Wikipedista:StorkMaster/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mastermind (elektronická hudební skupina)[editovat | editovat zdroj]

Mastermind je brněnská elektro-synth hudební skupina, která vznikla v roce 2002 a jeho zakládajícím členem je Radim Čáp (pseudonym Stork).

Radim Čáp založil Mastermind, po ukončení činnosti v brněnských novoromantických skupinách Transcedent (společně s Martinem Haškem, Martinem Kubátem; 1997 odchod ze skupiny) a předchozí Černá Krajina (společně s Martinem Haškem a Ondřejem Pokorným; 1992 ukončení činnosti).

V roce 2000 krátce působil v ambientně elektronickém hudebním projektu Zdeňka Doležala AccessVirus a společně s Tomášem Gallem (fotograf), absolvovali i několik dekadentních vystoupení.

Pak už se chtěl realizovat jen jako one man project pod názvem Mastermind.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První přípravy hudebního materiálu, jsou datovány k počátku roku 2002, kdy ho taktéž oslovil Patrik Lev, zakladatel a leader brněnské EBM skupiny Depressive Disorder ke spolupráci na vznikajícím albu Near To Death..., v níž se později stal Radim Čáp právoplatným členem.

Paralelně na to, vznikl první singl Mastermind The End Of The Day (březen 2003), na němž se remixově podíleli skupiny: Depressive Disorder, broom Carwell a Mastermind přidal ještě svoji cover-verzi od AccessVirus Follow My Fantasy. Singl The End Of The Day lze považovat za skutečný začátek tvorby Mastermindu.

Skladba The End Of The Day přinesla Mastermindu spoustu pozitivních ohlasů i díky tomu, že po dlouhé době vzniknul hudební element, který na české elektronické scéně chyběl.

Power (2003)[editovat | editovat zdroj]

CD debut s názvem Power, se dočkal vydání (na vlastní náklady pod hlavičkou OwnProduction) v dubnu 2003. Deset skladeb v čele se singly The End Of The Day a Alone, dohromady vytvořili komplexní electro-synth dílo, které textově koketovalo s humorem i vážností. Na Power se taktéž nemálo podílelo fotografické seskupení Sotar Photo Page (Jiří Dvořák a Michal Král aka Kulda), kteří vytvořili zajímavé spektrum fotografií, které provázelo celou kolekci období Power.

Dalším singlem k Power, byla zřejmě nejhitovější skladba Alone (říjen 2003, OwnProduction), kterým dával Mastermind jasné avizo, že je třeba s ním na české elektro-scéně počítat. Na remixech pracovali: Depressive Disorder, Propulsion, E-Work a Beamship. Mastermind si tentokrát vypůjčil k přepracování skladbu Jen pro sebe žít, od skupiny Transcedent, které byl členem v dobách, její největší aktivity.

Završením opěvované skladby Alone, bylo ohodnocení v časopise Bassline jako singl měsíce (říjen 2003)

Začátkem roku 2005 se začalo o Mastermind zajímat vznikající kladenské nezávislé vydavatelství Monopolrecords, které nabídnulo Radimovi spolupráci na vydávání Mastermind u Monopolrecods, což pro něj bylo v té době hodně přínosné.

Prvním počinem byla re-edice alba Power v digipacku s kompletním re-masterem a po dlouhé odmlce následovala skladba Time Is Out pro kompilaci 5th Anniversary Compilation, kterou vydalo Monopolrecords v roce 2008 jako oslavu pěti let své existence.

Také Depressive Disorder připravil své první album Ultima Ratio (říjen 2005) u Monopolrecords a pro Radima tak začíná rozhodnutí, kdy verdiktem je pozastavení Mastermind a věnování se plně Depressive Disorder, který začíná vydatně koncertovat jak u nás, tak v zahraničí a buduje si svoji pevnou doménu i mimo českou EBM scénu.

Smudges (2018)[editovat | editovat zdroj]

Pro Mastermind tak vzniká dlouholetá pauza, aby v březnu roku 2018, konečně nadešel čas k vydání dlouho očekávaného alba pod názvem Smudges. Album obsahuje: deset časosběrných skladeb, které dostali hudebně nový háv a pět bonusových skladeb v podobě remixů a speciálních verzi od Frontier Guards, broom Carwell a Mastermind. Album je hudebně dílem Radima Čápa, avšak k otextování, si pozval Martina Haška (Transcedent) a kolegu Patrika Lva (Depressive Disorder), kteří obohatili skladby o svoje pocity a dotvořili tak dílo Smudges k jeho celistvosti.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

  • Power (OwnProduction, duben 2003; Monopolrecords, duben 2005)
  • Smudges (StorkStudio, březen 2018)

Singly[editovat | editovat zdroj]

  • The End Of The Day - Promo (OwnProduction, únor 2003)
  • The End Of The Day (OwnProduction, březen 2003)
  • Alone (OwnProduction, říjen 2003)

Speciální skladby, remixy[editovat | editovat zdroj]

  • Total Chaos - Euphory Remix (pro Depressive Disorder - ...Another Step To Death, říjen 2002; Monopolrecords, červen 2009)
  • It's Called A Heart - Mastermind feat. Depressive Disorder (pro Some Great Celebration Czech Depeche Mode Tribute, Monitor EMI, říjen 2003)
  • Alone - Edit (pro The Best Of LETEM, květen 2004)
  • Time Is Out (pro The 5th Anniversary Compilation, hudební kompilace Monopolrecords, říjen 2008)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Mastermind oficiální stránky

Mastermind na Bandcamp

Mastermind na Facebook

Mastermind na Bandzone

Mastermind na Tweeter

Reference[editovat | editovat zdroj]

http://musicserver.cz/clanek/6751/depeche-mode-maji-sve-ceskoslovenske-tribute-album/

http://musicserver.cz/clanek/9359/do-prazske-stromovky-miri-festival-elektronicke-hudby/

http://musicserver.cz/clanek/11076/druhy-electro-prague-festival-klepe-na-dvere/

http://musicserver.cz/clanek/11414/projekt-mastermind-vydal-reedici-desky-power/

http://musicserver.cz/clanek/24152/ruzni-monopol-records-the-5th-anniversary-compilation/

https://sanctuary.cz/3583-4310-depressive-disorder-opousti-radim-cap

https://sanctuary.cz/4320-mastermind-ex-depressive-disorder-v-plnem-pracovnim-zaprahu

https://sanctuary.cz/7014-mastermind-finisuje-pred-vydanim-druhe-desky-refresh

https://sanctuary.cz/15975-domaci-ebm-projekt-mastermind-se-vraci-s-druhou-deskou-scenu