Přeskočit na obsah

Wikipedista:PavelKaras13/Pískoviště4

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikipedista:PavelKaras13/Pískoviště4

Schulzova vila, původně bývalý Tomáškovský zámeček se nachází na ulici Stará hradská v Sučanech. Byla postavena v roce ....  Tato vila, jako jediná z původně tří vil,  zůstala a bude v ní po rekonstrukci mateřská školka.[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Židé se v Sučanech usadili v první polovině 18. století. V roku 1820 si postavili vlastní školu a synagogu.  Měli také  vlastní židovskou náboženskou obec. Postupně zde rozvíjeli obchod a průmysl (řezníci, pekaři, octárna). V roce 1878 založil v Sučanech  Ľudovít Schulz cihelnu, kde se vyráběly ohnivzdorné cihly, cihly žebrované, drenážní trubky a pálené střešní tašky.

odkaz:

http://www.laterarius.sk/stranky/supis-tehelni.php?&str=25

V. Schulzova vila - Oficiálne webové sídlo obce Sučany (sucany.sk)

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Na severním okraji Sučan, u železnice a hlavní cesty (dnes Stará hradská) postavili bratři Schulzové tři vily.  V první, blíže k silnici, bydlel správce,  v dalších dvou rodiny Schulzovy. V okolí vil byla dobře udržovaná okrasná zahrada. Na pozemku byly i tenisové kurty. Tato část patřila ve své době k nejhezčím zákoutím Sučan. Pro pojmenování tohoto místa se běžně používal název Schulzův dvůr.

Židovský hřbitov[editovat | editovat zdroj]

Židovský hřbitov je na západním okraji obce u hlavní silnice za "Domem smutku". Je tady pochovaný Ľudovít Schulz, i hodně jeho příbuzných. Je zde mnoho náhrobků s nápisy v hebrejském, německém i slovenském jazyku. Náhrobní stély jsou z pískovce, žuly i mramoru, ty jsou nejzachovalejší. Hřbitov prošel rekonstrukcí, na kterou přispělo Ministerstvo kultúry SR. Je čistý, upravený, o údržbu se stará obec, ale značnou mírou i dobrovolníci. Hřbitov je pro veřejnost otevřený, vchod je za "Domem smutku".

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V současné době jsou dvě vily srovnané se zemí, zůstala jen vila umístněná v levé části pozemku, blíže k železniční trati. Na pozemku bude firma .... stavět 98 bytových jednotek. Tato firma bude také renovovat Schulzovu vilu podle projektu Ing. Mgr. art Marka Vereše. Bude zachován původní vzhled vily a ze zadní části bude opatřena přístavbou s bezbarierovým vstupem. Přístavba bude mít zelenou střechu.

odkaz

https://mvarchitektura.sk/portfolio/materska-skola-schulzova-vila/

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference