Wikipedista:Muzeum maškar/pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Muzeum milevských maškar

Muzeum milevských maškar se nachází v okrese Písek v Jihočeském kraji ve městě Milevsko. Jedná se o český unikát, neboť je jediným muzeem v ČR, které se zaměřuje na dějiny zdejší národopisné tradice - masopustních průvodů. Muzeum bylo otevřeno v roce 2017, a to právě v návaznosti na dlouholetou tradici maškarního průvodu v Milevsku.

Muzeum je umístěno společně s Turistickým informačním centrem Milevsko na nám. E. Beneše.

Návštěvníci zde najdou kolekci tradičních masek až z časů první republiky, v malém kinosálu zhlédnou dokumentární i současné záběry z masopustních průvodů, mohou se vyfotografovat ve vybrané replice maškarní masky.

Pro děti je zde připravena výtvarná dílnička, kde si mohou vybarvit vlastní masku či omalovánky s maškarní tématikou. Pravidelně zde probíhají různé akce jak pro děti tak i pro dospělé.

Bližší info naleznete na www.muzeummaskar.cz nebo facebooku milevských maškar.

Milevské maškary mají dlouholetou tradici již od roku 1862. V Milevsku se u této příležitosti konal veselý průvod, jehož hlavní postavou byl Bakus a postupně se průvod rozrůstal a zvětšoval. Jedinečnost Milevských maškar spočívá v tom, že jde o městský masopustní průvod, podobná tradice v jiných lokalitách je v naprosté většině záležitostí vesnickou. Milevské maškary jsou zapsány na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

Bližší info naleznete na www.milevskemaskary.cz


Muzeum milevských maškar

Nám. E. Beneše 6

399 01 Milevsko

tel. 383 809 016, 735 759 511