Wikipedista:Sára Šimůnková/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Peter Parker (Marvel Cinematic Universe)[editovat | editovat zdroj]

Peter Parker je fiktivní postava v Marvel Cinematic Universe, kterou ztvárňuje britský herec Tom Holland. Ve filmech je Parker studentem na Midtown School of Science and Technology zatímco tajně ochraňuje město.

Tom Holland na Comic-Conu v San Diegu v roce 2016

Od roku 2019 je jeden z ústředních postav v MCU. Od jeho uvedení ve filmu Kapitán Amerika: Občanská válka se objevil v dalších pěti filmech. V Iron Manovi 2 se objevil syn režiséra Jona Favreaua jako dítě s maskou Iron Mana, jehož Iron Man zachránil. To byl zpětně úvod mladého Petra Parkera do MCU, jak v červenci roku 2017 potvrdili Holland, producent Kevin Feige a režisér Homecomingu Jon Watts.

Zrození[editovat | editovat zdroj]

Peter Parker měl první premiéru jako postava v komiksové knížce Amazing Fantasy #15 (srpen 1962). Po nárůstu poptávky o komiksy od dospívajících, editor Marvel Comics a hlavní spisovatel Stan Lee chtěl vytvořit postavu, s kterou by se teenageři mohli identifikovat. Lee řekl, že byl více inspirován pavoukem, který lezl po stěně. Chtěl, aby postava byla lidská, někdo, kdo dělá chyby, kdo si dělá starosti, má akné, má trable se svojí přítelkyní. Jack Kirby měl mezitím nezveřejněnou postavu, na které spolupracoval s Joeem Simonem v 50. letech, osamělého chlapce žijícího se starším párem, který najde kouzelný prsten, jenž mu dá nadlidské schopnosti. Lee a Kirby měli příběhovou konferenci a Lee mu řekl, aby nakreslil pár stránek. Nespokojený s jeho příběhem, Lee se s projektem obrátil na Steva Ditka, který vytvořil postavu s kostýmem a maskou, schopností se lepit a se sítěmi vystřelujícími ze zápěstí. Pod Kirbyho instrukcí se postava „stala středoškolským studentem Peterem Parkerem, jenž jeho schopnosti dostane po tom, co ho kousne radioaktivní pavouk“.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Peter Parker na anglické Wikipedii.