Přeskočit na obsah

Wikipedista:Veldovci/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

JAN HORÁČEK - CHRASTAVSKÝ VYNÁLEZCE

Jan Horáček na stěně slávy

Jan Horáček se narodil 26. 10. 1933 v malé vesnici blízko u Prahy která se jmenuje Hlubočinka. Jeho otec byl řezník a matka žena v domácnosti. V roce 1939 začal chodit do obecné školy do Kostelce u Křížků následně do měšťanské školy ve Velkých Popovicích. Po škole šel na učební obor nástrojářství do školy podniku KOH-I-NOOR v Praze. V roce 1951  nastoupil na Střední průmyslovou školu v Liberci kde vystudoval obor konstruktér. Po úspěšném složení maturitní zkoušky, v letech 1955 plnil dva roky vojenskou službu.

V roce 1957 nastoupil jako konstruktér textilních strojů v Totexu v Chrastavě, kde pracoval až do odchodu do penze v roce 1999. Ve textilně-strojní firmě Totex (později přejmenován na Elitex), byl součástí týmu známého jako Vědecko-technická skupina, se kterou se úspěšně podílel na mnoha inovativních vylepšeních.

Oženil se se studentkou pedagogie, se kterou měl dvě děti, dceru a syna

Jan Horáček byl členem Komunistické strany Československa od února roku 1968. Ze strany vystoupil hned po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

V roce 1973 obnovil Klub českých turistů v Chrastavě a od té doby založil a zorganizoval již 49 ročníků zimní turistické akce Chrastavská šlápota a mnoho jiných turistických akcí doma i za hranice vlasti. V roce 2018 rezignoval na post předsedy Klubu českých turistů v Chrastavě, stále se však aktivně zapojuje do pořádání akcí.

Matěj Velechovský, Denis Děkanovský