Wikipedista:Sebebela/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vložit: citace z toho, co napsal Tomáš Kubart: [1]

zahájení mezipater - 2014

Vložit: citace z toho, co napsal Tomáš Kubart:

zahájení mezipater – 2014

účinkování na Magnesia Litera? - http://ustaf-voiceband.cz/ve-tme-hlas-ve-svetle-ticho

amaterskké divadlo. "ÚstaF pořádá i klubová představení – pravidelně Stará Pekárna, DESSERT." (+ Magnet)

BEST OF -

na hranicích lascivnosti, nedořečenost (http://ustaf-voiceband.cz/rozrazil-online-voiceband-v-pasazi-jen-zeptejte-se-hada-proc-je-vsechno-dada)

MDB - http://ustaf-voiceband.cz/ve-tme-hlas-ve-svetle-ticho

MĚNA - zde víc o voicebandu : http://ustaf-voiceband.cz/je-tak-lehke-najit-zase-cestu-k-nam

MĚNA - pozvedlo inscenaci: http://ustaf-voiceband.cz/kdyz-si-bankovky-postavi-hlavu

MĚNA - míň: http://ustaf-voiceband.cz/ceska-mena-v-hadivadle-politicky-apel-t-g-m-a-spol-aneb-tvare-z-bankovek-ozivaji

Měna - http://ustaf-voiceband.cz/mena-a-divadelni-inflace

RADEK: vzchází z dětské poetiky, i když není určena přímo pro děti http://ustaf-voiceband.cz/zaklinani-malym-radkem


Samostatná tvorba

Spolupráce na divadelních inscenacích

Další spolupráce

Poetika[editovat | editovat zdroj]

doplň:

Často vystupuje i na nedivadelních akcích.

ÚstaF-voiceband.cz pořádá příležitostně i voicebandové workshopy. (https://sites.google.com/site/spilbergdifajamu/spil-berg-2012/prednesova-cast-prehlidky/workshopy/voiceband; https://www.jaroska.cz/node/629)

Slovo voiceband odkazuje k hlasu a ke kapele. Kombinuje hudbu, recitační umění a divadlo. Pod vlivem dadaismu a poetismu byl historicky kladen důraz na hravost, fantazii a spontaneitu tvůrčího procesu. K těmto principům se hlásí i samotný název souboru. Písmeno „F“, resp. obrácené „F“ v názvu nemá přesně definovaný význam, může značit fantazii, (ústa) Filipova aj. Celé slovo zvukově znějící jako „ústav“ se odkazuje na školu, kde soubor vznikl. Logem souboru jsou z jedné půlky černá a z druhé červená ústa, která mají mezi rty vepsáno jméno souboru. Celý název zněl ÚstaF Brno, ale častěji se používal kratší název ÚstaF. Pod tímto jménem existoval soubor až do roku 2010, kdy došlo ke spojení s podobným projektem voiceband.cz.


Repertoár[editovat | editovat zdroj]

Počátky souboru ÚstaF Brno (1997–2003)[editovat | editovat zdroj]

Soubor ÚstaF Brno vznikl v říjnu roku 1997. Byl složen ze studentů gymnázia v Brně-Komíně. Úplné počátky lze datovat ještě do dřívějších dob. V roce 1992 byl ve Velkém Meziříčí založen divadelní soubor Špatně zabržděno, na jehož organizaci se Zdeněk Šturma podílel. Eva Prešerová, která přišla s myšlenkou vzkřísit burianovský voiceband, v roce 1997 přebrala režii a Zdeněk Šturma založil ÚstaF. Soubor Špatně zabržděno však do historie ÚstaFu zasáhl ještě jednou, když se oba soubory spojily v sezóně 1999–2000. Úspěšně absolvovaly postupové přehlídky a probojovaly se až do Hronova. Z brněnského čtyřčlenného seskupení v roce 1997 brzy vyrostl soubor o zhruba 20 lidech. V současnosti se počet členů pohybuje kolem čísla 25, celkem ÚstaFem prošlo asi 50 lidí. Při společném vystupování se souborem Špatně zabržděno stálo na jevišti až 35 lidí.

V divadelní sezóně 1998–1999 vystupoval ÚstaF s inscenací Kniha Kazatel, která se skládala z úryvků ze stejnojmenné starozákonní knihy. Zúčastnil se soutěžních přehlídek o postup na festival ve Wolkrově Prostějově, kam však nominaci ještě nezískal. Rovněž absolvoval první zahraniční zkušenost na divadelním festivalu v Bratislavě.

Sezóna 1999–2000 se nesla ve znamení již zmíněné spolupráce se souborem Špatně zabržděno, která vyvrcholila účastí na 70. ročníku Jiráskova Hronova s inscenací The Best of Voiceband. Šlo o pásmo krátkých nonsensových textů André Bretona, Adolfa Hoffmeistera, Josefa Hiršala, Jiřího Suchého a Jiřího Oulíka. Spojení s druhým souborem mělo docílit masovosti a přesvědčit diváka, že před ním stojí dav. Soubory nacvičovaly odděleně v Brně a ve Velkém Meziříčí. Eva Prešerová a Zdeněk Šturma dojížděli na zkoušky koordinovat totožné aranžmá. Oba soubory společně vystoupily až na zkoušce v den vystupování na krajské přehlídce Wolkerův Prostějov.

Pro další sezónu ÚstaF nastudoval ortenovské pásmo Čemu se báseň říká.... V tomto období vedla soubor Karolína Stehlíková. Zdeněk Šturma, povoláním pedagog, vyučoval tehdy češtinu v Berlíně. Přes krajské kolo do Prostějova se však soubor nedostal. To se mělo změnit o rok později. V sezóně 2001–2002 vystupoval ÚstaF s představením Spolužáčkovina aneb Volte slova! Nejspíše doposud nejvíce „politizovaná“ inscenace slavila úspěch na festivalech Wolkrův Prostějov i Šrámkův Písek a postoupila na Jiráskův Hronov. V jednoduchých literárních textech, které byly uváděny nápisy na transparentech podobně jako při demonstracích, se herci vtipně vyjadřovali k soudobým problémům (legalizace konopí, evropská byrokracie).

V roce 2003 bylo vydáno CD Něco z voicebandu a pro říjnový festival Příští vlna vytvořil ÚstaF úvodní znělku. Limitovaná série 150 kusů CD byla podle návrhu Bohumily Jamborové ručně kolorována herci ÚstaFu. Nahrávání, které zařídil Miroslav Kovářík, proběhlo v ČRo2 na Vinohradské třídě v Praze. V klubu Stará Pekárna v Brně CD pokřtil Miloš Maršálek a během křtu se podávala chřestová polévka.

Studio Stará hasička a Voiceband.cz (2003–2009)[editovat | editovat zdroj]

Soubor ÚstaF Brno byl od roku 2002 členem Klubu přátel umění v České republice. KPU ČR ve spolupráci s CVČ Ulita v Brně Kohoutovicích pořádal v březnu 2004 již 6. ročník Jarního divadelního festivalu. ÚstaF si pro něj připravil novinku Píseň písní. Šlo o další návrat k biblickému textu, tentokrát ozvláštněnému hudebním doprovodem. Porota ocenila netradiční recitační tvar a doporučila postup na přehlídku Wolkrův Prostějov. V Prostějově však soubor neuspěl a postup do Hronova se tentokrát nekonal. Inscenace Píseň písní zůstala na repertoáru divadla i v dalších sezónách a ÚstaF s ní dokonce vystoupil na Slovensku, v Rakousku a v Německu. V roce 2004 vyšlo CD Píseň písní, které bylo nahráno a namixováno ve studiu na Staré Pekárně v Brně.

1. listopadu 2004 byla zahájena činnost v kulturně-vzdělávacím centru Stará hasička v Brně – Komíně. Nevyužitý prostor staré hasičky byl proměněn v multikulturní a vzdělávací prostor, který byl určen pro všechny občany nejen Brna. Díky tomu získal ÚstaF vhodné prostory pro zkoušení, neboť původní nevyhovující prostor mateřské školky byl nucen opustit a mezitím zkoušel v plenéru. Členové souboru se zapojili i do organizačních prací v centru (tvorba a distribuce programu, údržba prostor aj.).

Na programu nového centra se pravidelně objevovala divadelní představení, uskutečnily se pořady o cestování, vernisáže a výstavy, koncerty, vzdělávací pořady a diskuze. V říjnu 2004 proběhla konference o rakousko-české kulturní spolupráci v Bad Leonfeldenu v Horním Rakousku, kde ÚstaF vystoupil s představením Píseň písní.

V březnu 2005 Stará hasička hostila 7. ročník Jarního divadelního festivalu. Představily se všechny soubory, které Stará hasička zastřešovala. ÚstaF získal postup na přehlídku divadelní poezie Wolkrův Prostějov s představením Brna, které vycházelo z textové předlohy básníka Jakuba Kostelníka a které bylo doplněné hrou na nezvyklé „hudební nástroje“ jako byla pila, mačkaný papír apod. Totéž představení získalo Cenu diváků i Cenu poroty v Prostějově a postoupilo na Jiráskův Hronov.

Úvod sezóny 2005–2006 ještě patřil inscenaci Píseň písní. V říjnu 2005 absolvoval ÚstaF vystoupení na literárním festivalu v Žilině a zúčastnil se workshopu v Německu, kde vystoupil za doprovodu německé funkové skupiny GOM XXL v berlínském kostele Emmaus-Kirche (záznam lze zhlédnout zde) a na velvyslanectví ČR v Berlíně s představením Best Of. Studio Stará hasička uvedlo v sezóně 2005–2006 premiéru hry Jiřího Pastýře Smutek Sebesám. Dramatizace poetického deníku mladého homosexuála z osmdesátých let se ujali režisér Roman Mach a dramaturg Zdeněk Šturma. Úspěšně absolvovali březnový Jarní divadelní festival a dostali se až na Wolkrův Prostějov.

V letech 2007 až 2010 se Zdeněk Šturma věnoval Studiu Stará hasička a souboru voiceband.cz, který byl založen v roce 2006 a který se skládal ze studentů Gymnázia Křenová v Brně. Příčinou vzniku nového souboru byla jednak touha nastudovat Morgensternovu báseň, kterou starší soubor ÚstaF nechtěl dělat, jednak omezení činnosti souboru ÚstaF. Voiceband.cz na ÚstaF navázal a někteří členové působili v obou souborech.

Pro sezónu 2006–2007 studenti nastudovali báseň „Košilela“ od Christiana Morgensterna. Představení Jsi proklat, majiteli se neslo v duchu obřadu pod vedením oběšence v podání Zdeňka Šturmy. Na březnové přehlídce experimentálního divadla Jarní divadelní festival porota ocenila experimentálnost inscenace, dvojjazyčnost a vysokou kvalitu voicebandu a doporučila postup na Náchodskou Prima sezónu. Dramaturgickou radou festivalu však nebyli vybráni a pozváni k účasti.

Voiceband.cz se s inscenací Jsi proklat, majiteli zúčastnil 50. ročníku Wolkrova Prostějova v červnu roku 2007. Získal čestné uznání a doporučení na Jiráskův Hronov. Na začátku další sezóny si totéž představení zahrál na festivalu Hviezdoslavov Kubín ve slovenském Dolném Kubíně.

V dalším roce soubor spolupracoval s Janáčkovou akademií múzických umění v Brně na projektu Electronic city od německého autora Falka Richtera, který měl premiéru na sklepní scéně v divadle Husa na provázku v Brně. Rovněž připravoval Sušilovu moravskou lidovou baladu ve voicebandové úpravě, která však nebyla dokončena.

Od roku 2009 si soubor voiceband.cz udělal delší „divadelní prázdniny“. Členové se věnovali vlastním soukromým záležitostem, někteří studovali na různých školách. Odpadly pravidelné zkoušky a soubor se na dva roky odmlčel.

ÚstaF-voiceband.cz (2010–současnost)[editovat | editovat zdroj]

V lednu roku 2010 se soubory ÚstaF Brno a voiceband.cz spojily v jeden celek ÚstaF-voiceband.cz. Členové začali znovu pravidelně zkoušet a 28. května 2010 došlo k prvnímu veřejnému vystoupení. Vystoupili v rámci týdenní přehlídky dramaturgického cyklu Proměny 20. století v Alfa pasáži. Projekt tehdejšího uměleckého šéfa HaDivadla Luboše Baláka mapoval atmosféru uplynulých sto let. Při rekapitulaci již s novým uměleckým šéfem Mariánem Amslerem uvedl ÚstaF-voiceband.cz svým sólovým vystoupením The Best Of příznačně derniéru Burianovy hry Pařeniště.

Od sezóny 2011–2012 do současnosti ÚstaF-voiceband.cz pravidelně spolupracuje s brněnským HaDivadlem. Jejich voicebandová vystoupení se stala nedílnou součástí inscenace Česká měna (ke zhlédnutí zde). Monetární symfonie scenáristky Anny Saavedra a režiséra Mariána Amslera vznikla na objednávku obecně prospěšné společnosti Dny české státnosti a měla premiéru ve státní svátek 28. září 2011 v Praze na Nové scéně Národního divadla. Sboristé, ukryti za jednoduchou bílou stěnou, recitovali Skácelovu báseň, seznam měst, kudy protéká Vltava či opěvnou báseň o české krajině v němčině. Inscenace Česká měna vydržela na jevišti HaDivadla až do 3. května, kdy měla derniéru. Dalším představením, ve kterém vystupoval voiceband, byla hra Velemarš německého spisovatele Wolframa Lotze, která měla premiéru 1. března 2013.

Kromě toho, že HaDivadlo využilo voicebandových prvků v některých svých hrách, poskytlo i jevištní prostor pro samostatná vystoupení souboru Ústaf-voiceband.cz. Prvním samostatným koncertním vystoupením bylo představení The Best Of.

2. listopadu 2012 poté měla premiéru novinka souboru pod názvem Zaklínání malého Radka. Jedná se o voicebandové provedení poezie básníka Radka Malého s průvodním slovem Zdeňka Šturmy. V březnu 2013 se soubor s touto ,,inscenací" zúčastnil festivalu Špíl-berg, kde získal nominaci na Wolkrův Prostějov, odtud však do dalších soutěží nepostoupil. Kromě prezentace na těchto festivalech se pak Zaklínání malého Radka během let 2012-2013 dočkalo několika repríz a v listopadu 2014 opět na prknech brněnského HaDivadla proběhla derniéra.

V roce 2014 soubor dokončuje další projekt Vytrženo z čítanky. Voicebandově upravené čítankové texty mají za cíl zpochybnit způsob, jakým česká škola, škola která se zaklíná Komenským, pracuje s čítankovým kánonem. V rámci ,,protestu" proti soudobým způsobům dojde dokonce i na provokativní trhání stránek z knih. Premiéru mělo představení na festivalu Špíl-berg a z krajského kola postoupilo na Wolkrův Prostějov, kde získalo jak cenu diváka, tak nominaci na celostátní přehlídku Jiráskův Hronov. Přestože tedy tento projekt zaznamenal značný úspěch, mezi samotnými členy souboru nebyl názor na něj jednotný a prezentace na Jiráskově Hronově znamenala derniéru.

V témže roce soubor zahajuje 15. ročník queer filmového festivalu Mezipatra v Brně. Uskupení pod vedením Zdeňka Šturmy zvolilo pro tento okamžik zcela netradiční a ojedinělou cestu, kdy soubor voicebandově upravil vlastní autorskou tvorbu členů (tedy nikoliv tvorbu jiných autorů) v podobě limericků s queer tematikou. Festival úspěšně zahajuje ÚstaF-voiceband.cz 15. listopadu 2014 v kině Scala a ještě tentýž večer vystupuje v Mahenově divadle v rámci Noci divadel.

Po roce nabytém rozličnými vystoupeními se soubor v roce 2015 prezentuje výběrem toho nejlepšího na akci TEDx Brno (ke zhlédnutí zde) a především se pouští do ,,staronového" projektu, kterým jsou Brna. Skladbu brněnského básníka Jakuba Kostelníka, kterou soubor částečně zpracoval již v roce 2005, nicméně uskupení, v té době již ve značně obměněné sestavě, uchopilo jako nový projekt, kdy nebylo cílem zrekonstuovat původní verzi, nýbrž vytvořit zcela nové voicebandové představení. Soubor navíc tentokrát zpracoval všechny čtyři zpěvy básně. Premiéra a zároveň derniéra představení, která proběhla 23. dubna 2016 opět v HaDivadle, byla spojena rovněž s vydáním samotné básnické sbírky Brna Jakuba Kostelníka, přičemž finance na výtisk a realizaci byly získány prostřednictvím startovače financování projektů.

V roce 2016 začíná soubor pracovat na voicebandovém zpracování klasiky české literatury - Erbenově Kytici. Představení pod názvem KY-KY-TI-CE-CE, jehož příprava si nakonec vyžádá více než dva roky, se své premiéry dočká v Divadle U Stolu v Brně až v červnu 2018, přesto jej soubor uvede ještě v ne zcela dokončené formě již o rok dříve na krajské přehlídce Špíl-berg a vyslouží si doporučení na 1. místě na Wolkrův Prostějov, kde se nakonec rovněž prezentuje a za představení tehdy ještě pod názvem Erben Květy získá druhé místo v anketě diváků a Cenu poroty.

V současné době tvoří repertoár souboru právě představení Kykyticece, nebo se uskupení prezentuje svým Best-of, aktuálně ÚstaF-voiceband.cz připravuje další představení.

  1. KUBART, Tomáš. Voiceband je jako rodina. Rozrazil Online. Brno: Roč. 2011. ISSN 1802-3991 ISSN 1802-3991.