Přeskočit na obsah

Wikipedista:Náčelnice/Michelle Paver: Bratr vlk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Bratr Vlk - Michelle Paverová[editovat | editovat zdroj]

Bratr Vlk je fantasy novela napsaná Michelle Paverovou[1], jedná se o první díl knihy ze série Chronicles of Ancient Darkness[2]v překladu Letopisy z hlubin věků[3], která vyšla roku 2004 v nakladatelství Orion Publishing Group[4].

Bratr Vlk
AutorMichelle Paverová
Původní názevBrother Wolf
PřekladatelJana Jašová
IlustrátorGeoff Taylor
ZeměVelká Británie
Žánrromán, dětská literatura, fantasy literatura, dobrodružný román
VydavatelOrion Children's Books
Datum vydání2004
Počet stran246
ISBN80-242-1534-9
Předchozí a následující dílo
Toulavý duch (Spirit Walker)

Pojídač duší (Soul Eater) Vyhnanec klanů (Outcast) Zrádce přísahy (Oath Breaker)

Lovec duchů (Ghost Hunter)

Děj[editovat | editovat zdroj]

Příběh je o 12letém hochu jménem Torak, který celý svůj život žil v Hlubokém hvozdu se svým otcem, kterého však napadl krutý medvěd. Na smrtelné posteli slíbil svému otci, že se pokusí najít Horu Ducha Světla, aby mohl porazit houževnatě nebezpečného medvěda, který zabíjí vše, co mu přijde do cesty a díky tomu medvědovi roste každým dnem jeho síla. Torakův otec ho pošle pro vodu, protože ví, že si pro něj jde medvěd. Po smrti svého otce je Torak na světě úplně sám. Matka mu umřela už jako kojenci a otec ho vychovával daleko od klanů.

Po několika hodinách, kdy utíkal před hrozícím nebezpečím, spatřil vlčí mládě. V tu chvíli se vyhladovělý a osamělý Torak musí rozhodnout, zda vlčí mladě zabít, aby přežil on, či si ho ponechat. Torak si ho však ponechá, potom, kdy zjistí, že vlčímu mláděti rozumí a umí s ním komunikovat pomocí vlčí řeči. (Později se dozvídá, že po smrti matky byl odkojen vlčicí. Otec byl kouzelníkem klanu Vlků, ale oddělil se. Torak má zvláštní schopnost rozumět vlkům, o čemž nevěděl.)

Torak se s vlčím mládětem snaží najít Horu Ducha Světla, když v tom ho zajmou lidé z klanu Havranů, kteří jej obvinili z krádeže. Musí se obhájit soubojem s Hordem, synovcem náčelníka Havranů. Boj vyhrává důvtipem (Horda opaří polévkou a přemůže), není však propuštěn. Později se dozvídá, že ho někteří považují za hocha z proroctví. Toho, kdo naslouchá, bojuje vzduchem a promlouvá tichem. Podle proroctví má takový člověk porazit zlo tím, že skropí Horu krví svého srdce, až jí na usmířenou věnuje tři části Nanuaka. Nikdo přesně neví, co to Nanuak je, váže se k němu hádanka: Co je ze všech nejskrytější - utonulé oči znát. Co je ze všech nejvěčnější - kamenný zub osahat. Co je ze všech nejchladnější - nejtemnějším světlem plát.

Klan Havranů si neví rady, co mají dělat, a tak svolávají sraz klanů, aby se rozhodlo, zda ho nechat splnit jeho úkol, či ho obětovat a najít horu, aby ji mohli jeho krví pokropit.

Torakovi se však podaří utéct, je ale pronásledován, a když se vrací zpět do osady pro vlčí mládě, najde ho Renn, 14letá dívka, jež věří v jeho proroctví a chce mu pomoci. Přináší mu vlčí mládě a společně se vydávají na nebezpečnou cestu.

Po cestě k hoře, ke které je vede průvodce (vlčí mládě), musí nalézt tři části Nanuaka. Všechny překážky, které jim vstoupily do cesty se zdají být osudové. První Nanuak nalezá na dně řeky, do které spadl. Druhý Nanauk nalézá v jeskyni, kam je zavedl pomatený Chodec. Třetí a poslední Nanauku se nachází v severní zemi. Během cesty je napadá krutý medvěd, kterého magické předměty (oči duchů vody, kámen ve tvaru zubu z jeskyně a lucernička umírajícího) přivolaly. Nanauky totiž sálají do okolí svou sílu, lidi oslabují, ale zvířata je cítí. Pomocí bylin a ochranných rituálů se od kouzelné moci očišťují, takže se jim podaří dojít až těsně k Hoře. V tu chvíli je však dožene klan Havranů, kteří je po celou dobu stopovali.

Hord, Rennin bratr, který chce být sám zachráncem, na Toraka velmi žárlí, a tak jej uvězní a navrhuje zabití Toraka. Náčelník má však jiný názor a promlouvá s Torakem. Torak se dozvídá, že utéct se mu podařilo díky němu, jeho pouť hvozdem byla zkouškou jeho sil a odhodlání dostát nelehkému úkolu. Torak se má vydat k Hoře sám s vlčkem. Na hoře na něj ale čeká překvapení, Hord. Torak zjistí, že Hord omylem sám přispěl zlému kouzelníku ke stvoření démona zla v podobě medvěda tím, že mu v dobré víře našel a věnoval medvědí mládě. Během zápasu s Hordem Torak uvolňuje schránku s Nanuakem, a tím přiláká medvěda. Ve dvojitém souboji na Hoře se strhne lavina, která strhne Horda i s medvědem. Dopomohli tomu i duchové Hor, kteří byli usmíření Nanaukem.

Obětí, kterou měl Torak Hoře dát (krev srdce), se zdálo být vlčí mládě, "bratr vlk", jenž se během zápasu vytratil, a tak byl ušetřen. Když se Torak vyhrabe ze sněhu, zavolá na vlčí mládě, které mu odpoví z dáli a z jeho řeči poznává, že našlo nový domov ve smečce místních vlků. Osud byl naplněn. Torak se vydává zpět do Hlubokého hvozdu za Havraním kmenem.

Přijetí díla a jeho interpretace[editovat | editovat zdroj]

Kniha má u čtenářů pozitivní ohlasy, především kvůli napínavému příběhu a skvělému uměleckému popisu autorky. Její humor, detail k hloubce a popis přírody a emocí hrdinů je jedinečný. Ve Velké Británii se prodalo přes 1 milion výtisků. [5]

Autorka psala tuto knihu po zkušenostech, kdy cestovala do lesů ve Finsku a Norsku, kde zkoumala, jak lidé žili před 6000 lety, také trávila čas s vlky UK Wolf Conservation Trust[6].

Tato série získala řadu ocenění a práva na film zakoupil režisér Ridley Scott.[7]

Za 1. díl prý autorka získala 5 milionů dolarů - je svou bleskovou úspěšností přirovnávána k Rowlingové.[8]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Michelle Paverová. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. Page Version ID: 22141744. 
  2. Chronicles of Ancient Darkness. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) Page Version ID: 1158209684. 
  3. Kniha Letopisy z hlubin věků. - Bratr vlk - Bratr vlk - Trh knih - online antikvariát. www.trhknih.cz [online]. [cit. 2023-06-19]. Dostupné online. 
  4. Orion Publishing Group. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) Page Version ID: 1159315474. 
  5. Michelle Paverová. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. Page Version ID: 22141744. 
  6. UK Wolf Conservation Trust. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) Page Version ID: 1158249375. 
  7. Michelle Paverová. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. Page Version ID: 22141744. 
  8. Michelle Paverová. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. Page Version ID: 22141744.