Wikipedista:Titanus2456/Popis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Popis je slohových útvar, který popisuje skoro cokoliv. V závislosti na tom, co popisuje a komu je určený, může být popis prostý (bývá napsán tak, aby ho pochopil i prostý občan) nebo popis odborný (je určen nějaké vyhraněné skupině – používá tedy termíny nepoužívané širší společností, nevysvětluje vše polopaticky apod.).[1] Liší se však od charakteristiky, která většinou řeší například povahu a vlastnosti. Líčení je vlastně básnický popis, který má ale v sobě básnické prostředky a emoce autora.

Popisný proces

Nejprve je třeba rozlišit, které znaky a charakteristiky jsou důležité. Pro popis je nutné splnit několik požadavků.

Pozorování: Aby bylo možné popisovat, je nutné znát to, co je popisováno. Prvním krokem je pozorování a zaznamenání toho, co daný objekt charakterizuje. Je třeba vzít v úvahu prvky, z nichž se objekt skládá, a vnímané vlastnosti.

Výběr: Není nutné popisovat vše, co je pozorováno. Je nezbytné omezit popis na znaky a vlastnosti, které jsou významné.

Třídění: Znaky a vlastnosti by se neměly objevovat v neuspořádaném pořadí. Měly by být uvedeny v určitém pořadí. Toto uspořádání, nazývané také struktura popisu, může být různého typu v závislosti na prostorovém uspořádání, smyslovém uspořádání, logickém uspořádání atd. Typy prostorového uspořádání jsou vzdálený a blízký...; typy smyslového uspořádání jsou tvar, velikost, barva atd. a typy logického uspořádání jsou od obecného ke konkrétnímu, od podstaty k druhotnému atd.

Kreslení: V případě, že se jedná o souřadný řád, je možné, že se bude jednat o souřadný řád, který je v souladu s čl: Je třeba zvolit správný slovosled. V případě technických popisů musí být vlastnosti a charakteristiky přesné a strohé. V případě literárních popisů je třeba hledat expresivitu, sugestivitu atd. jinými slovy to, co chce autor posluchači sdělit.

Byl použit překlad z eswiki

  • Popisná esej: Je to forma psaní, která se soustředí na popis daného tématu prostřednictvím slov a emocí autora. Bývá subjektivní a umožňuje autorovi vyjádřit své pocity a dojmy.
  • Reportáž obsahuje faktické informace a podrobnosti o určité události, jevu nebo situaci. Může obsahovat rozhovory, statistiky a komentáře o daném tématu.
  • Cestopis zaměřuje se na popis různých míst, krajin, kultur a zážitků z cestování. Autor sdílí své osobní zážitky, dojmy a informace o daném místě.
  • Deskriptivní části v literárních dílech v literatuře jsou deskriptivní pasáže, které popisují postavy, místa nebo události v příběhu tak, aby čtenáři poskytly jasnou a živou představu o prostředí či situaci.
  • Vyprávění: Vyprávění se soustředí na řízení příběhu nebo událostí. Je to forma psaní, která vypráví příběh nebo události z pohledu postav. Vyprávění obsahuje zápletku, postavy, dialogy a vývoj událostí a přímou řeč, alespoň jednu, čímž vytváří strukturu a často obsahuje rozvoj charakterů a plánovaný závěr. Nejde taky do odboček a není tak detailní jako popis.[2][3][4]

Zdroje[editovat | editovat zdroj]