Wikipedista:Svět a divadlo/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Šablona:Infobox - časopis

Svět a divadlo – "časopis o světě divadla a divadle světa" byl založen roku 1990. Vychází jako dvouměsíčník. Součástí každého ročníku je bezplatná prémie pro předplatitele (kniha, CD, DVD s divadelní tematikou). Od počátku je Svět a divadlo časopis dvoujazyčný – česko-slovenský. Každé číslo obsahuje též anglické summary.

Časopis Svět a divadlo se již více než 30 let věnuje současnému divadlu v Čechách i v zahraničí (od Slovenska po daleké zámoří), a to – díky velké síti dopisovatelů – téměř výhradně v původních textech.

V každém z rozsáhlých (cca 180 tiskových stran, přes 280 stran autorských), fotografiemi doplněných čísel nabízí Svět a divadlo kritiky, analýzy, eseje, rozhovory, diskuse věnované divadlu v Čechách, na Slovensku i v dalších zemích světa. Současně vydává články přesahové – z jiných uměleckých oborů, filosofické, sociologické, politologické.

Součástí každého čísla je i první české vydání minimálně jednoho, vždy ilustrovaného původního či přeloženého dramatického textu, čímž je zcela nepochybně a pravidelně obohacována nabídka novinek. Nezřídka vznikají texty přímo na objednávku SADu, případně jsou po jeho impulzu přepsány do pevného tvaru scénáře představení, jež jinak tradiční text postrádají.

O roku 2005 je součástí každého ročníku je komiks, jehož autorem je divadelník (např. Petr Nikl, Lucie Lomová, Bára Čechová, Hana Voříšková, Hynek Dřízhal, Petr Vodička, Radek Beran, Miloslav Vojtíšek – S.d.Ch, Egon Tobiáš, Viliam Klimáček a Jozef Gertli Danglár…)

Od roku 1990 stojí v čele časopisu Karel Král. Redakce se během třiceti let existence časopisu několikrát obměnila. Jejími členy byli: Ondřej Černý (1990-1996), Marie Reslová (1990-1996), prof. Milan Lukeš (1996-2000), Jan Kerbr (1996-2000), Jiří Adámek (2008-2010) a Jakub Škorpil (od roku 2001). Slovenskou část redakce tvořily Jana Wild (1992-2000) a Martina Ulmanová (od roku 1993 dosud).

Svět a divadlo vydal dosud celkem osm anglojazčných antologií vybraných článků s názvem WAT. Čtyři byly vydány tiskem (v letech 2004, 2005, 2007 a 2009) a čtyři vyšly elektronicky jako volně stažitelné e-knihy (2012, 2013, 2014, 2018).

Příležitostně vydává také SAD tzv. e-přílohy, monotematické výbory článků zveřejněných dříve v tištěném časopise. Dosud vyšly: Pražské komorní divadlo v SADu (1998-2012), Ivan Vyskočil v SADu aneb Vylučování pro nekázeň, Robert Wilson v SADu (1993-2011), Petr Lébl v SADu (rozhovory, ankety, studie), Z královských cest za novým cirkusem  (Převážně s J.Cookem 1990-2015) a Theatrum nebo spectaculum? – Eva Stehlíková v SADu 1991-2012.

Od roku 1992 pořádá Svět a divadlo anketu, na jejímž základě jsou udělovány ceny za nejlepší inscenaci, hru, divadlo, mužský a ženský herecký výkon, scénografii, hudbu a talent roku pod názvem – Ceny divadelní kritiky (dříve Ceny Alfréda Radoka). Hlasování divadelních kritiků je přímé a prosté. Celou anketu (včetně komentářů a zdůvodnění hlasujících)  otiskuje Svět a divadlo většinou v prvním čísle ročníku.

Svět a divadlo a jeho redaktoři se pravidelně podílí na přípravě řady mezinárodních divadelních a festivalů (například Mezinárodní divadelní festival Divadlo Plzeň, Divadelní Nitra atp.). SAD pořádá inscenovaná čtení a už desetkrát dramaturgicky i produkčně připravil mezinárodní festival malých produkcí různých druhů a žánrů Ohromné maličkosti. V roce 2016 nastartoval projekt Ohromné maličkosti až do domu nabídkový „katalog“ drobných inscenací, které si zájemce může pozvat k sobě a v němž SAD figuruje jako garant kvality.

Od roku 2013 je SAD organizátorem mezinárodní dramatické soutěže původních krátkých politických her o Cenu Ferdinanda Vaňka. Soutěž má dvouletou periodicitu a účastní se jí přední čeští i evropští dramatici oslovení redakcí časopisu. O vítězi rozhoduje mezinárodní odborná porota. Dosud proběhly čtyři ročníky. Všechny texty v českém překladu vydává SAD v samostatné publikaci a na webových stránkách jsou v češtině a angličtině k dispozici ukázky, synopse a portréty autorů.