Přeskočit na obsah

Wikipedista:Martina Musialkova/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alex Anders

Alex Anders (vl. jménem Mgr. Alexandr Špunda)

Skladatel, textař, pianista a zpěvák v jedné osobě pokračuje v tradici českého šansonu a navazuje na odkaz paní Hany Hegerové, Petra Hapky a Michala Horáčka. V současné době založil duo s herečkou a zpěvačkou Alenou Antalovou a věnují se autorskému šansonu. Píše texty a hudbu i pro jiné interprety.

Narozen 15.1.1967 v Ostravě. Absolvent ostravské konzervatoře (obor klavír a kompozice), posléze jeden rok na pražské AMU a po roce přechází na brněnskou JAMU, kde studia v roce 1992 dokončil (obor hra na klavír). Zabýval se rovněž uměleckou fotografií a malbou. Několik let spolupracoval s Činohrou Petra Bezruče v Ostravě, posléze i s Národním divadlem v Brně. Po krátké koncertní kariéře opustil oblast vážné hudby a 30 let působil jako piano-entertainer po celém světě, kde hrál soukromě či na oficiálních akcích i takovým osobnostem jako anglická královna Alžběta, Michail Gorbačov, Helmut Kohl, David Coulthard, Dustin Hoffman atd. Paralelně ale celou dobu psal texty a písně jen tak do šuplíku, převážně šansony, jako kompenzaci k jeho komerční práci. Před časem práci v zahraničí ukončil a rozhodl se na trvalo vrátit do Brna.

V současné době žije v Brně, má dvě děti, syna Daniela a dceru Kláru. Je rozvedený, žije s partnerkou Martinou Musialkovou.

Jeden z klíčových momentů v jeho uměleckém životě bylo setkání s Hanou Hegerovou. Vzpomíná na něj slovy:

„Před mnoha lety jsem ještě jako student potkal na ulici paní Hegerovou, oslovil jsem ji, že bych jí rád zahrál pár písní a ona souhlasila. Několik mých šansonů se jí velmi líbilo. Paní Hegerová mi po poslechu šansonu „Odcházíš“ kdysi řekla: „Mám pocit, jako byste celý můj život chodil s tužkou a blokem za mnou a zapisoval si, co prožívám. Teď mi to tady jen tak zahrajete a vženete mi slzy do očí … to není fér.“ Bohužel z důvodu mého pracovního vytížení ke spolupráci nedošlo a pak už paní Hegerová přestala zpívat. Začal jsem tedy hledat vhodného interpreta a souhrou okolností jsem se přes bývalého kolegu herce seznámil s Alenou Antalovou. Písně se jí líbily, sedli jsme si hudebně i lidsky, a tak začala naše spolupráce... “

https://www.facebook.com/alenaantalova.alexanders

Herečka a zpěvačka Alena Antalová a skladatel, textař, zpěvák a pianista Alex Anders vytvořili novou hudební šansonovou dvojici.https://www.youtube.com/@alenaantalova.alexanders/featured

Alena a Alex jsou nová dvojice na hudební scéně. O Alexovi tvrdí, že je vlastně takový Hapka-Horáček v jednom, stejně tak je ojedinělý i jeho zpěv a klavír. Je to muž s duší všestranného umělce. Tvrdí, že se snaží psát neobyčejně o zcela obyčejných věcech.

https://alena-antalova--alex-anders---sansony.webnode.cz