Wikipedista:Jsmrcek/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mydy Rabycad[editovat | editovat zdroj]

Mydy Rabycad (*2012) je česká hudební skupina z Prahy. Hraje fúzy electroswingu a dalších stylů elektronické hudby, kterou sama nazývá glamtronic.

Podle jejich slov v sobě glamtronic spojuje dva hlavní prvky, kterými se skupina vyznačuje. Jedním prvkem je „glam“ s odkazem na velkolepost a prezentaci glamových kapel 80. let ztělesněnou například ve filmu Velvet Goldmine a druhým je mix současné elektronické hudby. [1]

Teprve jako druhá česká kapela v historii vystoupili na festivalu Glastonbury v Anglii.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vznik kapely je datován do letních prázdnin roku 2012.[1] Na jejich začátku oslovil Mikuláš Pejcha (saxofon, ewi, syntezátor) Nèra Scartche (syntezátory) a Jana Drábka (baskytara, syntezátor) s nabídkou spolupráce na novém hudebním projektu a při vytváření remaku písně Belleville přizvali ke spolupráci také jejich kamarádku a zpěvačku/herečku  Žofii Dařbujánovou (zpěv)[2]. Tím se vytvořila základní skladatelská a interpretační čtveřice, kterou o rok později doplnili jako stálí hosté Tomáš Konůpka (bicí, producent) a Ondřej Slánský (kytara), kteří se výrazně podepsali na dalším soundu kapely jak ve studiu, tak na živých vystoupeních.

Základní kvartet se údajně poprvé poznal na hudebním táboře. Členové kapely však na sebe mají i další vazby. Nèro Scartch je bratrancem basisty Jana Drábka. Ten je zase spolužákem Mikuláše Pejchy z gymnázia a vysoké školy. Všechny tři byli předtím také spoluhráči v několika kapelách.

Hudební úspěchy[editovat | editovat zdroj]

Kapela je v současnosti jedním z nejvíce exportovaných hudebních uskupení z České republiky. Třetinu svých koncertů za rok odehrají v zahraničí.

Jako jedna ze dvou českých kapel vystoupili v celé historii na festivalu Glastonbury v Anglii. Mimo to se publiku představili také na Fusion festivalu v Německu, maďarském Szigetu, slovenském Pohoda festivalu a dalších festivalech evropského významu.

2015: Sziget Festival

2015: 2. místo v anketě Žebřík, kategorie Objev roku


[1] http://bandzone.cz/mydyrabycad?at=info

[2] http://www.studenta.cz/mydy-rabycad-na-plny-pecky/magazin/article/2727


[1] http://www.ceskatelevize.cz/porady/11012868471-kombo/415234100051016-mydy-rabycad-na-united-islands-of-prague/