Wikipedista:Michcim/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mikšův dům

Dům kožešníka Mikše, Staroměstské náměstí, Praha

Dům kožešníka Mikše - a ještě před tím kramáře Kříže - stojí na Staroměstském náměstí v Praze, má č.p. 1 a č. o. 3. Je jedním z domů, které dnes tvoří Staroměstskou radnici v Praze. V dodnes stojící jižní radniční frontě je to třetí dům počítáno od východu k západu. Je novorenesančně přestavěn a v přízemí a prvním patře jej tři opěrné pilíře dělí na dvě nestejně velké části, druhé patro je již souměrné, se dvěma velkými trojdílnými okny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původně zde stával románský dvorec, který byl při gotické parcelaci rozdělen. Na vzniklých dvou parcelách vnikl jednak tento dům, jednak vlevo stojící sousední dům U Kohouta. Oba tak mají románské sklepy ze 12. století a přízemí ze století 13. Dům dnes zvaný Mikšův měl tehdy jen jeho dnešní levou část (kde jsou mezi dvěma opěrnými pilíři dva užší arkádové oblouky). V pravé části (kde je dnes jeden širší oblouk) byla v přízemí ulička vedoucí ke kostelu sv. Mikuláše, ve které byly chlebné kotce (krámky).

Křížová klenba na kružbové konzoly, kterou najdeme hned za dnes prosklenými arkádami fasády, je z 1. poloviny 14. století. Patro bylo ve 2. polovině 14. století dostavbou rozšířeno směrem k tehdejší radniční budově (k tzv. západnímu domu nad městištěm Volflinova domu) a v přízemí vznikla křížová žebrová klenba. V 1. patře je dnes v tomto místě novější renesanční klenba bez žeber. V roce 1387 dal tehdejší majitel kramář Kříž svolení k tomu, aby radnice zvýšila zeď jeho domu na té straně, která sousedí s radnicí. Šlo o protipožární opatření.

1458 radnice získala vyhořelý dům kožešníka Mikše z dědictví po jeho vdově. Dům byl spolu s dalšími budovami pozdně goticky přestavěn někdy do r. 1471.

V letech 1879-80 byl novorenesančně přestaven podle návrhu architekta Antonína Bauma. Tehdy vznikl nový sál městského zastupitelstva se dvěma trojdílnými okny, který do dnešního stavu upravil v r. 1911 architekt Josef Chochol a který zabírá výšku dvou pater. Vznikla také nová primátorova pracovna podle návrhu architekta Jana Kotěry.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Druhé patro a atika domu kožešníka Mikše, Staroměstské náměstí, Praha

Pod nadokenní římsou sálu městského zastupitelstva je heslo DIGNITAS MEMORES - AD OPTIMA INTENTI.

Mezi okny je na mramorové desce letopočet přestavby AN.DOM/MDCCC/LXXIX.

Nad korunní římskou je atika ve formě plné zídky se dvěma novorenesančními štíty se slepými okny. Štíty jsou zakončeny půlkruhovými frontony v jejichž tympanonu je ve štuku provedena sova a úl (prozíravost a píle). Pod frontnony jsou nápisy DILIGENTIA - PRUDENTIA. Do atikové zídky je zasazen český lev a znaky čtyř pražských měst.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Pro nový sál městského zastupitelstva namaloval Václav Brožík svá známá a mnohokrát reprodukovaná plátna "Mistr Jan Hus před konsilem kostnickým" a "Volba Jiřího z Poděbrad českým králem".

Reference[editovat | editovat zdroj]

Kolektiv autorů za vedení a redakce Pavla Vlčka. Umělecké památky Prahy. Staré Město – Josefov. 1. vyd. Praha: Academia 1996, s. 136–148.