Wikipedista:Lucie Lesáková/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Francesco Granacci[editovat | editovat zdroj]

Francesco Granacci (1469 - 30. listopadu 1543) byl italský, renesanční malíř.

Ilustrace Francesca Granacciho z Le Vite Giorgio Vasari, vydání z roku 1568

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v roce 1469 ve Villamagně. Studoval ve Florencii, kde ho učil malíř Domenico Ghirlandaio. Následovně už pracoval na malířských freskách pro San Marco, na pověření Lorenza de'Medici.

Jeho raná díla, jako například Enthroned Madonna, Adorace dítěte a čtyři dějiny svatého Jana Křtitele, byly ovlivněny stylem Filippino Lippi [1] .

V roce 1508 se Granacci přesunul do Říma, kde spolu s jinými umělci pomáhal svému celoživotnímu příteli Michelangelo předat karikatury (dvojrozměrné kresby) ke stropu Sixtinské kaple. Po návratu do Florencie maloval Madonnu s dítětem pro augustiniánský klášter San Gallo (nyní se nachází v Galerii Akademie), dále maloval Madonnu della Cintola pro společnost San Benedetto Bigi, a v roce 1515 se podílel na vytváření dekorace na oslavu návštěvy papeže Leo X ve Florencii. V roce 1519 namaloval Madonu s dítětem a svatého Jana.

Granacciho díla z let 1520–1525 ukazují přímý vliv Fra Bartolomeo. Oltářní obraz Nanebevzetí Panny Marie je velmi ovlivněn Pietro Perugino. V 1527, Granacci maloval vstup Charlesa VIII do Florencie a plátno deset tisíc mučedníků pro kostel San Simone e Giuda ve Florencii.

Zemřel v roce 1543 a je pohřben v kostele Sant'Ambrogio ve Florencii.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Zdroje[editovat | editovat zdroj]

Překlad z anglické wikipedie [2] - Holst, Christian von, Francesco Granacci, Bruckmann, Mnichov, 1974

Reference[editovat | editovat zdroj]