Wikipedista:Pepinas15/Argo (oceanography)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Argo je mezinárodní program, který používá autonomní plovoucí přístroje k pozorování teploty, slanosti, proudů a v poslední době i optických vlastností v oceánech; je funkční od začátku roku 2000. Data v reálném čase, která poskytuje, se používají v klimatickém a oceánografickém výzkumu. [1] [2] Zvláštní výzkumný zájem spočívá v kvantifikaci obsahu tepla v oceánu (OHC).

Distribuce aktivních plováků v poli Argo, barevně označených zemí, která vlastní plovák, od února 2018.

Argo flotila se skládá z téměř 4000 pohybujících se plováků rozmístěných po celém světě. Každý plovák váží 20–30 kg. Ve většině případů se tyto sondy pohybují v základní hloubce 1000 metrů. Každých 10 dní se změnou vztlaku ponoří do hloubky 2000 metrů a poté se přesouvají k mořské hladině a měří teplotní profily i tlak . Z těchto údajů lze vypočítat slanost vody a hustota. Hustota mořské vody je důležitá při určování rozsáhlých pohybů v oceánu. Průměrné současné rychlosti v 1000 metrech jsou přímo měřeny vzdáleností a směrem, kterým je plovák unášen, zatímco je zastaven v základní hloubce - vše je sledováno pomocí změn pozic v GPS nebo systému Argos na povrchu. Data jsou přenášena na břeh přes satelit a jsou volně dostupná pro každého bez omezení.

Program Argo je pojmenován po řecké mýtické lodi Argó. Zdůraznilo to tak mytologický vztah Argo s vůdcem výpravy Iásónem, podle kterého jsou pojmenované satelitní výškoměry Jason. Argo a 4 doposud vypuštěné satelity Jason, které monitorují měnící se hladinu moře, spolupracují v 10denním pracovním cyklu.

Mezinárodní spolupráce[editovat | editovat zdroj]

Program Argo je partnerství více než 30 zemí ze všech kontinentů (většina je uvedena na grafické mapě v tomto článku), která udržuje globální pole a poskytuje datový soubor, který může kdokoli použít k prozkoumání mořského prostředí. Argo je součástí systému globálního pozorování oceánů (GOOS). [3] a je koordinován řídícím týmem Argo, mezinárodním orgánem vědců a technických odborníků, který se schází jednou ročně. Datový tok Argo je řízen týmem pro správu dat Argo. Argo je podporováno také Skupinou pro pozorování Země a od svých začátků je podporováno projektem CLIVAR světového programu pro výzkum klimatu (Variabilita a předvídatelnost systému oceán-atmosféra) a experimentem globálního asimilace dat o oceánu (GODAE OceanView). . [[Kategorie:Výzkumné projekty]] [[Kategorie:Oceánografie]]