Wikipedista:Richard Sekerak (WMCZ)/Pískoviště3

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
WikiProjekt Ženy Měsíc žen na Wikipedii Soutěžte s námi Tipy na články Minulé ročníky

Březen – měsíc žen na Wikipedii. Chcete přispět k rozšíření článků o významných ženách na české Wikipedii? Připojte se k Měsíci žen na Wikipedii 2023 a přidejme na Wikipedii společně významné ženy současnosti i historie, které na ní zatím chybí.

Projekt pořádá spolek Wikimedia Česká republika a finančně ho podpořilo velvyslanectví USA v Praze v rámci programu Small Grants. Za odměny pro účastníky a účastnice děkujeme nakladatelství wo-men.

Proč děláme Měsíc žen na Wikipedii?[editovat | editovat zdroj]

Na české Wikipedii je pětkrát více článků o mužích než o ženách. Velký nepoměr je i mezi samotnými přispěvateli – wikipedisty a wikipedistkami (10:1), a dokonce i mezi čtenáři a čtenářkami, byť už ne tak velký. Tento jev se týká všech jazykových verzí Wikipedie a vlastně celého internetu i literatury. Mnoho důležitých, zajímavých a významných žen zůstává nedoceněných, skrytých. Opravdová změna může přijít jen pokud se do ní pustíme všichni společně. Jdete do toho s námi?

Editatony – editační maratony[editovat | editovat zdroj]

Přijďte na online nebo offline editaton a editujte s námi. Na editační maratonech, které obvykle trvají kolem tří hodin, jsou k dispozici lektorky a lektoři, kteří vám s editací Wikipedie pomohou. Nemusíte mít s psaním Wikipedie žádné předchozí zkušenosti, zvládne to každý. Stavit se ale klidně můžete jen na kávu, nemusíte se pouštět do editování.

Editaton Ženy v českém filmu (na Wikipedii) – 3. března 2023 15:00-17:30. Setkání v Kinu Ponrepo (Bartolomějská 11, Praha 1). Po editatonu bude následovat projekce filmu Káťa a krokodýl (od 18:00).

Zahajovací editaton v Praze – 9. března 2023 (čtvrtek) 15:00-19:00 setkání v Americkém centru (Tržiště 366, 118 00 Malá Strana, Praha) s možností účasti online prostřednictvím platformy Zoom.

Bližší informace o editatonech zveřejníme brzy.