Přeskočit na obsah

Wikipedista:Lukáš Mandlička/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

CESTA PRO MLADÉ (Cesta k uplatnění na trhu práce)

Projekt Cesta pro mladé (celým názvem Cesta k uplatnění na trhu práce, registrační číslo CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_123/0002762) je realizován Fondem dalšího vzdělávání, příspěvkovou organizací Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, a je financován pomocí ESF prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Jeho realizace je plánována na čtyři roky, od 1.4. 2016 do 31.3. 2020. Cílem projektu je propojovat studenty a firmy, podporovat jejich silné stránky a dát oběma stranám příležitost – firmám vybrat si nového kolegu a studentům zažít pár měsíců jinak a vyzkoušet si pracovní proces v praxi.


Cílovou skupinou projektu jsou studenti prezenčního studia s trvalým bydlištěm v České republice, kterým je do 26 let včetně (případně do 28 let, v případě studia v doktorském programu) a kteří jsou žáky posledního ročníku střední školy, nebo studenty posledních dvou semestrů vyšší odborné nebo vysoké školy (v bakalářském nebo magisterském programu), nebo studenty jednoletého denního studia jazykové školy (toto studium musí být poskytováno pouze subjekty zapsanými v aktuálním seznamu vzdělávacích institucí poskytujících jednoleté kurzy cizích jazyků s denní výukou, jejichž seznam je dostupný na stránkách MŠMT).


Studenti v rámci projektu absolvují vzdělávací kurz, který se skládá ze tří částí:

- Praktická část kurzu probíhá způsobem stáže přímo u vybraných společností, do kterých studenti docházejí dle stanoveného harmonogramu. Studenti mají možnost si vybrat nejen z portfolia firem přihlášených do projektu, ale také z cca 140 pozic, vše se odvíjí od studijního oboru uchazeče.

- Kurz měkkých kompetencí je realizován interaktivní formou virtuálního kurzu nebo webinářů (případně jejich kombinací), v rámci kterých si studenti mohou vylepšit své kompetence v oblasti komunikace, stress managementu, time managementu a práce s informacemi.

- Poradenství probíhá jako 90minutový pohovor s HR odborníkem, který se zaměřuje na přípravu studenta na první vstup na trh práce. Studenti si v rámci poradenství budou moci aktualizovat svůj životopis tak, aby odpovídal posledním trendům a požadavkům zaměstnavatelů a zahrnoval i právě proběhnuvší praxi v rámci vzdělávacího kurzu.


Jakmile student absolvuje všechny části vzdělávacího kurzu, obdrží Certifikát, který mu může u budoucích zaměstnavatelů pomoci jako reference. Pokud student bude na stáž dojíždět, má možnost požádat o příspěvek na výdaje na cestovné i ubytování. Poskytovatelem vzdělávacího kurzu, tedy společností, kam bude uchazeč docházet na praxi, se může stát fyzická (podnikající) a/nebo právnická osoba (např. a. s., s. r. o. apod.) s tím, že právnické osoby podléhající zápisu do některého z veřejných rejstříků či jiných evidencí musejí být v tomto rejstříku/evidenci zapsány.


Firmám jsou pak částečně hrazeny náklady na mentora, kterého firma vybírá z řad svých zaměstnanců a který má odpovědnost za předávání svých znalostí a zkušeností vybranému studentovi v průběhu stáže.

Externí odkazy: http://www.cestapromlade.cz/ http://www.fdv.cz/