Toto rozložení obrazových bodů se nachází na LCD displejích S-IPS. Tvar chevron se používá k rozšíření zobrazení kuželu.

Výhody[editovat | editovat zdroj]

  • IPS panely zobrazují konzistentní, přesné barvy ze všech úhlů pohledu[3] Nejmodernější (2014) srovnání panelů IPS vs. TN týkající se konzistence barev v různých úhlů pohledu lze nalézt na internetových stránkách Japan Display Inc.[4]
  • Na rozdíl od TN LCD displejů panely IPS nesvítí ani nevykazují hluk při dotyku. To je důležité pro dotyková zařízení, jako je například smartphony a tablety.[5]
  • Panely IPS nabízejí jasné snímky a stabilní dobu odezvy.[1]

Nevýhody[editovat | editovat zdroj]

  • IPS panely vyžadují až o 15% vyšší výkon než TN panely.[6]
  • IPS panely jsou dražší než TN panely.
  • IPS panely mají delší dobu odezvy než TN panely.
  1. a b BAKER, Simon. Panel Technologies: TN Film, MVA, PVA and IPS Explained [online]. Tftcentral.co.uk, 30 April 2011 [cit. 2012-01-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 29 June 2017. Šablona:Unreliable source?
  2. LCD Panel Technology Explained [online]. PChardwarehelp.com [cit. 2012-01-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 14 January 2012. Šablona:Unreliable source?
  3. Comparisons done by LG Display January 2013/http://www.ipslcd.com/en/front/home/main.jsp Archivováno 13. 1. 2013 na Wayback Machine.
  4. Vizuální srovnání IPS a TN provedené společností Japan Display Inc. March 2014/http://www.j-display.com/english/technology/jdilcd/pictureq.html Archivováno 28. 3. 2014 na Wayback Machine.
  5. IPS "Stable Panel" May 2015/http://www.lgdisplay.com/eng/product/technology/IPS Archivováno 2. 5. 2015 na Wayback Machine.
  6. IVANKOV, Alex. Advantages and disadvantages of IPS screen technology [online]. 1 September 2016 [cit. 2017-09-25]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 26 September 2017.