Přeskočit na obsah

Wikipedista:Michaela.servusova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ostrov Lady[editovat | editovat zdroj]

[1]Ostrov Lady je malý, neobydlený ostrov na území Skotska. Říká se, že byl kdysi domovem panny Marie. Ostrov je typický svým majákem a sladkovodním pramenem.

Ostrov Lady

Ostrov Lady leží asi 3,2 km jihozápadně od města Troon. Obvod ostrova je asi jen 0,6 km. A maximální výška nad mořem je pouhých 6 metrů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Důkazy ze starých map[editovat | editovat zdroj]

Mapa z roku 1604 až 1608, kterou publikoval Joan Blaeu v roce 1654, znázorňuje ostrov Lady již pod tímto názvem. Je zde naznačena i kaple, která byla zasvěcena na počest již zmíněné sv. panny Marie.

Písemná zmínka[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka pochází z roku 1299 v dokumentaci kronikáře Hermingforda.

Ostrov nejprve patřil Earlovi z Dundonaldu, který jej dostal darem od jednoho ze skotských králů. V roce 1698 byl ostrov majetkem Williama Fullartona,, od kterého ostrov koupil Marquess Titchfield v roce 1805.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jedním z návrhů je, že jméno „Lady“ je odvozeno od skotské galštiny slova Laidh, což znamená „lodní kurz“. Ostrov Lady byl pravděpodobně důležitým navigačním bodem.

Dnes je ostrov Lady ve vlastnictvím markýze z Ailsa, který pronajímá ostrov jako ptačí rezervaci. Sídlí zde skotské společnosti pro ochranu volně žijících ptáků.

Stavby na ostrově[editovat | editovat zdroj]

Kaple sv. Marie[editovat | editovat zdroj]

Díky této kapli byl ostrov spojen se starým církevním zřízením nazvaným Kostel Lady. Kaple stojí uprostřed ostrova.

Majáčky[editovat | editovat zdroj]

Netypický maják na ostrově postaven roku 1903.

Majáky na tomto ostrově začalo stavět město Glasgow pro lepší orientaci obchodních lodí, které mířily do přístavu města Glasgow.

V roce 1903 zde byl postaven další maják. Není to však standartní kulatý maják. Skládá se z platformy postavené na pilíři s vnějším schodištěm, ale stále má navigační funkci jako ostatní majáky.

Fauna a flora[editovat | editovat zdroj]

Ostrov ztratil hodně organismů při požáru v 19.století.

Kromě velkého množství racků, sídlí na ostrově i kormorán císařský. Je zde také velká populace králíků. V některých knihách je tento ostrov popisován jako ostrov králíků.