Přeskočit na obsah

Wikipedista:Mari Kallman/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ninigret Pond[editovat | editovat zdroj]

Ninigret Pond je pobřežní laguna ve městě Charlestown ve státě Rhode Island,USA. Vznikla před dvanácti tisíci lety následkem tání ledovce a je spojena s Atlantickým oceánem. Její slaná voda je domovem nespočetných druhů ryb a dalších mořských živočichů - krabů, škeblí,měkkýšů. Hnízdí zde rovněž více než sedmdesát druhů ptáků.

V roce 1942 zde byl zřízen prostor pro výcvik tzv." nočních pilotů".Mladí lidé ve věku 19-23 let zde trénovali létání bez světel a bez jakékoliv radarové kontroly. Měli pouze minimální radiový kontakt v rámci vybavení svého stroje.

Na třech ranvejích výcvikového prostoru mohlo současně vzlétat a přistávat až 300 letadel.V průběhu dalších let byl prostor rozšířen o další objekty - hangáry, bunkry, ubikace, jídelny, administrativní budovy, požární stanice a čističky vody.

Výcvik 1500 mužů trval čtyři měsíce a zahrnoval 500 hodin létání v noci i ve dne, navigaci, taktiku střelbu,katapultování a přistávání na letadlových lodích. Po absolvování výcviku byli piloti nasazeni do bojů v jižním Pacifiku.

Na stroji TBM-1 Avenger zde trénoval i pozdější prezident Geroge H.W.Bush. Nazval jej "Barbara" po dívce, s níž měl tehdy známost a která se posléze stala jeho ženou.

Výcvikový prostor byl uzavřen počátkem sedmdesátých let a přeměněn na přírodní rezervaci pro ochranu ryb a zvěře - US Fish and Wildlife Service.


Reference:

www.legendarylocals.com (www.redwoodlibrary.org)

www.arcadiapublishing.com

Literatura:

Booher,Bridget."Ahead of Her Time." Duke Magazine,Jan.-Feb.2011: 26-31


  • Externí odkazy:
  • Redwood Library and Athenaeum,2006 (www.jamestownri.com/library/)
  • Journal of the Newport Historical Society,(Spring 2005):1-30(www.geonames.usgs.gov)