Wikipedista:Juliwik/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Booba
Booba během festivalu des Vieilles Charrues v roce 2019
Booba během festivalu des Vieilles Charrues v roce 2019
Základní informace
Rodné jménoElie Yaffa
PřezdívkyB2O, Kopp, vévoda z Boulogne, Saddám Hauts-de-Seine, Kalašnikopp
Narození9. prosince 1976 (46 let)
Sèvres (Francie)
ŽánryFrancouzský hip-hop, gangsta rap, trap
PovoláníRapper, producent, podnikatel
NástrojeHlas, automatické ladění
Aktivní rokyOd roku 1994
VydavateléTallac Records, 92i, AZ, Capitol, Universal, Because Music, 45 Scientific, Barclay, 7 Corp, Piraterie Music
DětiLuna (20. května 2014), Omar (28. února 2015)
RodičeLucie Borsenberger, Seydou Nourou Yaffa

Booba[editovat | editovat zdroj]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Booba, vlastním jménem Élie Yaffa (francouzsky: ​[eli jafa]; narozený 9. prosince 1976 v Sèvres, je francouzský rapper.

Je zakladatelem 92i, kolektivu zpočátku sdružujícího rappery z Hauts-de-Seine, jako jsou Mala, Nessbeal a Bram's. Po krátkém působení jako tanečník break dance se Booba v 90.letech spojil se svým bývalým přítelem Alim a založili skupinu Lunatic, duo se však v roce 2003 rozpadlo. Od té doby Booba započal svou slibnou solo kariéru, během které prodal více než 10 milionů disků a stal se tak jedním z nejvíce legálně stahovaných interpretů v historii francouzského rapu. Booba je oceňovaný za kvalitu hudby, nicméně často čelí kritice z řad posluchačů kvůli kontroverznímu charakteru jeho textů.

Podnikání[editovat | editovat zdroj]

Stal se velmi aktivním podnikatelem, když v roce 2004 uvedl na trh svou streetwearovou značku oblečení Ünkut a v průběhu následujících let na trh přibyly také parfémy, značka whisky D.U.C, stejně jako webové stránky, televizní kanál a internetové rádio - všechny tři pod značkou OKLM. V listopadu 2018 Booba ukončil svoji spolupráci s různými investory společnosti Ünkut, což mělo za příčinu konec existence značky. V září 2019 se vrátil do textilního průmyslu, aby představil svou novou značku Disconnected.

Mládí a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Élie Yaffa se narodil 9. prosince 1976 v pařížském předměstí Sèvres, jeho otec Seydou Nourou Yaffa je Senegalec a matka Francouzka mosellanského a belgického původu. S přítelem Alim booba vytvořil duo Lunatic v roce 1994. Jelikož si nedokázali zajistit nahrávací smlouvu od velkého vydavatelství kvůli jejich kontroverzním textům, vytvořili vlastní nezávislou nahrávací společnost 45 Scientific v roce 1999. Rok poté vydal Lunatic první nezávislé album Mauvais œil, se kterým skupina vstupuje do historie francouzského rapu získáním první zlaté desky.

Booba vydal deset studiových alb, prodal více než 3 miliony desek, získal řadu certifikovaných desek a je v pořadí čtvrtý z rapperů, kteří prodali nejvíce alb v historii francouzského rapu. Jeho první solo album Temps mort vyšlo v roce 2002. Doplnil ho dalšími třemi: Panthéon, Ouest Side a 0.9, všechna tři alba jsou považována za francouzskou klasiku. Jeho páté album Lunatic, vydané v roce 2010, nese jméno jeho bývalé kapely. V roce 2012 vydal svůj šestý opus?? (skladba nahraná s notami na papíře, slovo „opus“ znamená, že dílo bylo publikováno a v procesu publikování mu bylo přiděleno určité číslo) pojmenované Futur. V roce 2015 vychází dvě alba: D.U.C a Nero Nemesis. Roku 2017 Booba vydal své 9. album Trône. Album ULTRA z roku 2021 je považováno za autorovo poslední.