Přeskočit na obsah

Wikipedista:Radulapadula/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Maria Liberty: internetová aplikace Maria Liberty je aplikace vytvořená pro potřeby bakalářského studia Radovana Palinkáše k předmětu Internetové aplikace a prezentace.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o internetové stránky začínající módní návrhářky Marie Svobodové, která se svou tvorbou soustřeďuje na navrhování a následně zhotovení elegantních šatů na míru a jejich doplňky. Tyto internetové stránky by měli plnit prezentační funkci a seznámit zákazník s navrhovanými modely, které si bude moci telefonicky objednávky a po sjednání osobní schůzky (měření obvodu a velikosti) vyhotoven na míru.

Home[editovat | editovat zdroj]

V sekci Home se nachází články seznamující s prací Módní návrhářky Marie Svobodové jejím týmem. Nachází se zde i záznam s módní přehlídky.

Návrhy[editovat | editovat zdroj]

Je zde umístěn seznam 12 nejnovějších návrhů, pokud návštěvník zvolí jednu z uvedených kategorií bude mu zobrazeno 12 nejnovějších modelů v dané kategorii. Při větším počtu těchto modelů je možné se posouvat na další strany navigátorem ve spodní části strany. Po kliknutí na vybraný model se zobrazí detail tohoto modelu kde je umístěna galerie fotografií, detailní popis modelu a cena.

Kontakty[editovat | editovat zdroj]

V sekci kontakty je uvedena adresa provozovny, telefonické a emailové kontakty a mapa s vyznačenou polohou provozovny.

FAQ[editovat | editovat zdroj]

FAQ (Frequently asked questions) v této sekci si návštěvník může přečíst 10 nejčastěji kladených dotazů. Po kliknutí na konkrétní dotaz v seznamu otázek se obraz automaticky přesuna na odpověď k této vybrané otázce.

Editace[editovat | editovat zdroj]

Tato sekce je určena pro správce a administrátora. Zde je možno po přihlášení editovat databázi. Správce má nižší oprávnění, může pouze přidávat odebírat a editovat tabulku s modely. Administrátor může vykonávat vše co správce a také může registrovat, odebírat nové správce a plně editovat kategorie.

RSS[editovat | editovat zdroj]

RSS zobrazí deset nově přidaných modelů jejich zmenšenou fotografií a názvem.

Použité programovací jazyky[editovat | editovat zdroj]

JScript[editovat | editovat zdroj]

JScript - JScriptem je řešeno rozbalení hlavní menu, kde je za pomoci PHP a SQL dotazu zjištěn počet kategorií v databázi a podle tohoto počtu je při přejetí kurzorem myši přes položku v menu (např. Návrhy) JScriptem roztažen tento objekt. Dále je JScriptem na stránce Editace řešeno například Dynamické přidávání návrhů kategorií do SELECT menu, kde je při každém načtení této stránky zjištěn pomocí PHP a SQL dotazu jaké jsou aktuální návrhy a kategorie v databázi a tento seznam položek je automaticky JScriptem do těchto SELECT menu přidán.

Ajax- Asynchronním JScriptem je v této aplikaci řešen pouze kontrola přihlašovacích údajů při přihlašování správců do sekce Editace. Ajax předá pomocí GET metody PHP funkci řetězce vložené do Inputů přihlašovacího formuláře (email,haslo). Tyto řetězce jsou PHP funkcí na pozadí zkontrolovány (SQL injection, správnost údajů). Ajax následně zobrazí chybovou hlášku konkrétně uvádějící k jakému problému došle nebo uživatele přihlásí .

XHTML[editovat | editovat zdroj]

Veškerý obsah stránek je umístěn do jednoho elementu div jehož ID se nazývá obal, ten je vycentrován na střed. Do tohoto divu jsou dále umístěny další dva elementy div (HorniRam, Obsah). HorniRam se nachází v horní části stránky je do něj pomocí PHP includováno Hlavní Menu. Do elementu Obsah se po kliknutí na odkazy v Hlavním menu nebo odkaz Editace includuje veškerý obsah těchto položek. V sekci Editace je dále umístěno množství formulářů pro editaci MySql databáze.

CSS[editovat | editovat zdroj]

jsou kromě standardních vlastností jako je nastavení výšky, šířky, barvy pozadí, fontu písma, atd.. také používány pokročilejší vlastnosti např.

linear-gradient-vykreslí plynulý přechod barev (např. transparentní do tmavě hnědé). V této aplikaci je použit pro plynulý přechod barev na pozadí některých elementů div.
clip-path:polygon()-tato vlastnost s hodnotou polygon může ze čtvercového elementu div vytvořit nepravidelná mnohostěn.
box-shadow-vykreslí plynulý přechod barev rámečku. Použit pro fieldset formulářů.
transition- plynule změní hodnotu vlastnosti za definovaný čas. Tato vlastnost je použita pro plynulé ztmavení a zesvětlení obrázků v detailu návrhu.
filter: brightness() -filter s hodnotou brightness nastaví jas například obrázku. Je použit v detailu návrhu pro ztmavení a rozjasnění galerie obrázků.

PHP[editovat | editovat zdroj]

PHP řeší například includování jednotlivých sekcí (Home,Navrhy,Kontakty atd.) do div elementu obsah. Metodou GET je po kliknutí na odkaz PHP funkci předána hodnota proměnné a následně podle toho includován obsah. Dále jsou pomocí PHP zpracovány veškerá data z formulářů v sekci Editace. SQL injection je ošetřen tak, že vstupní data formulářů jsou kontrolovány jestli odpovídají regulerním výrazům, v některých případech je použita funkce addslashes(). Přihlašování je řešeno tak, že přihlášený administrátor má přístup ke všechny formuláře, kdežto správce má přístup pouze k formulářům editace modelů. Toho je docíleno tím, že se po přihlášení do proměnné SESSION uloží hodnota uživatelova oprávnění a poté mu jsou zobrazeny formuláře pro editaci databáze na které má oprávnění.

SQL[editovat | editovat zdroj]

Databáze se skládá ze tří tabulek (pracovnik, navrh, kategorie), přičemž tabulka navrh a kategorie jsou spojeny vazbou 1:N.