Přeskočit na obsah

Wikipedista:Polak1900/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jihomoravský kříž
Kreuzberg

Kreuzberg[editovat | editovat zdroj]

Kreuzberg[editovat | editovat zdroj]

Kreuzberg je hora s nadmořskou výškou 337 m nad mořem nedaleko Kleinschweinbarthu v Dolním Rakousku. Vzhledem ke své blízkosti k českým státním hranicím a městu Mikulov na jejím vrcholu byly v roce 1963 postaveny památníky, které připomínají vysídlení německy mluvících obyvatel přilehlých oblastí dnešní České republiky

Schweinbarther Berg měl zanedbatelný význam, teprve s výstavbou Jihomoravského kříže v prosinci 1962 se z něj vyhlídkové místo s dobrým nádherným výhledem na sousední město Mikulov.

Jihomoravský kříž[editovat | editovat zdroj]

Jihomoravský kříž je památným místem na vrcholu hory Kreuzberg v nadmořské výšce 337 metrů. Kříž se nachází v obci Kleinschweinbarth . Památník připomíná německy mluvící obyvatele jižní Moravu, kteří byli po druhé světové válce vysídleni.

Sedmmetrový jihomoravský kříž z betonu byl zřízen v prosinci 1962 ke slavnostnímu otevření došlo 7. července 1963. Současně se v Kleinschweinbarthu uskutečnilo první setkání vysídlených občanů jihomoravských oblastí.


Každoroční Kreuzbergské setkání vysídlených Jihomoravánů a zřízení dalších pomníků zvýšilo úroveň povědomí.


Skutečnost, že Schweinbarther Berg byl v soukromém vlastnictví hraběte Fünfkirchena  a že nový majitel mohl po případném prodeji odmítnout další činnosti nebo dokonce vstup, rozpoutal zastřešující Sdružení jihomoravských obyvatel v Rakousku . Za účelem vytvoření bezpečných podmínek byla obecní rada obce Drasenhofen požádána o koupi hory, což udělali.

 

Jedním z důležitých osobností, které se zasadily o rozvoj Kreuzbergu byl Erwin Zajicek , poslední německy mluvící ministr v Československé republice.