Přeskočit na obsah

Wikipedista:Stepankabazinga/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Cupcake[editovat | editovat zdroj]

Cupcake

Cupcake je malý dort připravený k servírování jedné osobě, který může být upečen v papírovém nebo alobalovém košíčku. Stejně jako u větších dortů, se používají různé polevy, ozdoby a jiné sladkosti.

Historie:[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o cupcakes pochází už z roku 1796. Recept na dortík, který měl být pečen vmalých papírových košíčcích, byl napsán v knize americké kuchařky Amelie Simmons. Termín cupcake byl poprvé použit roku 1828.

Recepty:[editovat | editovat zdroj]

Obvykle se používají stejné ingredience jako na velké koláče- mouka, cukr, vejce, máslo a mléko. Téměř jakýkoli recept, který je vhodný na normální koláč, je vhodný i na pečení cupcakes. Můžeme použít obyčejné těsto nebo přidat různé přichutě a přísady jako rozinky, ořechy, bobule nebo čokoládové hoblinky. Protože jejich malá velikost umožní snadnější vedení tepla a jsou hotové velmi rycvle, jsou často pečeny i v domácích podmínkách. Na vrcholku se zdobí polevou a různými dekoracemi. Mouho být i plněné polevou, ovocem nebo krémem. Toho pekaři obvykle docílí vydlabáním vnitřku a následným vaplněním. Může se použít také cukrářský pytlík a ve velkých fabrikách také injekční stříkačka. Pro slavnostní příležitosti se pečou velmi složitě zdobené cupcakes.

Plechy a formy:[editovat | editovat zdroj]

Obvykle se pečou v plechu na muffiny, který je vyroben z kovu s nepřilnavým povrchem a většinou mívá 6 nebon 12 prohlubní. Plechy mohou být také zhotoveny z pryže, silikonu či jíného materiálu.