Wikipedista:Tereza Kaňková/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nila Living je společnost s ručením omezeným, provozující v Praze kamenné obchody Nila s udržitelně smýšlejícími značkami. Společnost vznikla v roce 2011. Je průkopníkem na poli udržitelné módy v Čechách. V jejích obchodech a také e-shopové nabídce je více než 150 značek z celého světa. Základem portfolia jsou móda, doplňky a kvalitní lifestylové produkty, vyrobené k přírodě šetrným způsobem a za spravedlivých podmínek. Nabízí i produktové varianty pro vegany, bio kosmetiku a fair-trade produkty.

Deklarovaným cílem firmy je inspirovat zákazníky nejen ke smysluplným nákupům, ale i ke smysluplným způsobům života. Nila je velice aktivní na poli osvěty, usiluje o zvyšování povědomí v ČR o negativním důsledcích[1], které má módní průmysl a především fast-fashion v environmentální a sociální oblasti.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nila Living byla založena jako společnost s ručením omezeným manželi Evou a Pavlem Urbanovými v roce 2011.

Pavel Urban je v současné době výkonným ředitelem Nily. Eva Urbanová má na starosti marketing a PR. Je propagátorkou smysluplného a etického přístupu (nejen) k módě. Publikuje osvětové články a pravidelně se účastní debat a konferencí na toto téma. Je autorkou knihy Lepší šatník, lepší svět.

Hodnoty[editovat | editovat zdroj]

Filozofie firmy stojí na těchto základních pilířích:

Všechny produkty v nabídce jsou vyráběny etickým způsobem, tzn. že ti, kdo se na jejich výrobě podílejí, dostali spravedlivou odměnu a pracují v bezpečných podmínkách. Produkty byly současně vyrobeny způsobem šetrným k životnímu prostředí, jsou z přírodních materiálů v kvalitě bio či z inovativních ekologických či recyklovaných materiálů. Kosmetika v nabídce splňuje parametry biokosmetiky,

  • inspirace

Firma vnímá kamenné prodejny jako místo pro sdílení i čerpání inspirace. V módních editoriálech spolupracuje s normálními ženami, spíše než s profesionálními modelkami. V podcastu vede rozhovory se zajímavými hosty s cílem představit možné cesty k osobní spokojenosti, rozvoji a zdravého a k přírodě i lidem ohleduplného bytí. Sdílí praktické tipy získané v průběhu budování značky NILA, související s provozem nezávislého retailu či hledání cest ke snížení ekologických dopadů podnikání.

  • transparentnost

Firma zveřejnila v roce 2021 Manifest za udržitelnost v módě, shrnující co pro ni tento pojem znamená, jak jej vnímá a jakým způsobem se jej snaží naplňovat. V rámci výběru značky pracuje Nila s unifikovaným dotazníkem, ve kterém se zajímá o postoje a aktivity značky k celé řadě oblastí (používání chemikálií při výrobě, spotřeba vody, nakládání s odpady, s přebytky z výroby, obalové materiály atp.). Vychází z nich při detailních popisech svých produktů na webu.

Osvětové aktivity[editovat | editovat zdroj]

Nila se systematicky a dlouhodobě věnuje osvětové činnosti o externalitách módního průmyslu, který je považován za jednoho z největších znečišťovatelů naší planety [2]. Na svém blogu zpracovala obsáhlou sérii o všech základních aspektech módního průmyslu a hnutí "slow fashion"[3]. V roce 2021 vydala publikaci Lepší šatník, lepší svět, ve které Eva Urbanová shrnula své know-how a zkušenosti získané během uplynulých 10 let fungování Nily.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. RO, Christine. Can fashion ever be sustainable?. www.bbc.com [online]. [cit. 2022-06-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Fast fashion speeding toward environmental disaster, report warns. the Guardian [online]. 2020-04-07 [cit. 2022-06-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. S.R.O, OMNIO Digital. NILA Blog - Osvětové texty. www.nila.cz [online]. [cit. 2022-06-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Nila - oficiální web firmy