Wikipedista:Pavouk/Citlivost

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Citlivost filmu je míra citlivosti fotografického filmu na světlo stanovená senzitometricky a měřená v různých číselných škálách, z nichž nejnovější a nejpoužívanější je systém ISO. K popisu vztahu mezi expozicí a světlostí výstupního obrazu v digitálních fotoaparátech se používá systém, úzce související se systémem ISO pro film.

Relativně necitlivý film s odpovídajícím nižším indexem citlivosti vyžaduje větší expozici na světle, aby vytvořil stejnou hustotu obrazu jako citlivější film, a proto se běžně nazývá pomalý film. Vysoce citlivé filmy se odpovídajícím způsobem nazývají rychlé filmy. V digitální i filmové fotografii vede snížení expozice odpovídající použití vyšší citlivosti obecně ke snížení kvality obrazu (hrubší zrnitost filmu nebo vyšší obrazový šum v jiných typech záznamových médií). Stručně řečeno, čím vyšší citlivost, tím zrnitější bude obraz. Nakonec citlivost je omezena kvantovou účinností filmu nebo senzoru.

Tento filmový kontejner označuje svou citlivost jako ISO 100/21 °, včetně aritmetických (100 ASA) a logaritmických (21 DIN) složek. Druhý je často vynechán, takže (např ) „ISO 100“ ve skutečnosti ekvivalentní starší rychlosti ASA. (Jak je běžné, „100“ v názvu filmu odkazuje na jeho hodnocení ISO. )

[[Kategorie:Fyzikální veličiny]]