Přeskočit na obsah

Wikipedista:Pierretech

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Milton Friedman se narodil v roce 1912 ve Spojených státech, do kterých krátce před tím přišli z Ukrajiny jeho rodiče. V roce 1928 se mladý Friedman zapsal na studia pojistné matematiky na Rutgersově univerzitě. Během krátké doby ho ale začíná okouzlovat ekonomie, a proto se jí vydává v roce 1932 studovat na univerzitu do Chicaga. Po dvou letech studia na této škole se stává asistentem Henryho Schultze na zdejší katedře ekonomie. Na této katedře se setkává Friedman s budoucími ekonomy Georgem Stiglerem a Allanem Wallisem.

Milton Friedman: Eurozóna ohrožena kolapsem!

je to tady! To, čeho se všichni obáváme, se stává nepříjemnou realitou. Jeden z nejrespektovanějších ekonomů současnosti, monetarista Milton Friedman, věští zánik společného evropského trhu i měny! „Existuje vysoká pravděpodobnost, že eurozóna i euro zkolabují, protože se hromadí rozdíly v jednotlivých zemích,“ uvedl v květnovém rozhovoru pro internetový portál EUObserver. A nekončí: „Už tak veliké rozdíly ekonomik eurozóny se navíc ještě prohloubí rozšířením unie.“ Dohnat USA do roku 2010 v ekonomickém růstu? Krásný, ale čistě utopický sen, tvrdí expert. Evropě to přeje, protože by to pomohlo celosvětové ekonomice, ale při pohledu na rozpočtové deficity a přebujelé sociální politiky jednotlivých zemí umírá (nejen) jeho pověstná „poslední naděje“. Pokud se Friedmanova slova naplní, unijní euroloď půjde kvapem ke dnu. Česko je navíc, dle přístupových dohod, povinno do tohoto eurotitaniku nastoupit, jelikož vyjednávači již odkývli naši účast v měnové unii. Snad bude tentokrát platit, že žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří. Doufejme...


16. - 18. dubna 1997 navštívil Prahu na pozvání Liberálního institutu nositel Nobelovy ceny za ekonomii a jeden z největších světových ekonomů Milton Friedman. Návštěvě Miltona Friedmana byla věnována velká pozornost sdělovacích prostředků. Byl hostem pořadu "21" na ČT2 a o jeho návštěvě bylo napsáno více než 50 článků v českých novinách.