Přeskočit na obsah

Wikipedista:Marsucz/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jedno ze schodišť Valtického podzemí

Valtické Podzemí

Valtické Podzemí je podzemní město vína je unikátní labyrint obnovených částí historických vinných sklepů, které jsou vzájemně propojené. Celková délka je 900 m. V roce 2018 získalo titul šampiona TOP Vinařský cíl České republiky za svůj přínos pro vinařskou turistiku.

Vznik sklepů se datuje k roku 1289 v souvislosti se založením kláštera minoritů. Vlastníkem a provozovatelem je stejnojmenné Vinařství Valtické Podzemí.

Zajímavosti:

·            Valtické zpevňovací oblouky jsou původním prvkem valtických cihlářů a zedníků, kteří se na rekonstrukci Valtického Podzemí podíleli

·            unikátní výraz Sklepiér označuje průvodce ve Valtickém Podzemí se znalostmi výroby, podávání vína ve sklepě a Lednicko-valtického areálu

·            obdivuhodná sbírka znakových cihel z oblasti někdejšího Rakouska – Uherska, sochy ze spraše a zkameněliny.

Historie:[editovat | editovat zdroj]

Historie podzemních prostor sahá prokazatelně před rok 1270, ale další místa na své objevení teprve čekají.

Právě v místech dnešního Valtického Podzemí býval před městskou jihozápadní bránou klášter minoritů. Po jeho zničení v období husitských válek  pobořené budovy získali františkáni. Turecké nájezdy a reformace vedly k odchodu řeholníků. V roce 1544 byly budovy rozebrané a zachoval se pouze kostel a podzemí.

Původní využití:

Podzemní prostory vždycky sloužily k výrobě vína, ale i ke skladování potravin pro klášter a v pohnutých časech husitských válek také jako úkryt dobytka i lidí. Od 19. století sklepy dnešního Valtického Podzemí využívali valtičtí měšťané, po 2. světové válce v některých sklepech skladovali zeleninu místní zemědělci.

Nynější využití:

Po rekonstrukci, která začala v roce 2004, slouží od 1. 5. 2008 Valtické Podzemí milovníkům historie a vína, nabízí několik programů zážitkového poznávání a ochutnávek vína a tematické akce po celý rok.

Vyhlášené jsou tradiční večery s cimbálkou a sezonní akce jako Noc otevřených sklepů, Hudbobraní, Country večery, volba Miss Burčák, Dýňobraní a Svatomartinské husí slavnosti.

Valtické Podzemí je tedy ojedinělou studnicí poznání díky bohaté historii, přírodním stavebním materiálům a lidského umu mnoha staletí.

Související články a externí odkazy:

  • Valtice
  • Virtuální prohlídka
  • www.valtickepodzemi.cz
  • GPS: 48°73´97´´,16°75´01´´