Wikipedista:Mirka Tichá/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Zdeněk Hejl (18. května 1920 Polná - 19. července 1999 Polná) byl český lékař a bioklimatolog, zakladatel vědecké disciplíny chronobiologie v ČSSR, výzkumný pracovník, stal také zakládajícím členem Výboru na obranu rodičovských práv, který vznikl na obranu před povinnou sexuální „výchovou“ a pod novým jménem Aliance pro rodinu pracuje a snaží se bránit práva rodičů dnes. Jeho otec Petr Hejl byl v Polné dlouholetým tajemníkem obce.[1][2]

Po listopadu 1989 se zasloužil o obnovu kultury života v České republice a v roce 1992 založil Hnutí Pro život ČR.

Studia[editovat | editovat zdroj]

V Polné navštěvoval pět roků obecnou školu a od svých jedenácti let studoval na Státním čs. reformním reálném gymnáziu v Jihlavě (1931-1939). Po maturitě začal studovat na lékařské fakultě UK v Praze. Po uzavření univerzity nacisty v listopadu 1939 byl zatčen gestapem a vězněn v Ruzyni. Podruhé byl zatčen v září 1941 při pokusu o pře­chod státní hranice a vězněn v Uherském Hradišti. Po pro­puštění pracoval jako dělník a následně absolvoval abiturientský kurs Ob­chodní akademie ve Slaném. V roce 1945 navázal na přerušené studium lékař­ství na UK a v roce 1948 pro­moval.

Profesní život[editovat | editovat zdroj]

Po krátkém působení v nemocnici ve Vimperku byl v roce 1949 povo­lán do základní vojenské služby. Působil ve vojenské lékařské škole v Ružomberoku a pak jako plukovní lékař v Mariánských Lázních. V roce 1950, již v civilu, byl jeden rok sekundárním lékařem v Kolíně a v roce 1951 se dostal do Prahy, když nastoupil jako obvodní a závodní lékař OÚNZ v Praze 9. V letech 1956-1957 získal atestaci v oboru interního lékařství I. stupně s výborným prospěchem. Od roku 1962 byl tři roky obvodním lékařem v Polné. byl však z Polné přeložen do Jihlavy jako dorostový a závodní lékař pro pod­niky Jihlavan a Zbrojovka, kde působil až do odchodu na penzi. Po celý život se vzdělával. Se zaujetím sledoval od­borný lékařský tisk, navštěvoval státní a univerzitní knihovny a archivy, bádal. Vedle své lékařské praxe začal pracovat i vědecky, publikoval a přednášel. V roce 1983 založil a  předsedal Odborné pracovní sekci pro chronobiologii při Čs. bioklimatologické společ­nosti ČSAV. V roce 1987 se stal členem poradního výboru v Evropské spo­lečnosti pro chronobiologii. Znalost angličtiny, němčiny a francouzštiny mu umožnila publikovat v zahraničním odborném tisku. Za dobu své bohaté lé­kařské praxe a výzkumné čin­nosti vydal 19 výzkumných prací, 79 lékařských studií, uspořádal 232 před­nášek, vydal 20 abstrakt a 76 textů, zúčastnil se 32 konferencí, 4 rozhlasových relací a 158 setkání. Je autorem knihy „Snoubenci a lékař“ (1968). Založil hnutí „For Life“, které se za krát­kou dobu stalo známým po celé republice. Byl členem Sdružení Ochrana ne­narozeného života v Praze, Sdru­žení Čs. rodina v Pardubicích, Centra pro rodinu v Olomouci, Donum vitae v Bratislavě, Mezinárodního svazu lékařů vážících si lidského života, předse­dou zdravotní komise OV ČSL v Jihlavě a ÚV ČSL v Praze, funkcionářem župní rady a jednoty Čs. Orla, předsedou Katolického Spolku pod ochranou sv. Josefa.

Důchodový věk[editovat | editovat zdroj]

V důchodovém věku žil v Polné a byl velmi aktivní. Zúčastňoval se veřejného i kulturního ži­vota, zpíval v pěveckém sboru Čestmír a spolku Lidový dům. Svou knihovnu a dokumentární videofilmy, které sám natočil, odkázal farní knihovně na děkanství v Polné. Sepsal úsměvné vzpomínky na dětství v Polné na Zápeklí., které literárně zpracovala a vydala Ing. Milena Grimová-Mar­ková. (Po­čestná obec smíchovská vás zve na pouť). Prchal J., Biografický slovník Polenska, významní rodáci a obyvatelé regionu, Linda, Polná 2002

Obhájce kultury života[editovat | editovat zdroj]

Za války byl dvakrát vězněn gestapem a těsně po válce pracoval jako medik v Terezíně, kde pomáhal léčit tyfovou epidemii u vězňů. Postupně se vypracoval na předního českého odborníka na chronobiologii, kde dosáhl evropského věhlasu. Ostatně jeho jazykové znalosti (angličtina, němčina, francouzština) mu umožnily přednášet doma i v zahraničí. Kromě toho rozuměl i polštině, ruštině a částečně italštině a samozřejmě ovládal latinu.

Doktor Hejl ale především neváhal už v dobách komunismu zdvihnout hlas na obranu nenarozených dětí. Žádal o zrušení nebo alespoň novelizaci potratového zákona. Byl vyšetřován STB a bylo mu vyhrožováno, „protože si dovoluje protestovat proti zákonu socialistického státu“. Nedal se zastrašit a dokázal, že dokonce i v podmínkách totalitního státu lze dosáhnout alespoň drobných změn.

MUDr. Hejl byl rovněž starostou jihlavské orelské jednoty, členem Výboru pro znovuobnovení mariánského sloupu, který se zasloužil o převezení sochy Matky Boží na Strahov z USA..[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Víte, kdo byl… MUDr. Zdeněk Hejl (1920 – 1999)?. hnutiprozivot.cz [online]. [cit. 2019-06-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Hejl Zdeněk: Polná. www.mesto-polna.cz [online]. [cit. 2019-06-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]