Přeskočit na obsah

Wikipedista:Murringellon/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

DON BON je hudební skupina pocházející z pražských Holešovic. Kapelu v červnu roku 2017 založili tři muzikanti - Giorgion, Murirn a Petr, od té doby kapela neměnila svoje složení. Jejich oficiální vstup na scénu byl v listopadu roku 2020, kdy vydali svůj první singl s názvem Kluci.

Kapela byla založena v červnu roku 2017 v Holešovické Kozlovně třemi muzikanty s indie rockovou historií. Petra a Girogia spojuje historie z pražské kapely Dogs Bodies, která byla aktivní do roku 2013. Murrin působil do roku 2016 v mostecké black/indie kapele Noire Volters.

Kluci od roku 2017 prošli intenzivním vývojem. První důležitou změnou byla transformace z anglicky zpívající kapely na českou a to počátkem roku 2018. Do roku 2019 kapela dávala dohromady materiál, který by svým obsahem mohl splňovat parametry desky. Demo desku, kterou kapela nahrála své pomocí v proti atomovém krytu na Černém mostě, se rozhodli vyzkoušet na živo koncem roku 2019, kdy vystupovala pod falešným jménem Steve Harrington.

V listopadu roku 2020 kapela vydala svůj první singl Kluci, který nahrála v libereckém Resound studiu ve spolupráci s producenty Martinem Havlenem a Niko Jalauzidisem. V únoru 2021 vyšel song Milionář, který pochází z vlastní produktce DON BON. Závěrem roku 2021 se skupina rozhodla spolupracovat s producentem Ondřejem Žatkuliakem (Mirai, Marpo, 7krát3, Karol a Kvído a další), pod jehož taktovkou vznikly další vydané singly: +-Milion, Radost Není, Skála, Misfit. Zajímavostí je, že kakaždý vyadný singl byl doprovázen videoklipem. Všechny obrazové materiály si zastřešuje kapela sama díky dalším nehrajícím členům skupiny: Luís Magalhães (střih, design), Martin Staroň (kamera, zvuk)

Aktivně začala kapela vystupvat srpnu 2021 a pracují na stále vyšší frekvenci odehraných koncertů. V roce 2023 navštíví řadu festivalů a odehrají nejvíce akcí od své historie. Před závěrem roku kluci slibují debutové dlouho hrající album. Prvním singlem roku 2023 bude písnička s názvem Svědectví a doprovodí ji opět hudební videoklip.

Giorgio - basa, kytara, zpěv

Murrin - kytara, zpěv

Petr - bicí, synth, doprovodný zpěv

Diskografie

[editovat | editovat zdroj]

Kapela zatím vydala 6 singlů

  • Kluci - listopad 2020
  • Milionář - únor 2021
  • +-Milion - září 2021
  • Radost Není - listopad 2021
  • Skála - únor 2022
  • Misfit - září 2022

Facebook DON BON

YouTube DON BON

Spotify DON BON

Apple Music