Wikipedista:Karel Sládek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

ThLic. Mgr. Karel Sládek Th.D. (narozen 23. května 1973 v Chrudimi) je český pedagog a teolog. V roce 1997 absolvoval Přírodovědeckou fakultu University Karlovy v Praze obor fyzická geografie se zaměřením na krajinnou ekologii s diplomovou prací "Hodnocení ekologické stability CHKO Železné hory s využitím družicových snímků Landsat TM". Po ročním studiu teologie na Katolické teologické fakultě taktéž University Karlovy pokračoval zahraničním studiem v Římě, a to nejprve na Filosofické fakultě a následně na Teologické fakultě římské Pontificio Universita Urbaniana, které zakončil roku 2004. Doktorandské studium absolvoval mezi léty 2004 až 2007 a zakončil obhajobou disertační práce s názvem "Vladimír Solovjov: mystik a prorok. Osobnost a dílo Vladimíra Solovjova pohledem (nejen) české reflexe" na Katedře teologické etiky a spirituální teologie pražské Katolické teologické fakulty University Karlovy. Během doktorandského studia navštěvoval též papežský institut východních studií Pontificio Instituto Orientale v Římě. Od roku 1996 se zabývá fenoménem stárnutí obyvatelstva, doprovázením seniorů a gerontologií. V roce 2003 působil jako humanitární pracovník projektu DREAM na léčbu AIDS v jihoafrickém Mozambiku. Zúčastnil se též mnohých evropských ekumenických a mezináboženských setkání, které byly organizovány v Gratzu, Barcelóně, Římě, Palermu, Miláně, Assisi, Cáchách, a na kterých sledoval zejména vývoj katolicko-pravoslavného dialogu a roli náboženství pro budování sjednocené Evropy. V současné době působí jako odborný asistent spirituální teologie se zaměřením na východní teologii na Katedře teologické etiky a spirituální teologie pražské Katolické teologické fakulty. Zároveň pracuje ve Slovanské knihovně Národní knihovny České republiky v Praze, která se nachází v bývalé jezuitské koleji Klementinum. Dále spolupracuje s Centrem pro studium migrace při KTF UK. Na Katolické teologické fakultě University Karlovy přednáší předměty "Spirituální teologie" a "Spiritualita v kultuře křesťanského východu". Vědecké zaměření zahrnuje duchovní a etické otázky současnosti, dále filosofii, spiritualitu a teologii křesťanského východu se zvláštním zájmem o ikonopisectví, ruské náboženské myšlení, mučednictví křesťanů 20. století a katolicko-pravoslavný dialog. Vyznáním katolický křesťan, akolyta. Je ženatý s Evou Sládkovou.

Odborné články[editovat | editovat zdroj]

2007

Solovjovovská bádání v českém prostředí, in: Studia Theologica 29/2007. Raný Solovjov a jeho náboženské hledání, in: Kulturní, duchovní a etnické kořeny Ruska - portréty, Praha: Russia Altera, 2007. Duchovní evoluce člověka u Nikolaje Losského, in: Teologické texty 2007, č. 3, Ročník 18.

2006

Dobrodružství s názvem ikonopisectví, in: Navýchod, 1-2006, Ročník 6. Dialog mezi náboženstvími v duchu Assisi, in: Universum, 4/2005. N.O. Losskij a Československo, in: Studia Theologica 23/2006. Sofiologie a Vladimír Solovjov, in: Teologické texty 2006, č. 3, Ročník 17. Lze jezuity plni rehabilitovat?, in: Bulletin Jezuité 3/2006, Ročník 15; vyšlo též v internetovém magazínu Christnet. Ruský poutník stále prochází krajem, Cesta "Modlitby srdce" ve slovanské křesťanské spiritualitě, in: Navýchod, 3-2006, Ročník 6. Teologická symbolika ikonopisectví, in: Akord, Revue pro literaturu, umění a život, Říjen, 2006. Sublimace erotu v mystice Věčného Ženství u Vladimíra Solovjova, in: Kulturní, duchovní a etnické kořeny Ruska: vlivy a souvislosti (sborník statí), Praha: Russia Altera, 2006. Prorocký hlas radostné zvěsti dnešku, předmluva ke knize: Andrea Riccardi, Bůh nemá strach, Praha: Karmelitánské nakladatelství, 2006. Odvážná žena Tamara Čikunová, in: Universum, 4/2006.

2005

Kosmické aspekty svátostí v pojetí V. Solovjova, in: Teologické texty 2005, č. 4, Ročník 16. Duchovní a tvůrčí cesta Vladimíra Solovjova, in: Navýchod, 3-2005, Ročník 5. Duch chrámů a vznik ikonostasu u východních křesťanů, in: Navýchod, 4-2005, Ročník 5. Pohled na teorii evoluce očima Vladimíra Solovjova, in: Theologická revue, 2/2005, Ročník 76.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]