Wikipedista:Sobiknaokne/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sportovní lezení

Sportovní lezení je sport, který se skládá ze tří disciplín( bouldering, obtížnost a rychlost). Leze se na umělých stěnách v tělocvičnách, ale můžou být závody i na venkovních umělých stěnách. Je to moderní sport, který se rozšířil hlavně v posledním desetiletí.

1. Bouldering

Bouldering je disciplína, která vyžaduje hlavně sílu, ale i koordinační schopnost. V moderním boulderingu jsou hlavně oblíbené parkourové[1]prvky, jako jsou skoky nebo náběhy. Leze se na asi 5 metrů vysokou stěnu bez jištění, kdy pod vámi je asi 30 centimetrů vysoká žíněnka.


2.Obtížnost

Je to disciplína, kde se hlavně vyžaduje síla a vytrvalost. Leze se na zhruba 15 metrovou stěnu, kde si každý musí nacvakat lano do expresek[2], aby měl nějaké jištění. Na závodech se lezou dvě kvalifikační cesty, jedna semifinálová a jedna finálová cesta. V cestách se může objevit skok, ale i nějaké místo, které se musí vymyslet tak, aby ho lezec co nejsnadněji a nejefektivněji přelezl a neztratil tak sílu na zbytek cesty.

3. Rychlost

Rychlost je disciplína, která se docela dost liší od zbylých dvou. Leze se na standartní cestě, která má 15 metrů, je mírně nakloněna a je všude ze stejných chytů a všechny jsou všude na stejných místech. V lezení na rychlost je cílem vylézt cestu co nejrychleji.

4. Kombinace

Kombinace je v lezení nová věc, která vznikla díky olympiádě v Tokiu, která se měla uskutečnit v roce 2020. V kombinaci musí lezec ovládat všechny tři disciplíny, ze kterých se potom udělá celkový výsledek.

  1. Parkour. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. Page Version ID: 19139981. 
  2. Expreska. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. Page Version ID: 17397374.