Wikipedista:Peter Stuchlík/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Peter Stuchlík (25. června 1958) v Bratislavě. Národnost slovenská, i když většinu života prožil v Čechách, případně v zahraničí. Jeho největšími vědeckými přínosy jsou: Vynález horkovzdušného pojení netkaných textilií, podílel se na vývoji strojů pro výrobu nano vláken, vyvinul řadu nano a antikorozních prostředků pro povrchové úpravy, ale především vyvinul řadu zdravotnických materiálů a diagnostických metod. Je jedním ze dvou zakladatelů československého státního biotechnologického textilního výzkumu. Je mezioborovým vědcem v oblastech chemie a medicíny.

Životopis:

Narodil se a dětství prožil v intelektuální a technické rodině. Otec byl důstojník, voják z povolání a současně právník. Spoluautor znění mezinárodního kosmického práva a akčního programu československé armády v r. 1968. Matka byla Profesorkou Zemědělské Univerzity. Jeden děda byl vynálezce obracecího pluhu a rotačního kuželového štípače dřeva, druhý učitel a ředitel několika škol, hrdina SNP. Strýc lékař, biochemik, zakladatel a později děkan katedry biochemie na JLF UK.

Rodina byla po roce 1968 silně postižena a pronásledována, včetně ztráty zaměstnání obou rodičů, pod kontrolou STB, děti měly zákaz vystudovat jakoukoliv střední školu.

V ranných letech se rodina stěhovala, jak se měnilo vojenské zařazení otce, později, aby mohl studovat, se sám v důsledku omezení a zákazů plynoucích z postihů po r. 1968 stěhoval po Čechách. Proto, když byl vyloučen z experimentálního gymnázia, jako postih rodičů, odešel se vyučit na Silon Planá nad Lužnicí, jako provozní chemik vláknař. Tam také dokončil odbornou střední školu a odmaturoval jako chemik.

V důsledku uvolnění po „Helsinské konferenci“ mu v r. 1977 prezident Gustav Husák povolil vystudovat vysokou školu. Vystudoval Vysokou školu strojní a textilní (nyní Technická Univerzita) v Liberci v oboru chemické úpravárenství textilií a v oboru netkaných textilií a souběžně divadelní režii při ÚKVČ v Praze.

Následně v r. 1990 dokončil aspiranturu a obhájil disertační práci na téma fyzikálně - chemické změny polyolefinů po ozáření vysoko energetickými zářeními.

V r. 1996 mu byl udělen titul CTex ATI, Textile Institutem Manchester, UK.

Profesní kariéra:

V r. 1981 byl jako jediný absolvent vysokých škol, za významný přínos vědě, přijat bez požadované praxe do nejvyšší státní úrovně aplikovaného výzkumu, do Státního výzkumného ústavu textilního – Centra radiačních technologií. Zde nejprve řešil radiační kopolymerační reakce polyamidu, pak přešel na řešení státních výzkumných úkolů se zaměřením na celou škálu zdravotnických materiálů. Od obvazů, přes implantáty až po léčiva.

V r. 1985 se stal vedoucím státního výzkumu použití biopolymerů ve zdravotnictví. Po r. 1991 se stal vedoucím českého zdravotnického výzkumu v Bioster, a.s., kde vedl jak civilní, tak vojenský zdravotnický výzkum.

Profesní odbočkou bylo, když se v r. 1994 se stal marketingovým ředitelem, aby se v r. 1995 vrátil do zdravotnického výzkumu.

V následujících letech 3 roky pracoval jako zaměstnanec Taiwanské vlády (China Textile Institute), kdy vyučoval management textilních továren na Taiwanu zdravotnickým technologiím, biopolymerům a připomínkoval nově tvořené ekologické zákony.

Poté 4 roky působil v USA jako výkonný a marketingový ředitel 2 společností.

Po návratu do ČR se stal vedoucím marketingu velké energetické společnosti a následně vedoucím marketingu firmy zaobírající se vývojem a výrobou měřicích a řídicích systémů.

V r. 2007 zprovoznil novou průmyslovou výrobní technologii na výrobu zdravotnické formy oxycelulózy pro chirurgické účely.

V r. 2009 se stává vedoucí výzkumu chemické společnosti KORCHEM, kde vytváří koncepci se zaměřením na ekologické průmyslové chemické prostředky, především antikorozní a postupně vyvíjí zhruba 100 nových výrobků. Včetně nano prostředků pro povrchové úpravy a prostředků pro muzejní konzervaci sbírkových předmětů. Souběžně se v r. 2011 stává vedoucím výzkumu nano technologií u firmy AUDACIO, kde nejdřív řeší tvar zvlákňovací trysky pro výrobu nano vláken, pak způsoby zpevňování textilních vrstev z nano vláken a nakonec novou generaci laboratorního experimentálního zařízení na výrobu nano vláken.

Vědecké přínosy:

Během studia na VŠST (TU) Liberec v r. 1978 vynalezl technologii horkovzdušného pojení netkaných textilií a postavil první improvizované laboratorní zařízení k odzkoušení dané technologie.

Jako zaměstnanec státního výzkumu vyvinul několik technologií s využitím iniciace chemických reakcí vysoko energetickými zářeními (obvykle urychlenými elektrony). Ale také zhruba 40 nových zdravotnických výrobků. Například různé druhy obvazů a krytů, několik implantátů, superabsorbenty, podílel se na vývoji nitroděložních tělísek, umělých cév, chirurgických šicích materiálů apod. Také jako vedoucí státního biotechnologického programu vyvinul průmyslovou výrobu chitosanu z mycelia Aspergila niger a jeho použití jako bioaktivních krytů povrchových ztrátových poranění.

Podílel se na tvorbě českého jednotného záchranného systému.

Je spolutvůrcem záchranných a zdravotních prostředků pro první pomoc a pro případy katastrof.

Je spoluautorem několika diagnostických metod, včetně měření nervových potenciálů a účinnosti sympatických tkání.

Vyučoval moderní zdravotnické materiály na doškolovacím středisku pro střední zdravotnický personál v Brně, pro zvýšení kvalifikace a udělení specializace.

Vyvinul řadu moderních prostředků antikorozní ochrany, včetně prostředků pro povrchové nano úpravy.

Je autorem několika postupů, technologií i prostředků pro muzejní konzervaci sbírkových předmětů.

Poskytuje konzultace při řešení výrobních chemických problémů velkým nadnárodním společnostem po celé Evropě.

Je předsedou zkušební komise na KNT Technické Univerzity Liberec pro státní závěrečné zkoušky a obhajoby diplomových prací.

Publikace:

Je autorem zhruba 50ti výzkumných zpráv ohledně řešených výzkumných problémů. Dále je autorem asi 100 patentů a dalších průmyslových práv duševního vlastnictví. Také je autorem více než 40ti odborných přednášek na mezinárodních konferencích, včetně několika světových Univerzit. Mimo to, je autorem několika knih populární beletrie.

Zájmy:

Ve volném čase se věnuje muzejní konzervaci, zejména kovů, kdy několik muzeí si u něj nechává konzervovat své sbírkové předměty. Věnoval se celé řadě sportů, například: Potápění, lyžování i vodnímu, jachtingu, paraglidingu, cyklistice, kanoistice, raftingu a mnoha dalším. Jezdí sbírat a opracovává evropské kameny.

Odkazy:

https://aleph.nkp.cz/favicon.ico

http://www.upv.cz/cs.html

http://www.iaea.org/inis/collection/NCLCollectionStore/_Public/19/075/19075646.pdf

http://docplayer.cz/4486957-21-brdickovy-dny-radiacni-chemie.html

https://www.cbdb.cz/autor-92306-peter-stuchlik?show=knihy

https://www.kosmas.cz/knihy/225242/stripky/

https://www.bux.cz/znacka/sursum?order=price-asc

https://www.knihydobrovsky.cz/autori/petr-stuchlik-184729

https://zbozi.mobilmania.cz/q/stripky+petr+stuchlik/

https://neoluxor.cz/beletrie/stripky--258233/

http://rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f=14&t=1057

http://www.cks-brno.cz/odborne-akce/seminare-archiv/122-seminar-delka-2013-ochrana-meridel/file

http://old.vtpup.cz/vyzkum-mereni-analyzy/udalosti/veda-v-olomouci/veda-v-olomouci-10-6-2013-.html