Přeskočit na obsah

Wikipedista:Tomas.narjas/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Magna Energy Storage[editovat | editovat zdroj]

Magna Energy Storage a.s. (M.E.S.) je ryze česká akciová společnost, založena s cílem vybudování nového závodu na výrobu vysokokapacitních baterií baterií HE3DA® v Průmyslové zóně František, obec Horní Suchá. Projekt Magna Energy Storage (M.E.S.) je projektem, který reaguje na zvýšenou celosvětovou poptávku po Li-ion bateriích. Tato zvýšená poptávka je vyvolána výrazným zlevněním fotovoltaických panelů potřebných na výstavbu fotovoltaických elektráren a také skutečností, že celkově také dochází a v budoucnu bude ve větší míře docházet k odklonu od tradiční výroby elektrické energie (jako je výroba z jádra či z fosilních paliv) a jejich nahrazení výrobou elektrické energie z obnovitelných zdrojů (jako je energie slunce či větru). Tyto nové zdroje energie však kladou zvýšené nároky na distribuční síť, která je často vystavená velkým výkyvům s hrozbou blackoutu přenosové sítě. Absence baterie umožňující ekonomické uskladnění energie ve velkém měřítku je v současné době brzdou dalšího rozvoje energetiky a výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Technologie HE3DA® přináší řešení tohoto problému, proto cílem projektu M.E.S je vybudování nového závodu na výrobu těchto vysokokapacitních baterií HE3DA®. Společnost HE3DA s.r.o. poskytla společnosti Magna Energy Storage a.s. práva k využívání svých patentů. Na základě těchto patentů bude společnost Magna Energy Storage a.s. vyrábět revoluční baterie HE3DA® 3D vyvinuté českým vědcem a vynálezcem ing. Janem Procházkou, které jsou vhodné k mnoha aplikacím, především však ke skladování energie.

V nově vybudovaném výrobním závodě bude umístěna výrobní technologie s roční výrobní kapacitou 1200 MWh. Výrobní technologie budou dodány společností EXELSIOR ENGINEERING a.s.