Wikipedista:MartyCZ

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
AS Praha (Airsoft Praha) "ASP" :

airsoftový tým od roku 2003. Dělá videa, encyklopedie zbraní, články, fotky atd..

Struktura týmu a sjednocené vzory

Tým založila v roce 2004 historicky doložená čtveřice al-Adam, Marty, Fly a Hanz. Jako oficiální datum vzniku se udává 23. října. Mimochodem jsme jedni z mála, u nichž vznikly webové stránky dříve než vlastní tým. Oficiálním a sjednoceným oděvem je v našem týmu německý vzor. Košile a kalhoty jsou také tím jediným, co od každého člena týmu z výstroje vyžadujeme. Rozhodně však není povinné jejich neustále nošení a téměř vždycky se najde někdo, kdo vyrazí oblečen jinak. Na velké akce však chodíme obvykle ve sjednoceném oblečení. Nenapodobujeme žádnou konkrétní armádu či dokonce jednotku a sami sebe charakterizujeme jako ne-military až anti-military tým. Proto také nepoužíváme příslušné německé nášivky, ale náš vlastní znak s motivem našeho maskota, pana Ježka. Proč zrovna jeho, dočtete se v jiném článku. Kromě zmíněného oblečení nám žádné sjednocení čehokoliv nehrozí. Každý se může podle svého vědomí a obsahu peněženky rozhodnout pro libovolnou výstroj a především výzbroj. Širší spektrum zbraní vypadá mnohem lépe na fotkách a je docela problém najít v týmu dva stejné kousky. Naprostá většina členů vyráží do akce pouze s primární zbraní typu AEG a možná nějakou tou pistolí u boku, spíš pro efekt a střelbu mimo vlastní akci. Náš člen si může zcela svobodně vybrat, jaký typ zbraně použije a rozhodně nemáme žádné požadavky ohledně výkonů. Pokud někdo dokáže hrát s manuální pistolí, není v tom problém. Pouze typová řada karabin M4 si nenašla v našem týmu sympatie a je neoficiálně zapovězena. Pokud někdo nepsané pravidlo poruší, může náhle po měsíci zjistit, že jeho zbraň je silně poruchová…



Akce

Jelikož nejsme žádná armáda, nepěstujeme ani klasické výcviky. Podle zkušeností je nejlepší trénink vlastní hra, čehož část týmu využívá nadmíru vrchovatě. Je sice pěkné, když na čtyřicet metrů odstřelíte imaginárního protivníka a společníci vám kryjí všechny možné i nemožné směry, ale nás to nějak nefascinuje, potažmo spíš nebaví. V akci je pro nás důležitý požitek z vlastní hry a k tomu prostě patří pořádná přestřelka.

Na akce jezdíme podle toho, co se nemane. Zvlášť fanatičtí jedinci se k smrti otravují o víkendu v Praze na Vápence, v lepším případě se vyrazí na něco lepšího. Nedělá nám problém vyrazit na military akci, pokud skýtá něco zajímavého. Oni takové historické akce mají opravdu něco do sebe. Podtrženo a sečteno jsme celkem zvláštní a v rámci možností originální tým s ještě dlouhou a občas i perspektivní budoucností. Škarohlídi sice remcají, že vyhyneme věkem, ale my se jich nevšímáme.


Desatero pravidel ASP :

Nehrajeme si na ortodoxní militaristy, ale nechceme ani anarchii, přesto žádná společnost ani tým nemůže fungovat bez pravidel:


Alkohol se smí pít v den akce, až po jejím ukončení. Výjimkou je případný ranní vyprošťovák, pro ty, co to opravdu potřebují. Na akci nesmí přijít nikdo užralý a začátek akce zbytečně zdržovat kvůli chlastu, vodnici či čemukoliv podobnému.


Nikdo z členů ASP nesmí pít alkohol dlouho do noci, pokud tato noc zasahuje do rána konané akce. Tím by porušil pravidlo č. 1.


Kdo bude pít alkohol při akci nebo kouřit při akci vodnici, bude bez odkladu vyloučen z ASP. Protože tímto by porušil pravidlo 1 a 2.


Všichni členové si budou rovni. Kdo bude tým rozvracet zevnitř a štvát proti sobě jeho členy, bude po odsouhlasení vyloučen.


Nesmí se vytvářet jakákoliv křídla či odvětví týmu, která se od něj separují.


Lidé, kteří nejsou členy týmu, nesmějí přijít na kalby ASP, pokud s tím výslovně nesouhlasí pořadatel akce. Tito lidé, kteří nejsou členy, se nesmějí zúčastnit schůzí ASP, pokud s tím nesouhlasí všichni zúčastnění schůze.


Heslo do centrály nesmí mít nikdo jiný než členové ASP.


Pokud člen není přítomen na schůzi nebo akci, musí to opodstatnit a předem oznámit do centrály. Rovnost hlasovacího práva má každý. V případě nějakého hlasování může každý ve své nepřítomnosti hlasovat alespoň pomocí telefonu, sms nebo jiné komunikace.


Člen ASP by měl chodit na akce a týmové tréningy co nejčastěji. Pokud bude dlouhodobě chybět, bude po odsouhlasení nadpoloviční většiny z týmu vyloučen. Pokud bude mít člen ASP nějaký problém týkající se týmu, měl by ho neprodleně sdělit ostatním na pravidelné týmové schůzi, aby se co nejrychleji problém vyřešil. Jedná se jen o akce se scénářem, na kterých bude více než 2 členové týmu. Tyto pravidla neplatí, pokud člen ASP vyrazí na „víkendovou“ akci sám, kupříkladu na Štěrboholy nebo Ohradu.

Porušením těchto pravidel dává člen najevo, že o pozici v týmu nestojí, a proto bude projednáno jeho vyloučení.

Pokud chceme aby tým fungoval jak má, měli by jeho členové respektovat návrhy ostatních bez posměchů. Nekritizovat a znevažovat za zády autora jakoukoliv jeho práci pro tým, která byla vytvořena z dobrého úmyslu.


e-mail: asp@email.cz

www.asp.asportal.cz