Wikipedista:Marona/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mason-Pfizerův opičí virus

Mason-Pfizerův opičí virus (M-PMV) je členem čeledi Retroviridae a charakteristickým zástupcem morfologického typu D retrovirů. Morfologicky je začleňován k betaretrovirům[1].Poprvé byl izolován roku 1970 z prsního karcinomu makaka Macaca mulatta. Dnes je v laboratořích užíván pro objasnění procesu maturace nezralých částic (funkce proteas), především viru HIV.

Historie

Virus M-PMV byl poprvé izolován z prsního adenokarcinomu makaka (Macaca mulatta) H.C. Choprou a M. Masonem roku 1970[2] . Své jméno získal po institutu, kde makak byl chován (Mason Institute ve Worchesteru), a po farmaceutické firmě, která výzkum financovala (Pfizer Pharmathology Company). Původně měl být modelovým organismem pro výzkum rakoviny prsu u lidí, avšak s postupem molekulárních metod se došlo k názoru, že retrovisru M-PMV není spouštěčem této choroby. Roku 1975 byly provedeny pokusy s mláďaty makaka a ukázalo se, že infikovaní jedinci trpí sníženou funkcí imunitního systému. Tímto se virus M-PMV stal modelovým organismem pro výzkum viru HIV u člověka[1].

genom a životní cyklus

M-PMV je retrovirem typu D tj. v cytoplazmě hostitele skládá virovou částici, která následně putuje k cytoplazmatické membráně, odkud pučí z buňky směrem ven.

ve světě

Využití ve vědě

Virus M-PMV se používá jako modelový organismus pro studium životního cyklus viru HIV a pro studium možného cíleného transportu léčiv ve virových částicích. M-PMV je typem D retroviru, kdežto HIV je typem C, což znamená, že virová částice je tvořena až u cytoplazmatické membrány. Pomocí mutací je dnes možné připravit M-PMV virus, který bude skládat virovou částici také u cytoplazmatické membrány a tím se bude viru HIV podobat více.

návrhy na články:

MPMV

lugdunin: http://www.tribune.cz/clanek/40197?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=zpravodajsky+newsletter+www.tribune.cz+-+25.08.2016

https://en.wikipedia.org/wiki/Lugdunin

článek:

MPMV

struktura:

obecne - kdy objeven, kym, u koho, co to je, zarazeni

obrazek

...[3]

Toto je vaše osobní pískoviště. Můžete si zde bez obav vyzkoušet editační rozhraní nebo rozpracovat nový článek, který po dokončení přesunete přímo do hlavního jmenného prostoru Wikipedie.

Na tuto stránku se můžete kdykoli vrátit pomocí odkazu „Pískoviště“ v záhlaví stránky.

Při editování je nejdůležitější odvaha – nebojte se editovat Wikipedii!

  1. a b MAHY, Brian W. J.; REGENMORTEL, Marc H. V. van. Desk Encyclopedia Animal and Bacterial Virology. [s.l.]: Academic Press 636 s. Dostupné online. ISBN 9780123751454. (anglicky) 
  2. C.H. CHOPRA, M. MASON. A new virus in a spontaneous mammary tumor of a rhesus monkey.. Cancer Research [online]. [cit. 7.9.2016]. Dostupné online. 
  3. KLOBÁSOVÁ, Tereza. [s.l.]: [s.n.]