Wikipedista:Růžová princezna/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hradecký slunovrat
multižánrový hudební a kulturní festival
multižánrový hudební a kulturní festival
LokaceHradec nad Moravicí (zámek)
ZakladateléVáclav Müller, Silesia Art, z. ú
Aktivní roky2014 - dosud
Datumposlední červnový víkend (2 dny)
Žánrmultižánrový
Webhttps://hradeckyslunovrat.cz


Hradecký slunovrat je multižánrový hudební a kulturní festival, který se koná od roku 2014 vždy poslední červnový víkend v unikátním prostředí Státního zámku v Hradci nad Moravicí. Akce začíná v pátek odpoledne a pokračuje celou sobotu. Festival je dramaturgicky výborně zvládnutým mixem hudby, diskuzí, přednášek, výstav a workshopů.

První ročník festivalu proběhl coby oslava kulatých narozenin zakladatele Václava Müllera, avšak velmi rychle se etabloval v renomovaný kulturní a rodinný festival.

Kde se festival koná[editovat | editovat zdroj]

Hradecký slunovrat přináší aktuální mimožánrovou alternativní hudební a kulturní produkci do klíčového turistického bodu regionu, tedy do atraktivního prostředí zámeckého areálu v Hradci nad Moravicí. Ten byl vyhlášen nejpohádkovějším zámkem České republiky v anketě Národního památkového ústavu. Hudební program probíhá na třech scénách; Pod bílou věží, na Nádvoří a před průčelím Bílého zámku, kde je umístěna tzv. Welcome scéna, která se nachází v neplacené volně přístupné zóně festivalového areálu.

Za dobu existence festivalu na scénách vystoupili předni interpreti české i zahraniční hudební scény (Dan Bárta & Illustratospehre, Laco Deczi a Celula New York, Iva Bittová & Vladimír Václavek, Hradišťan, Zrní, Vołosi, Lenka Dusilová, Gerald Clark, Jiří Schmitzer atd.) a i další výjimečné osobnosti ze světa kultury a umění (David Vávra, Josef Suchár, Lucie Seifertová atd.). Díky pořadatelům a vstřícnosti kastelána Radomíra Přibyly tak festival prohlubuje historickou tradici hradeckého zámku coby kulturní křižovatky a místa umělecké inspirace.

Salon Mechtilde[editovat | editovat zdroj]

Součástí festivalu je i diskuzní scéna, výstavy, poezie v různých formách, autorská čtení, programy pro děti, divadlo či vizuální umění. Veškerý nehudební program, který probíhá na různých místech v areálu festivalu, nese od roku 2018 zastřešující název Salon Mechtilde. Název je poctou Mechtildě Lichnovské, manželce hraběte Karla Maxe Lichnovského, která se mimo vlastní spisovatelské tvorbu věnovala i podpoře kultury a společenského života.

Gastro zóna a Curvée Hradecký slunovrat

Hradecký slunovrat je vyhlášen špičkovou gastronomií. Kvalitní Gastro zóna je nedílnou součástí festivalu a každoročně nabízí svým návštěvníkům i unikátní festivalové víno Curvée Hradecký slunovrat, které pro festival vyrábí Vinařství Krásná hora.

Hradecký slunovrat – Winter edition[editovat | editovat zdroj]

Festival má i zimní edici, která se pod názvem Hradecký slunovrat Winter Edition koná vždy v listopadu v novogotickém zámeckém sálu Velká dvorana.

Aktivity Hradeckého slunovratu[editovat | editovat zdroj]

Hradecký festival přesahuje i do kulturního dění mimo samotný festivalový víkend. Organizuje řadu májových koncertů, které předcházejí samotnému festivalu. Celoročně pořádá kulturní Večery s Hradeckým slunovratem, na kterých představuje opavskému publiku umělce z různých hudebních žánrů.

Vystupující[editovat | editovat zdroj]

Ročník 2019[editovat | editovat zdroj]

Värttinä (FIN), Ventolin, Už jsme doma, Manon meurt, Fifidroki (PL), Jiří Plocek, František Stárek Čuňas, Jaroslav Kmenta – novinář, Šoulet, Ciśnienie (PL) Sto zvířat, Midi Lidi, Kafka Band, Dunaj, Tara Fuki, Irdorath Fantasy-Folk Band (BY), Ghost of You, Jarret, Milostné vzpomínky na Čp. 8, Narajama, Sun+Dead, Jaroslav Rudiš , RADIO IVO, The Party Is Over (PL), Hmlisto (SK).

Ročník 2018[editovat | editovat zdroj]

Iva Bittová, Zrní, Longital, Vladimír Václavek, Živé květy, Cermaque, 1flfsoap, Noir Voir, Vlatava, Diva Baara, The Odd Gifts, Gerald Clark, Beránci a vlci, Jaroslav Hutka, CAT a kapela, Illustratospehe, Dan Bárta, Places, Anatol Svahilec, Jaromír 99, Under the skin, Andband, Signály, Fifidroki, Z pramene Radbuzy, Šamanovo zboží, Sacagawea, Yedhaki:Nautika, Plachý Host, Kazachstán.

Ročník 2017[editovat | editovat zdroj]

ołosi, Priessnitz , Please The Trees, Katarzia & Band, Houpací koně, Bratři Orffové, Jitka Šuranská, Čankišou, Killiekrankie, Zvíře jménem Podzim , Mucha, Člověk pokrokový (Bonus & Mary C), Lucie Seifertová, Martina Trchová & Tri, Archívny chlapec, Jananas, Vladimír Merta Tri, Ille, Mary C, Bonus, Terne Čhave, Prune, Break Falls, Jan Hrubý, Ondřej Fencl, Jay Delver, Will Eifell, LadyPraga, Jindřich Černohorský, Disneyband, Noemiracles, Tamala, Plyš, Evolet, Original Sin, Hedvika & Harnach, Černý čaj, Boosta Grande.

Ročník 2016[editovat | editovat zdroj]

Hrozen, Bonsai č.3, Stinka, A. M. Úlet, Květy, Plyš, Hana Fatamorgana, Krystyna a přátelé, Ivan Hlas trio, Isara, David Stypka & Bandjeez, Tamaral, Yellow sisters, Huménečko, Jiří Míža, AGU, Přetlak věku, Petr Linhart, the weathermakers, Vložte kočku, The Honzíci, Katarína Koščová, Creaticity, DNA Brothers, Jakub Noha band, Epydemye, Sova & Slamák, Disneyband (DDB), Jitka Šuranská, Kupodivu, O5 a Radeček, Světlo, Jablkoň, Archívny Chlapec, Aeronaut, Kittchen.

Ročník 2015[editovat | editovat zdroj]

Lenka Dusilová, Jiří Schmitzer, Post-Hudba, Marek Dusil Blend, Honza Žamboch, Marcel Kříž, Pavel Tabásek, Ponk, Noca, Tamaral, Hynek Kočí, Kieslowski, Kaya, Kupodivu, Monty, Sova & Slamák, Iris, Biopop, Rendez-fou, Jana Štěpánková, Ladě, Petr Brousil, Petra Göbelová, XXLive, DNA Brothers, Druga, Saša Niklíčková, Fofrklacek, Hana Fatamorgana, Půljablkoň, Beata Bocek, Helemese, Karolína Kamberská, Happy to meet, Jan Kunze a Hičhaikum projekt, V kapse myš, Naopak.

Ročník 2014[editovat | editovat zdroj]

AG FLEK, Malá Lesní, Půljablkoň, Michal Němec a Marie Puttnerová, Jan Burian, Žamboši, Petr Linhart, Karolína Kamberská, BORIS - Bubenický orchestr Ivo Samiece, Tabáskova partyja, Vrkoč, Tamaral, NOCA.


Články a reference[editovat | editovat zdroj]

https://www.ostravan.cz/49575/hradecky-slunovrat-v-sevreni-chladneho-pocasi-opet-nezklamal-stovky-hudebnich-gurmanu/

http://frontman.cz/dohledatelnost-informaci-o-kapele-a-nahravky-jsou-klicove-rikaji-dramaturgove-welcome-sceny

http://frontman.cz/to-co-nas-spojuje-je-silnejsi-nez-to-co-nas-deli

http://www.ostravan.cz/41326/hradecky-slunovrat-je-takovy-maly-festivalovy-zazrak-posledni-rocnik-potvrdil-jeho-vyjimecnost/

http://frontman.cz/vasek-muller-kdyz-jste-nadseni-pro-muziku-lidi-si-toho-vsimnou

http://frontman.cz/backstage-vasek-muller

http://www.ostravan.cz/44332/to-proste-chces-zimni-vydani-hradeckeho-slunovratu-bylo-dukazem-ze-neni-festival-jako-festival/

http://frontman.cz/recept-na-festival-vino-tenis-zpev http://www.folktime.cz/rozhovory/9056-magdalena-hajkova-z-hradeckeho-slunovratu-nadseni-je-vic-nez-milionovy-rozpocet.html

https://alterecho.muzikus.cz/zive/reporty/zamek-v-oblezeni-slunce-a-hudby.html https://alterecho.muzikus.cz/altersfera/clanky/fest-view-hradecky-slunovrat-2017.html

https://alterecho.muzikus.cz/zive/reporty/navrat-slunce-na-jeho-zamek.html https://dvojka.rozhlas.cz/host-vaclav-muller-reditel-festivalu-hradecky-slunovrat-7648491

http://www.radio-r.cz/vaclav-muller-hradecky-slunovrat-je-o-poznavani-neznameho-vina-a-otevrenosti/

http://www.ostravan.cz/45648/ondrej-oborny-z-hradeckeho-slunovratu-na-festivalu-privitame-zastupce-vsech-hudebnich-zanru/

http://www.ostravan.cz/48206/vynikajici-predkrm-pred-hradeckym-slunovratem-lenka-dusilova-nadchla-zamecke-publikum/

http://www.ostravan.cz/41205/nechceme-delat-festival-jen-pro-jednu-generaci-rika-sef-hradeckeho-slunovratu-vasek-muller/

http://www.ostravan.cz/40028/kdyz-se-hudba-potka-s-casem-a-mistem-deji-se-veci-aneb-hradistan-dobyl-hradec/

https://www.fullmoonzine.cz/clanky/vasek-muller-hradecky-slunovrat-nase-publikum-je-tak-trochu-zazrak

https://bandzone.cz/koncert/478526-hradec-nad-moravici-zamek-hradec-nad-moravici-hradecky-slunovrat-2019 https://hradeckyslunovrat.cz/