Přeskočit na obsah

Wikipedista:Jvs/gravitacni privadec smichov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Gravitační přivaděč Smíchov

ihned:

...dělníci v 80. letech budovali tunely metra B a narazili při tom na vydatný zdroj kvalitní vody, kterou nebylo obtížné předělat na pitnou.
Na místě byly vybudovány soustavy jímacích vrtů, štol a šachet, doplněných přivaděčem o délce 1,2 kilometru, který vodu rozvádí do stanic metra.
... [V] případě krize může zásobovat po dobu 10 dnů pitnou vodou až 600 tisíc obyvatel metropole.

voda-nad-zlato:

Ing. Petr WITOWSKI, generální ředitel, Dopravní podnik hl. m. Prahy
Teďka jsme u studny onoho gravitačního přivaděče. Je to vlastně koncový bod toho gravitačního přivaděče a zároveň je to nejhlubší místo, které gravitační přivaděč má. Ještě vlastně jedna důležitá informace, že ta voda, že ta voda, která tím přivaděčem teče, takže má kvalitu, která je blízká kvalitě pitné vody. My děláme několikrát ročně rozbory, takže ani není pravda, jak se objevují některé spekulace, že ta voda, že je to voda z Vltavy, že je nekvalitní, ale skutečně prostě existují rozbory, které potvrzují kvalitu vody blízkou pitné vodě a ta úprava na pitnou vodu tak, aby byl i hygienik spokojený, není vůbec náročná. Podle toho, co víme, tak technický stav toho vodního díla je vlastně perfektní, to dílo je funkční...


Aktualizace 15.8.2019 - Na pozemcích se zatím stavět nesmí.

https://www.zalepsismichov.cz/index.php/clanky/vsechny-clanky/103-utajovany-zdroj-pitne-vody-v-ohrozeni-cwi-chce-sejmuti-stavebni-zavery

Nyní vyšlo nové stanovisko. Pražští radní dne 5.8.2019 zastavili řízení o povolení výjimky ze stavební uzávěry týkající se pozemku, kde jsou vodní vrty sloužící jako rezerva pro zásobování města. Několik bytových domů a větší kancelářský objekt chce stavět společnost CWI Smíchov, jejímž jednatelem je vlastník developerské skupiny UDI Group Radek Menšík. S firmou se město nadále pře o vlastnictví pozemku s vrty.

Město chce s developerskou firmou jednat. “Pro nás je zásadní, aby bylo stanoveno pásmo vodního zdroje prvního i druhého stupně. Historicky byly udělány analýzy dopravním podnikem (DPP) i společností CWI, které se lehce rozcházejí. A je třeba toto nějak je sladit, abychom si řekli, kde vodní zdroj má mít hranice, bez toho se nehneme z místa,” řekl náměstek primátora Petr Hlubuček. Podle něj je zdroj schopen po několik dní zásobovat vodou až 600.000 obyvatel.