Wikipedista:Kmadrova/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pivnice jsou přírodní památkou nacházející se severovýchodně od Žďárských vrchů mezi obcí Zderaz a Dolany (část obce Hluboká) v okrese Chrudim (Pardubický kraj) a zaujímají rozlohu 34,37 ha.  Jedná se o zalesněný pískovcový kaňon s rozličnými tvary zvětrávání (skalní tunel, voštiny, převisy, jeskyně).[1] Důvodem ochrany je úzký kaňon v opukách a měkkých pískovcích vyznačující se pestrou geomorfologií, ochrana vzácných druhů živočichů (mlok skvrnitý) a rostlin (mechy a kapraďorosty). [2]

Kromě mloka skvrnitého, jemuž vlhké prostředí přírodní památky svědčí, zde můžeme najít i další druhy ohrožených a silně ohrožených obratlovců, např.: ještěrka živorodá.

Geomorfologické pochody jsou zde stále aktivní, každoročně dochází za silnějších srážek např. k řícení pískovcových skalních bloků. Jihovýchodně od přírodní památky Pivnice se nachází přírodní rezervace Maštale.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Přírodní památka se nachází na katastrálním území místní části obce Dolany, která spadá společně s částmi Střítež a Chlum pod obec Hluboká. [3] Obec Hluboká je součástí dobrovolného svazku obcí Sdružení obcí Toulovcovy Maštale. Svazek sdružuje 12 obcí nacházejících se v Pardubickém kraji a v mikroregionu Maštale a provozuje nejrůznější aktivity v oblasti rozvoje ekonomického, kulturního, turistického, rozvoje venkova i ochrany životního prostředí. [4] Mikroregion se vyznačuje mnohými geomorfologickými útvary vytvořenými v místních pískovcových skalách. Najdeme zde pískovcové skalní město i nejrůznější útvary jako Kolumbovo vejce, Kazatelna nebo Petrovna. [5][4]

jak psát[editovat | editovat zdroj]

používat pouze podnadpis 1

odkazy jsou externí (ty nepřidávat) a interní (na další články na Wikipedii)

můžeme dávat i neexistující odkazy

Fotografie[editovat | editovat zdroj]

nahrávat přes wiki účet na wikimedia commons --> načíst soubor

Zdroje[editovat | editovat zdroj]

voda [6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. S.R.O, World Media Partners. Pivnická rokle - Zderaz. www.vychodni-cechy.info [online]. [cit. 2022-11-08]. Dostupné online. 
  2. přírodní památka Pivnice na období: - PDF Free Download. adoc.pub [online]. [cit. 2022-11-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Hluboká | Mikroregiom Maštale, svazek obcí. www.mastale.cz [online]. [cit. 2022-11-08]. Dostupné online. 
  4. a b O svazku | Mikroregiom Maštale, svazek obcí. www.mastale.cz [online]. [cit. 2022-11-08]. Dostupné online. 
  5. Geologické lokality - Lokalizace - Maštale. lokality.geology.cz [online]. [cit. 2022-11-08]. Dostupné online. 
  6. ČR, MŽP. Ochrana vod. http:// [online]. 2008-08-18 [cit. 2022-11-03]. Dostupné online. (cz)