Wikipedista:Kontik32/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jimmie Ericsson

Jimmie Sven Ericsson (narozen 22. února. 1980) je švédský profesionální hokejista hrající za tým Skellefteå AIK ve švédské hokejové lize (SHL).

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

V roce 2013 byl oceněn cenou Guldpucken and Peter Forsberg Trophy po sezóně, kdy Skellefteå AIK poprvé od roku 1978 [1] vyhrál švédský šampionát.

V roce 2014 Ericsson pomohl vést Skellefteå AIK na šampionát a tak se stali prvním klubem od roku 2000-2001 kteří se stali šampiony dva roky po sobě. Ericsson byl třetím nejlepším střelcem během play-off, zaznamenal dvanáct branek a dvě asistence ve čtrnácti hrách.

Po 8 sezonách v týmu Skellefteå se Ericsson rozhodl podepsat roční kontrakt s ruským týmem SKA Saint Petersburg, který hraje nejvyšší ruskou hokejovou ligu KHL.

Mezinárodní scéna[editovat | editovat zdroj]

Na mistrovství světa v roce 2013 získal Ericsson zlatou medaili s Švédskou hokejovou reprezentací.

Jimmieho mladší bratr Jonathan je obránce, který v současné době hraje za Detroit Red Wings. Bratři Ericssonové měli spolu profesionálně hrát na mistrovství světa v roce 2010. Po vyloučení Detroitu v play-off v roce 2010 se Jonathan připojil k reprezentaci Švédska na Mistrovství světa. Jenomže si Jimmie poranil koleno a nemohl nastoupit. A tak se bratři poprvé potkali na Zimních olympijských hrách v Soči, kde vybojovali stříbrnou medaili. Jimmie byl jediným hráčem, který hrál v olympijském týmu a nebyl z NHL[2].

Ericsson reprezentoval Švédsko na Mistrovství světa IIHF v roce 2014, kde zaznamenal dva góly v deseti zápasech a získal bronzovou medaili. Také reprezentoval Švédsko na Mistrovství světa IIHF v roce 2015, kde zaznamenal dvě asistence v osmi zápasech. A ještě reprezentoval Švédsko na Mistrovství světa IIHF v roce 2016, kde byl i kapitánem a zaznamenal jeden gól a tři asistence v osmi zápasech.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. "Spelartruppen" (ve švédštině). Skellefteå AIK. Archivováno z originálu 17. prosince 2008.
  2. Bratři Ericssonové zamířili na olympijské hry v Soči