Wikipedista:Nonac71/pískoviště1

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
  • MK PZKO Karwina-Frysztat - místní pobočka Polského kulturního a vzdělávacího svazu PZKO je společenská organizace. Provozuje kulturní a vzdělávací činnost v rámci polské národnostní menšiny v Karviné - Frysztatu s cílem zachovat tradice svých předků pro další generace.


Začátky

Místní odbor PZKO v tehdejším Frysztatu byl zřízen 22. listopadu 1947 na valné hromadě (přítomno 95 osob) z iniciativy ustavujícího výboru v čele s ředitelem frysztatské polské školy Jerzym Rusnokem. V představenstvu klubu dále mj. Paweł Kukucz - viceprezident, Franciszek Chowaniec - tajemník, Karol Pieczka - pokladník a dalších deset lidí.


Historie sídla místního klubu

Sídlo MK PZKO v letech 1969-1976

Kroužek fungoval do roku 1957 v prostorách Stalinova domu (dříve Polský katolický dům) a poté, po převzetí domu městem, v komunitním centru Domu přátelství - Družby. V roce 1969, po převzetí objektu dolem ČSA a problémech s pronájmem kulturního domu, byla činnost klubu přesunuta do dřevěné budovy v sadech B. Smetany za polskou školkou. Sídlo nevyhovovalo potřebám skupiny, proto bylo rozhodnuto o výstavbě vlastního Domu PZKO. Práce začaly v říjnu 1975. Členové kroužku přispěli na stavbu 23 000 hodin veřejně prospěšných prací. Hodnota Domu PZKO byla tehdy odhadnuta na 1 560 000 Kč. Oficiální otevření nového Domu PZKO proběhlo 12. prosince 1976. Rekonstrukce Domu PZKO probíhala v letech 2012 – 2022. Zahrnovala rekonstrukci a modernizaci interiéru, renovaci vnějších prvků včetně zateplení objektu, přístavbu zahradní terasy a kultivaci zahrady. Současný název domu je Dom Polski PZKO.


Družstva a formy činnosti klubu - v období 1947 - 1997

- Počátek činnosti skupiny souvisí s mužským pěveckým sborem Hejnał (založen v roce 935) pod vedením dirigentů Karola Gąsiora a Franciszka Chowaniece. V roce 1964 se sloučil se sborem Echo z Karwina Doła. Sbor vedl 30 let inženýr Józef Foltyn.

- Od roku 1947 působil v Kole smíšený pěvecký sbor OLZA pod taktovkou Franciszka Chowaniece. V roce 1958 se připojil ke smíšenému sboru PZKO z Karwina-Nowe Miasto, aby vytvořil sbor Przyjaźń pod vedením prof. Józef Wierzgoń.

- V letech 1954–1956 ve skupině působil ženský pěvecký sbor KALINA, který byl reaktivován v roce 1984 pod taktovkou pana Otokara Winklera.


Malé kapely – dámské trio, mužské kvarteto a Wesoła Siódemka.

- Taneční skupina fungovala v letech 1949-1960 pod vedením Wandy Gąsiorowé. V roce 1960 vstoupil do kapely Górnik.

- Divadelní soubor fungoval v letech 1950 až 1960 a uvedl řadu her, např. "Zbójnik Śląski" (K.Berger), "Kohoutí vrána" (J.Bałtuszic)

- Ženský tým - mimořádně aktivní skupina členek od počátku založení organizace PZKO. Dámy pořádaly kurzy vaření a šití, pekly cukroví na plesy, vyráběly dorty a další výrobky pro stánky na klubových akcích. V roce 1968 vznikl Klub žen, který působí dodnes. Dlouholetými manažerkami klubu byly paní Wanda Kondziołka, Ewa Zolich a Danuta Wałoszek. Samostatnou částí činnosti Klubu byly tematické výstavy, např. "Tradice a současnost (1978)", "Vše pro děti a domov (1992)", Čas vzpomínek (1993), "Oči obyčejné a neobyčejné (1995)" .


- Diskusní klub vznikl v roce 1955 z iniciativy Jana Kruciny, Jerzyho Rusnoka a Leopolda Wałoszka. Pořádaly se přednášky, přednášky a diskuse na aktuální témata. Od roku 1973 existuje jako Návrhový klub.

- Klub mládeže fungoval od roku 1968 do roku 1980. Jeho členové organizovali setkání a vystoupení mládežnických kapel ze Zaolzie a Polska. V 80. letech byli známí svými sportovními úspěchy (fotbal, šachy, kulečník, stolní tenis).


Současná doba (od roku 1997)

a) Týmy:

- Mužský pěvecký sbor Hejnał-Echo pod taktovkou Mgr. Andrzej Szyja již léta udržuje tradici sborového zpěvu ve Frysztatu

- Ženský sbor Kalina pod vedením dirigenta Otokara Winklera ukončil v roce 2019 svou činnost?

- Teatrzyk Bez Curtyny [1] je amatérská divadelní skupina působící pod vedením Bogdana Najderod z roku 2018

b) Kluby:

- Klub mládeže - obnoven v roce 2010, pracuje pro polskou komunitu ve Frysztatu


- Dámský klub - funguje nepřetržitě od roku 1947. Dámy tvoří organizační zajištění všech akcí klubu.

- Návrhový klub pořádá tematická setkání

- Kluby seniorů jsou setkání, diskuse o aktuálních problémech, technická pomoc v Domě PZKO a sdílení zkušeností s mladými lidmi

- Sportovní klub organizuje sportovní život v Klubu a aktivní účast členů na sportovních akcích v našem okolí


c) Stálé, tradiční akce:

- Polský ples

- Vítejte na jaře

- Den matek

- Dolański Gróm Festival [2] - od roku 2010 vlajková loď klubu červnová akce - festival mezinárodních rockových kapel (Lady Pank, Citron, Harlem, Lombard, Chinaski, Perfect a mnoho dalších kapel)

- Porážka prasat

- Setkání u vánočního stromečku