Přeskočit na obsah

Wikipedista:Prdkakamca

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Cukrářské ozdoby

[editovat | editovat zdroj]

Význam ozdob
Cukrářské výrobky se zdobí především z estetických důvodů. Vkusné zdobení dovrčuje úpravu celkového vzhledu výrobku a zvyšuje jeho přitažlivost pro spotřebitele. Je tedy nutné, aby zdobení bylo vždy záležitostí vkusné a odborné práce.
V dnešní době se pomalu daří vnést do běžné cukrářské výroby řadu nových technologických postupů k výrobě ozdob. Nové trendy se převážně využívají v hotelové a restaurační cukrářské výrobě. Zdobené dorty či dezerty jsou nepostradatelnou součástí při nejrůznějších slavnostních příležitostech.
Z celkového objemu cukrářské výroby představují ozdoby sice jen nepatrný zlomek, ale jsou nezbytné. Výroba ozdob má dlouhou tradici, která má svoje kořeny již v pekařství. Dortové ozdoby nejsou pochopitelně pouze naší zvláštností, ale jsou běžné v řadě dalších zemí. Známé jsou například anglické stavební dorty, u nichž má působit především dokonalý vzhled: jsou nádhernou ozdobou středu stavební tabule.
Donedávna se používaly převážně bohaté ozdoby z máslových krémů, které vždy patřily k nejjednodušším a nejrychlejším, a navíc jimi bylo možné zakrýt různé nerovnosti. Dnes se i do přípravy ozdob vnášejí zásady správné výživy. Ke zdobení se používá mnoho druhů exotického i domácího ovoce, kterým lze vkusně vytvořit mnoho různých a lákavých ozdob. Všechny druhy ozdob, které se používají, musejí být z jedlých materiálů.

Rozdělení ozdob
Rozlišujeme následující druhy ozdob:
1. z modelovacích hmot
2. z griliášové hmoty
3. z karamelu
4. z bílkové glazury
5. z máslového krému
6. z čokolády
7. z jádrovin
8. z ovoce
9. z pečených hmot
10. z cukrářských výrobků
11. ozdoby sypané přes šablony