Wikipedista:Riha/c21

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pahýlky[editovat | editovat zdroj]

Nařízení o zveřejňování udržitelných financí[editovat | editovat zdroj]

Nařízení o zveřejňování informací souvisejících s udržitelností v odvětví finančních služeb (SFDR, z anglického Sustainable Finance Disclosures Regulation) je označení pro normu (EU) 2019/2088. Nařízení stanovuje, která data o udržitelnosti musí účastníci finančního trhu sbírat a zveřejňovat. V čl. 2 bodě 17 této normy se stanoví zásada „významně nepoškozovat“. K tomu se vážou mj.

  • nařízení o rámci pro udržitelné investice[1],
  • regulační technické normy[2],
  • nařízení kterým se mění technické normy[3]. V přílohách 1-5 je "Šablona pro zveřejňování informací před uzavřením smlouvy" - v podstatě dlouhé dotazníky.
Update
Komise na zvláštní stránce postupně publikuje, tak jak je vydává, všechny implementační akty k SFDR.[4]
ESG

ESG je zkratka pro environmentální, sociální a podnikové řízení (motivace k investování).[5] SFDR je Nařízení, které ukládá povinné zveřejňování ESG: investoři musí hlásit hlavní nepříznivé dopady (PAI) svých portfolií. PAI je seznam faktorů udržitelnosti, které musí firmy vzít v úvahu při své investiční politice a rozhodování.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2020/852 ze dne 18. června 2020 o zřízení rámce pro usnadnění udržitelných investic a o změně nařízení (EU) 2019/2088
  2. Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/1288 ze dne 6. dubna 2022, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/2088, pokud jde o regulační technické normy, které upřesňují podrobnosti týkající se obsahu a struktury informací ve vztahu k zásadě „významně nepoškozovat“ a které upřesňují obsah, metodologie a strukturu informací ve vztahu k ukazatelům udržitelnosti a nepříznivým dopadům na udržitelnost a obsah a strukturu informací ve vztahu k prosazování environmentálních nebo sociálních vlastností a cílů udržitelných investic v dokumentech před uzavřením smlouvy, na webových stránkách a v pravidelných zprávách
  3. NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) 2023/363, kterým se mění a opravují regulační technické normy stanovené v nařízení v přenesené pravomoci (EU) 2022/1288, pokud jde o obsah a strukturu informací v souvislosti se zveřejňováním informací v dokumentech před uzavřením smlouvy a pravidelných zprávách u finančních produktů investujících do environmentálně udržitelných hospodářských činností
  4. Implementing and delegated acts - SFDR
  5. Wiki: Environmental, social, and corporate governance (anglicky), environmental, social and corporate governance (česky)
  6. Principal Adverse Impact (PAI) in SFDR regulation explained

Výpisky[editovat | editovat zdroj]

Stručné verze dlouhých wiki článků s tématem C21 - vybraná, pro mě důležitá fakta. Důležitost není totéž co encyklopedická významnost, proto i tyto výpisky jsou s zůstanou subjektivní. A protože jde o výpisky, reference do Stručně nepatří, jen xlnk na zdrojové nebo související články.

Islámské bankovnictví[editovat | editovat zdroj]

Veškeré finanční operace bank, ale i jiných prostředníků, musí být realizovány ze 100 % z vlastních rezerv. Islámské principy uznávají pouze aktuální cenu peněz, nikoliv tu budoucí. Každá islámská banka má výbor složený z bankovních úředníků a duchovních, kteří posuzují, zda jednotlivé obchody odpovídají liteře šaría. Každý výbor si formuluje vlastní názor na přijatelnost konkrétního obchodu, takže konkrétní obchod může být jednou obchodní bankou schválen, ovšem druhou bankou odmítnut jako neakceptovatelný.

Islám varuje před bohatstvím získaným nepoctivým způsobem bez vynaložení nějaké činnosti nebo na úkor ostatních. Finanční systém je založen na principu obchodování, tedy upřednostňuje obchod před půjčováním peněz. Není akceptovatelné, aby riziko ztráty nesla pouze jedna strana, zatímco druhá strana by pouze inkasovala zisk. Princip sdílení zisku a ztráty je vytvoření jakéhosi finančního partnerství mezi věřitelem a dlužníkem (i v případě, že jednou ze stran je banka).

Murabaha

Nákup s odloženou splatností, cca 75% fin.operací. Banka místo poskytnutí úvěru na nákup určitého produktu toto zboží sama koupí. Klient s ním pak smí disponovat, nicméně až do zaplacení kupní ceny včetně ziskové přirážky zůstává zboží v majetku banky.

Mudáraba, Mušáraka, Idžára, Sukuk..

Virtualizace[editovat | editovat zdroj]

jsou postupy, techniky a prostředky, které umožňují v počítači přistupovat k dostupným zdrojům jiným způsobem, než jakým fyzicky existují nebo jak jsou propojeny. Virtualizované prostředí se může snáze používat, před uživateli zakrývat pro ně nepodstatné detaily atd. Srov. SaaS, SW as a service =apka (nejčastěji CRM) přes webové rozhraní. Platba dle počtu klientů.


Wikimedia Foundation
Wikimedia Foundation
Toto je osobní stránka uživatele Wikipedie.

Nejedná se o encyklopedický článek. Pokud tuto stránku vidíte na jiném serveru než na Wikipedii, pravděpodobně se jedná o kopii Wikipedie. Uvědomte si, že si prohlížíte neaktuální kopii a uživatel, kterému tato stránka patří, zřejmě nemá s tímto serverem žádné vztahy. Originál uživatelské stránky najdete na https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedista:Riha/c21.