Wikipedista:Stepos98/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Štěpán Slovák[editovat | editovat zdroj]

Štěpán Slovák
Štěpán Slovák, historicky nejmladší kandidát do Evropského parlamentu

(*15. dubna 1998 ve Zlíně) je český politik, kandidát do Evropského parlamentu a student práv na Univerzitě Karlově. Je nejmladším kandidátem do europarlamentu v historii České republiky. Slovák je členem pravicově konzervativní strany ODS a členem expertního týmu poslance Stanislava Blahy.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Slovák se narodil 15. dubna 1998 a vyrůstal v největších moravských lázních Luhačovice ve Zlínském kraji. Kromě jeho rodičů žije ve městě také jeho sestra Anna. Od roku 2013 do roku 2017 studoval na Gymnáziu a Jazykové škole ve Zlíně, kde maturoval s vyznamenáním. Kromě češtiny mluví také anglicky a rusky.

V roce 2018 byl přijat na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Po promoci se chce zaměřovat na (právní obor). Kromě studia práv prohlubuje své znalosti v oboru jako paralegal pro jednu z největších a nejúspěšnějších pražských advokátních kanceláří ve střední Evropě.

Je římskokatolického vyznání, v kostele sv.Rodiny v Luhačovicích přijal křest, 1.svaté přijímání a svátost biřmování.

Od mala se věnuje také hudbě, působí v místním folklorním souboru Malé Zálesí, které navazuje na regionální tradice. Stal se čtyřnásobným vítězem Krajského kola ve hře na kytaru a zúčastnil se i mistrovství České republiky. Hraje také na elektrickou kytaru a trubku. Vystupoval v rockové kapele Golden Rose.

Slovák patří do generace nejúspěšnějších Luhačovických házenkářů, která patřila v žákovských kategoriích mezi nejlepší v republice. V roce 2012 skončil jeho tým na 2. místě v Olympiádě dětí a mládeže. Na gymnáziu hrál dorosteneckou extraligu za HC Zlín, v roce 2017 kvůli vážnému zranění musel nadějnou sportovní kariéru ukončit. Tím se otevřela nová kapitola jeho života.

Politická dráha[editovat | editovat zdroj]

Slovák je mladý profesionál, jehož cílem je vnést na českou politickou scénu nový a svěží vítr. Na politickém kolbišti ovšem není žádným nováčkem, o veřejné dění se zajímá už od raného mládí. Na gymnáziu ve Zlíně založil svůj první spolek, klub Mladých občanských demokratů. V 18 letech vstoupil do ODS. Aktivně se podílel na chodu místního sdružení v Luhačovicích, kterého se následně stal místopředsedou.

V roce 2018 byl jedním z lídrů kandidátky ODS v Komunálních volbách. Díky skvělému výsledku se z něj stal náhradník do místního zastupitelstva. Pracuje v Poslanecké sněmovně, kde má možnost podílet se na legislativní činnosti. Je členem týmu poslance za Stanislava Bláhy.

Do voleb do Evropského parlamentu v roce 2019 je historicky nejmladším kandidátem. O post europoslance se uchází z 12. místa.

Vize pro Evropu[editovat | editovat zdroj]

Slovákovou vizí je demokratičtější Evropská unie srozumitelná pro všechny lidi. Usiluje o prosperující, svobodnou Unii, která nezatěžuje lidi byrokratickými a legislativními zbytečnostmi. Důležitým tématem je pro něj především otázka svobody, v případě úspěchu chce však v Bruselu zvedat jakákoliv témata, která budou zajímavá pro jeho obdobníky. Odbdobníci je heslo, které Slovák ve své kampani používá rád a často. Jde o synonymum pro vrstevníky, kteří jsou ovšem dle jeho slov frázovitými nálepkami unavení. Obdobníci jsou lidé, kteří se nachází v obdobné situaci jako Slovák, ať už jde o životní situaci, názory či společnou vizi pro Evropu.

Jedním z největších benefitů členství v Unii jsou podle Slováka evropské strukturální fondy. Ty pomáhají v rozvoji regionů a vyloučených oblastí po celé republice. Zároveň ovšem varuje před možnými nedostatky při přerozdělování těchto fondů a jejich negativním dopadu na tržní ekonomiku. Jako další výhodu vnímá možnost pro Česko jednat s velkými Evropskými hráči, jako je Německo či Španělsko jako rovný s rovným.

Hlavním nedostatkem EU je podle Slováka její neschopnost srozumitelně komunikovat své úspěchy a výhody členství. Unie podle něj musí být pochopitelná pro širokou veřejnost. V případě svého zvolení do Evropského parlamentu hodlá o otevření EU lidem usilovat. Chce také s využitím stáží zapojit do fungování evropských institucí co největší počet mladých lidí. Hodlá tak usilovat o větší demokratizaci evropských institucí, především o silnějšího zapojení evropského parlamentu v legislativním procesu. Podle Slováka by měl mít právo zákonodárné iniciativy i Evropský parlament, což by řešilo významnou část národnostních sporů.

Politické názory[editovat | editovat zdroj]

Slovák se názorově řadí mezi konzervativně liberální politiky. Nejdůležitější hodnotou je pro něj svoboda, ať už v oblasti podnikání, svobody slova na internetu či sexuální orientace. Podporuje menšiny a usiluje o jejich rovnost ve společnosti.

Chce motivovat mladé Čechy, aby se více zajímali a aktivně zapojovali do politiky a veřejného života. Věří, že i mladí by měli rozhodovat o své budoucnosti a nenechávat všechnu zodpovědnost v rukou tradičních starších politiků, kteří důsledky svých rozhodnutí už neponesou.

Je jednoznačně pro setrvání České republiky v mezinárodních organizacích EU a NATO. [1] [2] [3]