Wikipedista:Mar-kar-ann/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sklenice vody s kapkami vody

Alergie na vodu[editovat | editovat zdroj]

Jako alergie na vodu se označuje reakce po kontaktu s vodou kontaktní nebo vnitřní a může býti až 72 hodin po setkání, tím se zhoršuje její rozpoznání. Alergie na vodu/ aguagenic urticania /první případ byl popsán v roce 1964.Objevuje se více u žen a to většinou v období dospívání.

Kontaktní alergie na vodu[editovat | editovat zdroj]

Postižení se nemohou koupat v bazénech, ve vaně a v nejhorších případech i velmi omezeně sprchovat, Vnímaví jedinci mají obtíže i při koupání v bazénu kde se voda ještě více chloruje a jak se odpařuje tak postižení při vdechování dostanou do plic dávku, která jim způsobí potíže / např, astmatický záchvat /. Potíže mají nejen po vodě vodárensky upravené ale i v přírodních zdrojích/rybníky, řeky, přehrady atd./. Někteří hned po namočení jiní i po několika hodinách nastoupí velmi svědivá vyrážka. dokonce jsou i případy kdy postižený reaguje na vlastní slzy nebo pot.

Alergie na vodu po požití[editovat | editovat zdroj]

Existují i alergie na vodu vodárensky upravenou tzv. kohoutkovou. Při úpravě ve vodárně se voda upravuje za použití různých chemikálií a citlivý jedinci mají s používáním různé potíže s takto upravenou vodou. Projevy jsou různé tak jako u všech reakcí. Nejčastěji to bývá sevření hrdla tzv. angiootok, dále se může rozvinout až astma. Nejlepší je vodu z kohoutku pro vnitřní použití převařit na 100 C po dobu 5 minut v otevřené nádobě, aby chlor mohl vyprchat..

Odkazy[editovat | editovat zdroj]



Naučná stezka šibeniční a popravčí vrch Křenovice u Slavkova[editovat | editovat zdroj]