Wikipedista:Pecteilis/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Impatiens psittacina (Ambizu orchid)[editovat | editovat zdroj]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Tato orchidej pochází z Číny a její květy vypadají jako papoušek. Proto se jí také říká "china rare parrot orchid". Hojně se však vyskytuje také v Thajsku a sousedních státech.

Vědecká klasifikace
říše rostliny (Plantae)
oddělení krytosemenné rostliny (Magnoliophyta)
třída vyšší dvouděložné rostliny (Rosopsida)
řád vřesovcotvaré (Ericales)
čeleď netýkavkovité (Balsaminaceae)
rod netýkavka (Impatiens)

Impatiens psittacina, známá také jako „papouškový květ“ nebo „balzamína papoušek“, je druh balzamíny z jihovýchodní Asie, který popsal botanik Joseph Dalton Hooker. Vyskytuje se v Thajsku, Barmě a v části indie.

Tento druh netýkavky je v thajštině známý jako „Dork Nok Khaew“, což v překladu znamená „Papoušková květina“.

Obsah

1 Historie

2 Popis

3 Odkazy

4 Externí odkazy

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Tento druh roste ve volné přírodě v malé oblasti severního Thajska (poblíž Chiang Mai), Barmy a v severovýchodním indickém státě Manipur. Název druhu „psittacina“ v latině znamená „papouškovitý“, díky květům ve tvaru papouška při pohledu z boku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Balzamína, Impatiens psittacina, neboli papouškový květ, je velmi vzácný druh netýkavek objevený britským úředníkem Arthurem Heddingem Hildebrandem v Shan státech Horní Barmy. Jeho semena byla představena Královským zahradám (Kew) v roce 1899, rozkvetla v roce 1900 a v roce 1901 byl zveřejněn popis Josephem Daltonem Hookerem, který ji pojmenoval „kakadu balzámový“. [2]

Thajská vláda zakázala vývoz tohoto druhu, takže není kultivován. Často se prodávají padělaná semena.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rostlina je vztyčená a hojně se rozvětvuje. Dorůstá do výšky asi půl metru. Stejně jako ostatní druhy netýkavek má silný stonek, listy jsou eliptické s pilovitým okrajem. Květ je světle fialový až karmínově červený. Postranní kalichy jsou okrouhlé a světle zelené. Dolní kalich je baňatý a zužuje se do zahnuté špičky. Hřbetní okvětní lístek je okrouhlý, zatímco boční spojené okvětní lístky jsou podlouhlé.

Tobolky neexplodují a nerozptylují semena jako je tomu u mnoha Netýkavek. Vzorek dovezený do Kew semeno nenasadil. Kategorie:Rostliny