Přeskočit na obsah

Wikipedista:Stem28vse/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sound design v elektronické hudbě[editovat | editovat zdroj]

Sound design[editovat | editovat zdroj]

Slovním spojením „sound design“ označujeme jakoukoliv manipulaci s digitálním nebo analogovým zvukovým signálem. Nezáleží na tom, pokud pracujeme s daným signálem, který byl již nahraný/nasamplovaný nebo jestli daný signál produkujeme tzv. syntezátory[1] (hardwarové nebo softwarové, oba typy mají stejný účel – vytvořit signál, který pomocí efektů jako je distortion, ekvalizér nebo chorus nějakým způsobem změnit podle našich požadavků. „I naše ústa a lebka je vlastně jeden organický syntezátor, hlasivkami vytváříme signál, který se odráží v naší lebce a jak otevřete ústa mění jaké frekvence slyšíme“ – Skrillex.

Skrillex - pravým jménem Sonny John Moore, americký Dubstep a Trap producent, který se stal pionýrem žánru Dubstep

Sound design v elektronické hudbě[editovat | editovat zdroj]

Téměř veškerá elektronická hudba (až na experimentální subžánry jako Dubstep, Hybrid trap nebo Bass House) používá několik základních typů signálů – Sine, Square, Triangle, Saw a White Noise. Všechny tyto signály, až na Sine a White Noise[2], mají jednu základní „fundamentální“ frekvenci, která udává tón signálu, výšku, chcete-li a další „harmonické“ frekvence, které udávají barvu signálu neboli „jak zní“. Sine je má jen tu fundamentální frekvenci a White Noise má frekvence naopak všechny.[3]

Virtual Riot - Německý Dubstep producent/DJ, který je známý svým komplexním sound designem

Efekty na úpravu signálů[editovat | editovat zdroj]

EQ[editovat | editovat zdroj]

Ekvalizátor, neboli zkráceně EQ, upravuje hlasitost námi vybraných frekvencí.

Kompresor[editovat | editovat zdroj]

Kompresor[4] snižuje dynamický rozsah signálu (hlasité části ztlumí a tiché části naopak zhlasití) na základě parametrů jako jsou Treshold (určuje, od jaké hlasitosti signálu začne kompresor pracovat), ratio („jak moc se signál ztiší oproti původnímu, poměr) a gain (změní hlasitost výsledného signálu). V sound designu se často využívá „multiband kompresor“, který si frekvenční spektrum rozdělí na několik částí, které může ovlivňovat nezávisle na sobě. Jedním z nejznámějších multiband kompresorů používaných v elektronické hudbě je například OTT od Xfer records nebo Soundgoodizer od Image-Line.

Distorze[editovat | editovat zdroj]

Distorze mění harmonické frekvence, přidává je. Pomocí distorze lze například vytvořit ze Sine signálu Square signál.

Chorus[editovat | editovat zdroj]

Chorus znásobí signál s velmi krátkým časovým posunem. Výsledný zvuk bude znít nakonec plněji a příjemněji na poslech. Charakteristickým syntezátorem, který používá chorus je např. Juno 60.


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

  1. MCALLISTER, Max. What is a Synthesizer? A Comprehensive Guide. Produce Like A Pro [online]. 2022-03-19 [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. White noise | Meaning & Examples | Britannica. www.britannica.com [online]. [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. The most mind-blowing concept in music (Harmonic Series). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  4. Audio Compression Basics | Universal Audio. www.uaudio.com [online]. [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. (anglicky)