Přeskočit na obsah

Wikipedista:Marketingové asociace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Marketingové asociace

Marketingové asociace jsou instituce zastřešující marketing a jeho jednotlivé formy, hájí zájmy svých členů a podporují efektivní marketing na profesionální úrovni ve všech oblastech.

Mezi marketingové asociace v České republice patří:

  • ČMS - Česká marketingová společnost
  • AČRA MK - Asociace Českých reklamních agentur a marketingové komunikace 
  • AKA - Asociace Komunikačních Agentur
  • ADMEZ - Asociace Direkt Marketingu
  • AVR - Asociace pro venkovní reklamu
  • ČIFRA - Český institut pro franchising
  • ČSZV - Sdružení pro značkové výrobce
  • POPAI CE - Mezinárodní asociace oboru reklamy (POP)SIMAR
Sdružení agentur pro výzkum trhu
  • SOVA ČR - Společenstvo Organizátorů Veletržních a Výstavních Akcí ČR –
  • UVDT  - Unie vydavatelů

V zahraniční se můžeme setkat například s Americkou marketingovou asociací.

 

AČRA MK- Asociace Českých Reklamních Agentur a Marketingové Komunikace

Základní informace

Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace je občanské sdružení registrované Ministerstvem vnitra dne 6. března v roce 1996.  Sídlem Asociace je Praha 2, Šmilovského 5.

AČRA MK je nejstarší asociací v oblasti reklamy a marketingových komunikací v České republice. Vznikla pro hájení zájmů svých členů vůči oborovým svazům, orgánům státní správy a dalším subjektům. Další činností asociace je poskytování odborných informací, poradenských a vzdělávacích služeb svým členům. Usiluje o zvyšování profesionální úrovně české reklamy a o celkovou kultivaci reklamního trhu. Mimo jiné usiluje také o vytváření pozitivní, přátelské atmosféry, dobré pověsti a důvěryhodnosti reklamního průmyslu v ČR.

Činnosti asociace

AČRA MK se ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Poslaneckou sněmovnou ČR a dalšími profesními sdruženími, podílí na tvorbě etických a legislativních norem. Asociace je také dlouholetým členem Rady pro reklamu. Má zde zastoupení i v Arbitrážní komisi, kde je dbáno na dodržování etických norem reklamy v ČR. V posledních letech se rozvíjí spolupráce s Českou marketingovou společností, POPAI CE a UZS (Unií zaměstnavatelských svazů.

Historie a současnost

1991 -  konala se ustavující schůze a byl připravován návrh Stanov AČRA AVP k registraci Ministerstvem vnitra ČR

1992 – registrována první valná hromada a volila své prezídium. Prezidentem byl zvolen Pavel Brabec, viceprezidentem Petr Horáček

1996 – došlo k registraci nových Stanov s přísnějšími kritérii pro členství v AČRA MK. Členskou základnu tvořilo 32 členů s celkovým ročním obratem 1,1 mld. Kč

2000 – AČRA MK založila Český institut reklamní a marketingové komunikace ve spolupráci se Školou veřejných a mezinárodních vztahů Praha. S podporou ministra průmyslu a obchodu ČR bylo také pořádáno prestižní fórum „KOMUNIKACE 2000“ v Karlových Varech. Členskou základnu tvořilo 31 členů s celkovým ročním obratem 1,1 mld. Kč.

2005 – proběhl 6. Ročník Českého institutu reklamní a marketingové strategie a byl rozšířen o čtvrtý kurz „Komunikační a mediální tréningy“. Členská základna měla 46 členů s celkovým ročním obratem 1,48 mld. Kč.

2013 – proběhlo předání cen vítězům 18. Ročníku soutěže „METRO Zlatá pecka“ a historicky poprvé v ČR byla udělena cena za nejlepší product placement. Byly realizovány školení Českého institutu reklamy a marketingové komunikace (ČIRMK). ACŘA MK má v tomto roce 42 členů.

Členství v AČRKA MK

Zájemci o členství vyplní formulář dostupný na internetových stránkách AČRA MK a poté je pozván na zasedání prezidia asociace. Prezidium zhodnotí, zda agentura splňuje podmínky členství. Členská základná pak elektronickým hlasováním rozhodne, zda se zájemce stane členem asociace. Agentura je následovně podle svých služeb zařazena mezi full service agentury nebo mezi specializované agentury. Členský poplatek činí 35 000 Kč. Členství v AČRA MK vytváří příležitosti k navazování dobrých obchodních a odborných kontaktů s významnými institucemi, firmami a médii.

Zdroj: http://www.acra-mk.cz/

ČMS – Česká marketingová společnost

Základní informace

Česká marketingová společnost je dobrovolná nezisková organizace, která sdružuje marketingové pracovníky a zájemce marketingu pomocí kolektivního a individuálního členství. Organizace vznikla v roce 1990 a sídlí v Praze 1, Novotného lávka 5.

Původním posláním ČMS bylo co nejvíce přispívat k rozšíření marketingu v České republice. V současné době se organizace zaměřuje hlavně na podporu komunikace mezi marketingovými odborníky, na zvyšování kvality marketingového řízení a marketingových činností.

Činnosti organizace

Společně se společností Economia pořádá vždy dvakrát do roka konference Marketing TREND. Zde jsou řešeny aktuální otázky a problémy společnosti, např. v poslední době marketing v době krize. Významnou a prestižní akcí organizace je soutěž Marketér roku. Smyslem soutěže je přispívat k rozvoji marketingu z hlediska filozofie podnikání a implementace do praktického života. Společnost také pravidelně vydává zejména pro své členy časopis Marketing a komunikace.

Historie a současnost

Česká marketingová společnost vznikla v roce 1990 a o její vznik a úspěšné fungování se velkou měrou zasloužila její současná prezidentka Jitka Vysekalová, známá také jako úspěšná mediální osobnost marketingu. Vysekalová uvádí, že činnosti společnosti se vždy odvíjely od nutnosti a umění reagovat na potřeby marketingu v konkrétních okamžicích společenského vývoje. Postupně byly budovány regionální marketingové kluby, byl zaveden systém certifikace marketingových odborníků a byl také založen Institut marketingových služeb.

Koncem šedesátých let existovala Československá marketingová společnost, která zanikla rozdělením státu. Zůstali však někteří zakladatelé a pamětníci této společnosti a ti nové České marketingové společnosti pomáhali. Bylo tedy výhodou, že společnost měla na co navazovat.

Členství v ČMS

Členem ČMS může být fyzická nebo právnická osoba, která souhlasí s posláním a programem ČMS. Je nutné podat písemnou přihlášku pro kolektivní nebo individuální členství na sekretariát společnosti a uhradit členský příspěvek. Formulář je dostupný ke stažení na internetových stránkách ČMS.

Kolektivními členy jsou právnické osoby – firmy, instituce a spolky se sídlem v ČR. Členové s obratem nad 10 mil. Kč ročně hradí členský příspěvek ve výši 8 000 Kč, ostatní 5 000 Kč za kalendářní rok.

Individuálními členy ČMS jsou fyzické osoby bez omezení. Hradí příspěvek ve výši 1 000 Kč za rok, důchodci a studenti 500 Kč.

Členství v ČMS znamená být součástí kolektivu odborníků, pro které znamená marketing nejen denní práci, ale také koníček a kreativita inspirující pro další složité cesty.

Zdroj: http://www.cms-cma.cz/ 

 

AKA – Asociace komunikačních agentur

Jedná se o výběrovou organizaci, jež sdružuje komunikační agentury tvořící 85 % z dvaceti miliardového obratu na českém mediálním trhu a na trhu marketingových podlinkových služeb.

Základní informace

Základním posláním Asociace komunikačních agentur je především podpora svobodného a efektivního šíření komerční komunikace na profesionální úrovni.  AKA zastupuje Českou republiku i v zahraničí a to konkrétně v Evropské asociaci komunikačních agentur – EACA a je členem IMC – Výbor pro integrované marketingové služby. Cílem asociace je přispívat k profesionální komunikaci pomocí podpory vzdělání a výcviku těch, kteří komerční komunikaci vytváří.

AKA zastřešuje pět specializovaných sekcí – reklamní servis, mediální služby, nezávislé národní agentury, integrované podlinkové služby se zaměřením na podporu prodeje a digitální marketing. Asociace komunikačních agentur je tvořena 78 členskými agenturami, které jsou , dle svého zaměření, rozděleny do výše uvedených sekcí. Jedná se o výběrovou organizaci, která sdružuje přední, střední a velké agentury, které se mohou stát členy na základě splnění daných kriterií.

Činnosti asociace

Aka nabízí poradenské služby (právní, finanční, praxe). Pomocí smírčí komise řeší spory mezi svými členy. Podporuje odbornou výuku a organizuje soutěže, jejichž cíl je zvyšování úrovně komerční komunikace. AKA je garantem odborné výuky komerčních komunikací na Vysoké škole ekonomické, jejichž spolupráce trvá od roku 1995.

Mezi pořádané soutěže patří například:

  • EFFIE – soutěž o nejefektivnější kampaň,
  • Louskáček – nejkreativnější kampaň;
  • BoB – nejvíce oceňovaná kreativní osobnost roku;
  • Young Lions – nejlepší kreativní tým do 28 let;
  • Agentura roku – neúspěšnější agentura na základě výkonnosti, pověsti a ocenění kampaní;
  • A jiné.

AKA dále nabízí daňové konzultace, průběžný servis, právní konzultace, úschova a právní ochrana kreativních konceptů a jiné.

Historie a současnost

Asociace komunikačních agentur vznikla v roce 1992 a zaměřovala se tehdy především na reklamní agentury. V průběhu několika let se zaměření rozšiřovalo také o specializované agentury na media a marketingové služby, kterými jsou například podpora prodeje a přímý marketing.

V roce 2001 došlo, vzhledem k rozšíření svého zaměření, také ke změně názvu z Asociace reklamních agentur ARA na Asociaci komunikačních agentur, tedy AKA.

Členství

V posledních letech se počet členů relativně ustálil a momentální počet členských agentur je 78. Přibližně 40% je vlastněno cizím kapitálem a tvoří nadnárodní síť, zbylých 60% jsou střední a velké agentury z Česka. 

Členem se může agentura stát, pokud splní kritéria:

  • Agentura podnikající v oblasti komerční komunikace.
  • Má alespoň sedm zaměstnanců v řádném pracovním poměru.
  • Má nejméně tři na sobě nezávislé zákazníky, kdy ani jeden z nich nemá více jak poloviční podíl na obratu.
  • Agentura, která dokázala, že je schopna přichystat a realizovat komunikační kampaň na celostátním rozsahu a s úspěchem tak působit na českém trhu po delší časové období, a to minimálně 1,5 roku.
  • Členem se může stát agentura, která nabízí kvalitní služby, splňující evropský standard. Její podnikání je slušné a čestné a nehrozí tak pověst AKA.
  • Členská agentura se zavazuje dodržovat Zásady chování členů AKA a uctívání Kodexu.

Orgány AKA

Mezi orgány AKA patří:

  • Valná hromada ( schází se 1x do roka)
  • Prezidium (15 členů, 2-leté období)
  • Sekretariát (výkonný ředitel a asistentka)
  • Dozorčí komise (dva členové, kontrolní funkce)
  • Smírčí komise (tři členové, řeší spory mezi členy)

 

Zdroj: http://www.aka.cz

 

Americká marketingová asociace

Základní informace

Americká Marketingová asociace, neboli AMA je profesionální asociace marketingu, která má 30 tisíc členů. AMA byla založena v roce 1937 dvěma organizacemi – Asociace Marketingových učitelů a Americkou marketingovou společností. AMA vydává publikace jako Journal of Marketing, Journal of Marketing Research, Journal of Public Policy and Marketing a Marketing News. Hlavní sídlo asociace je v Chicagu.

Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/American_Marketing_Association

ADMEZ – Asociace direkt marketingu, e-commerce a zásilkového obchodu

Jedná se o profesní sdružení, které je členem Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, Evropské konfederace kontaktních center - ECCCO a Federace evropského přímého a interaktivního marketingu – FEDMA. Zahŕňa spoluprácu s mnohými ďalšími profesními združeniami a taktiež organizuje konference a semináře.

Základní informace

Asociace, která byla původně pod názvem ADMAZ vznikla na základě zlúčenia Sdruženia zásilkového obchodu – SZO a Asociace direkt marketingových agentur – ADMA v květnu 1997. Na ADMEZ byla přejmenována od roku 2013.

ADMEZ pohlcuje:

  • Přímý marketing + digitálny
  • Mobilní marketing
  • Databázový marketing
  • Mailingové služby
  • Call centra
  • Prodej na dálku – internetový, teleshopping, katalogový

K najdôležitejším cieľom združenia patria prosazováni etiky v branži, PR, lobbying, networking, organizácia konferencií, seminárov a súťaží a taktiež služby a informačný servis pre členov.

(http://www.admez.cz/zakladni-informace.php)

Členství v ADMEZ

Toto členství je dobrovolné. Príslušníkom v združení může byť každý podnik, který dodržuje legislativu a souhlasí se Stanovami a Etickým kodexem ADMEZ.

Členem je možné se stát na základě seznámení se s podmínkami členství, podání přihlášky do združenia, projednání přihlášky predstavenstvom a přijetí podniku valnou hromadou.

http://www.admez.cz/clenstvi-v-admez.php

Medzi členov asociace ADMEZ patria např. AXA Česká republika s. r. o., Česká pošta s. p., Československá obchodní banka a. s., Česká mailingová společnost s. r. o., O2 Media, Národní pokladnice s. r. o., Sdružení Linka bezpečí, Zásilkovna s. r. o. a mnoho dalších firiem.

http://www.admez.cz/seznam-clenu.php

Partnerství

Asociace ADMEZ spolupracuje s:

  • SPIR – Sdružení pro internetovou reklamu
  • AKA – Asociace komunikačních agentur
  • Asociace dodavatelů internetových řešení
  • ČMS – Česká marketingová společnost
  • K. M. V. S. advokátní kancelář s. r. o.
  • Český institut reklamní a marketingové komunikace
  • PeckaDesign s. r. o.
  • NetDirect s. r. o.
  • ACOMWARE s. r. o.
  • Heuréka

http://www.admez.cz/partneri.php

AVR – Asociace pro venkovní reklamu

Jedná se o socioprofesné zájmové sdružení právnických osob, ktorí pôsobia v oblasti venkovní reklamy. Asociace AVR zastupuje a hájí společné zájmy svých príslušníkov hlavně ve vztahu ke státní správě, samosprávě, reklamnímu mediálnímu trhu.

http://www.avr.cz/cz/o-nas/

 Asociace byla registrovaná v roku 2012.

http://www.avr.cz/userimage/soubory_redakce/10-2944-avr_registrace.pdf

Členové sdružení

K členom asociace patria JCDecaux, BigBoard, Outdoor akzent, Railreklam, Contur, Czech Outdoor, Avenir, Europlakat a BilboCity.

http://www.avr.cz/cz/clenove/

Orgány asociace – prezident Stanislav Lazar, valná hromada a dozorčí rada – Richard Fuxa, Bohumil Chomát a Monika Fraňková.

http://www.avr.cz/cz/organy/

Dne 21. 10. 2014 rozhodla valná hromada AVR o vstupu této asociace do likvidace. Za likvidátora společnosti byl určený prezident asociace – Stanislav Lazár.

http://www.avr.cz/novinky/avr-v-likvidaci/

ČIFRA – Český institut pro franchising

Český institut pro franchising (ČIFRA) vznikl proto, aby co nejvíce podnikatelů, zejména těch menších, mohlo tuto po celém světě osvědčenou metodu podnikání snadno poznat, dobře pochopit a rychle použít.

Základní informace

V České republice byl tento institut založen v roce 2005. Český institut pro franchising byl založen s cílem stát se centrem pro vzdělání, popularizační, poradenskou, publikační a vědeckou činnost v oblasti franchisingu a oborech, které s touto disciplínou souvisejí.  Institut je zaměřen na podporu malých a středních podniků a živnostníků, ale nabízí své služby i velkým podnikům a obchodním sítím. Svou činnost zaměřuje především na pořádání odborných konferencí, přednášek, činností změřených na popularizaci franchisingu v médiích. Další z oblastí, ve kterých se instituce angažuje je výzkum franchisingu a sledování trendů vývoje ve franchisovém podnikání v rámci ČR i v zahraničí. 

Činnost organizace

Český institut pro franchising je také hlavní pořadatelem Franchise Clubu. Především se jedná o pořádání diskusních večerů, na které jsou zvány významné podnikatelské a manažerské osobnosti. Tito podnikatelé představují své podnikatelské koncepce, vize, zkušenosti ale také „klíče úspěchu“, ale i životní osudy. Hosty bývají i zajímavé osobnosti, které něco znají a umějí, i když rozvoji franchisingu nepřímo napomáhají.

Patroni a partneři

Celková filozofie institutu se opírá o vzájemnou spolupráci s partnery – významnými společnostmi, institucemi a odborníky. Za přirozené partnery jsou považovány především:

  • všeobecná i odborná média
  • obchodní komory a profesní svazy
  • státní orgány a instituce, vládní agentury
  • poradci pro franchising, poradenské společnosti
  • advokátní a patentové kanceláře
  • banky a finanční instituce
  • výzkumné a marketingové agentury
  • pořadatelé odborných vzdělávacích akcí
  • školy a vzdělávací instituce

a studenti.

Patroni, kteří podporují činnost organizace a přispívají k rozvoji frenčizingu v ČR jsou:

  • AAA RADIOTAXI
  • ABRA
  • Kooperativa – Wienna Insurance Group
  • Zilvarová Ctibor Hladký
  • Pizza company
  • STARBUCKS
  • Rodinný pivovar BERNARD
  • Fornetti Bohemia
  • Fruitisimo

Zdroj: http://www.ifranchising.cz

ČSZV - České sdružení pro značkové výrobky

 Hlavním cílem sdružení je ochrana a podpora společných zájmů výrobců značkových výrobků v oblastech majících vliv na výrobu, uvedení na trh, distribuci a prodej značkových výrobků. Sdružení bylo založeno v roce 1993.

Členství ČSZV

Členy se mohou stát společnosti zapsané v obchodním rejstříku vedeném rejstříkovým soudem České republiky a vyrábějící v České republice značkové výrobky. Dále výlučná obchodní zastoupení zahraničních výrobců, jejichž výrobky jsou na území České republiky chráněny ochrannou známkou a kteří nemají na území České republiky vlastní výrobní zázemí.

Organizační struktura sdružení

  • Valná hromada

  • Představenstvo

  • Stálá kancelář

  • Pracovní orgány

Vybraní členové sdružení

  •  BOHEMIA SEKT,s.r.o.
  • COCA-COLA ČESKÁ REPUBLIKA s.r.o.
  • DANONE a.s.
  • ESTÉE LAUDER CZ, s.r.o.
  • HARTMANN-RICO, a.s.
  • HENKEL ČR, spol. s r.o.
  • JAN BECHER - KARLOVARSKÁ BECHEROVKA, a.s.
  • JOHNSON & JOHNSON, s.r.o.
  • JT INTERNATIONAL spol. s r.o.
  • L´ORÉAL ČESKÁ REPUBLIKA s.r.o.
  • PHILIP MORRIS ČR a.s.
  • PIVOVARY STAROPRAMEN, a.s.
  • PLZEŇSKÝ PRAZDROJ, a.s.
  • PROCTER & GAMBLE CZECH REPUBLIC s.r.o.
  • STOCK PLZEŇ - BOŽKOV s.r.o.
  • UNILEVER ČR, spol. s r.o.

Zdroj: http://www.cszv.cz/index.asp

SOVA ČR – Společenství organizátorů výstavních akcí České republiky

Vzniklo 13.12.2001 sloučením několika profesních sdružení ( SOVA, PVVS, sekce veletrhů a výstav HK ČR). Je jediné profesní společenstvo českého veletržního průmyslu s celorepublikovou působností, sdružující veletržní areály a firmy, které výstavní akce pořádají doma i v zahraničí a další subjekty, které se na nich podílejí specifickými službami.

Cílem SOVA ČR je:

  • Integrovat a formovat veletržní průmysl ČR s ohledem na mezinárodní trh
  • Podporovat profesionalitu subjektů českého výstavního trhu
  • Implementovat mezinárodní standardy
  • Ochrana hospodářských zájmů a prestiže pořadatelů veletrhů a výstav v ČR
  • Zlepšování kvality, podpora transparentnosti, koordinace a kooperace v českém veletržním průmyslu

Zdroj: http://www.euroexpo.cz/7-100001-profil-sova-cr-se-predstavuje

Struktura a řídící orgány

Nejvyšším orgánem je valná hromada, ta se koná aspoň jedenkrát za rok. Valná hromada volí šestičlenné předsednictvo společenstva a tříčlennou dozorčí radu společenstva (na 2 roky). Členové předsednictva dále volí předsedu a 2 místopředsedy (z předsednictva). Členové dozorčí rady volí předsedu a místopředsedu (z dozorčí rady).

Kontakt:

Freyova 27, 190 00 Praha 9

www.czechfairs.cz

Zdroj: http://www.euroexpo.cz/7-100002-struktura-sova-cr-ridici-organy

Unie vydavatelů

Je právnická osoba, která vznikla 10. ledna 1991 jako sdružení podnikatelů v oboru vydávání periodik (vydavatelé celostátních a regionálních deníků, časopisů apod.) a poskytování obsahu na internetu v České republice. Je členem Světové asociace vydavatelů novin, Mezinárodní federace periodického tisku, Evropské asociace vydavatelů novin a Asociace evropských časopiseckých médií.

http://www.unievydavatelu.cz/cs/unie_vydavatelu/informace_unii_vydavatelu/zakladni_informace

Cílem Unie vydavatelů je:

  • Zvyšování podílu tiskové reklamy na celkovém reklamním trhu
  • Snižování finančních nákladů členu
  • Ochrana obchodních zájmů vydavatelů
  • Právní pomoc členům
  • Zajišťování pravidelných a aktuálních informací pro členy

Kontakt

Unie vydavatelů, o. s.

Sokolovská 84/366

186 00 Praha 8

Zdroj: http://www.unievydavatelu.cz/cs/unie_vydavatelu/informace_unii_vydavatelu/poslani_cile

www.unievydavatelu.cz

Mezinárodní asociace oboru reklamy POPAI CE

Point of Purchase Advertising International Central Europe je středoevropskou pobočkou světové asociace POPAI, reprezentuje obor marketingu v místech prodeje (marketing at-retail) a pracuje pro profesionály, kterých se tento obor dotýká. Posláním je vytvořit komunikační platformu pro výrobce a dodavatele komunikačních prostředků v in-store, digitálních médií, zadavatele reklamy, reklamní agentury  a zástupce maloobchodu,  neustále je vzdělávat, realizovat průzkumy,  poskytovat a zpřístupňovat pro ně informace, organizovat odborné akce a diskuzní setkání a  budovat tak dobré vztahy v in-store marketingové komunikaci, podporovat kulturu a další rozvoj oboru marketing at-retail.

Světová POPAI má dlouholetou tradici. Byla založena již v roce 1936 v USA a v roce 1988 vznikly první pobočky POPAI  v Evropě. V současnosti představuje mezinárodní síť POPAI  více než 1.700 členských společností ze 45 zemí světa. POPAI CE vznikla v roce 2001 jako první oficiální zastoupení POPAI pro střední a východní Evropu. Za dobu svého působení se POPAI CE stala úspěšně fungující oborovou asociací s rozsáhlým programem aktivit, kterými podporuje rozvoj podlinkové marketingové komunikace. 

V rámci POPAI CE funguje několik pracovních skupin, z nichž každá je zaměřena na určitý okruh činností asociace:

  • medializace POPAI a jejích členů,
  • popularizace oboru marketing at-retail,
  • průzkumy efektivity nástrojů marketingové komunikace a
  • analýzy POP trhu,
  • kontinuální vzdělávací program pro rozšíření znalostí v oboru in-store komunikace  a in-store marketingu,
  • program Klubu zadavatelů,
  • sekce pro digitální a multimediální komunikaci atd.[1]

Sdružení agentur pro výzkum trhu SIMAR

Sdružuje všechny subjekty, působící v oboru výzkumu trhu a veřejného mínění, které chtějí tuto oblast dále kultivovat a provádějí a objektivně interpretují výzkum ve vysoké kvalitě. [2]

Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejné mínění SIMAR zahrnuje:

  • CONFESS RESEARCH, s.r.o.
  • GFK CZECH, s.r.o.
  • INCOMA GfK, s.r.o
  • IPSOS s.r.o.
  • MEDIAN, s.r.o.
  • MEDIARESEARCH, a. s.
  • MILLWARD BROWN CZECH REPUBLIC, s.r.o.
  • NMS Market Research, s.r.o.
  • OPINION WINDOW, s.r.o.
  • ppm factum research s.r.o.
  • STEM/MARK, a.s.
  • TNS AISA s.r.o.[3]

 


Zdroje:

[1] POPAI CE. Co je POPAI CE. http://www.popai.cz/

[2] SIMAR. O nas. http://www.simar.cz/o-nas.html

[3] SIMAR. Profily agentur. http://www.simar.cz/profily-agentur/